Manu Chao 01Manu Chao 01

Megint eltelt egy év. Legjobb bizonyítéka: 2007.augusztus 8, 15:00 óra, ekkor keltünk útnak figyelembe véve az ilyenkor szokásos forgalmi dugót, a tülekedõ emberhegyeket a bejáratnál és a regisztráció körüli kalamajkát. Fentiek ellenére szinte pillanatok alatt bejutottunk.

  Manu Chao 01Manu Chao 01

Megint eltelt egy év. Legjobb bizonyítéka: 2007.augusztus 8, 15:00 óra, ekkor keltünk útnak figyelembe véve az ilyenkor szokásos forgalmi dugót, a tülekedõ emberhegyeket a bejáratnál és a regisztráció körüli kalamajkát. Fentiek ellenére szinte pillanatok alatt bejutottunk.

 Folyamatos haladás a HÉV mellett, profin mûködõ VIP/Sajtó regisztráció, ez évben újdonságként kacifántos beengedõ-zsilip rendszer. Mindössze fél óra alatt regisztrálva, pass-ok programfüzet átvéve és bevetésre készen álltunk. Volt még fél óránk a Nagyszínpad nyitóprogramjához a Nitzer Ebb-hez. Sétáltunk egyet azzal a céllal, hogy akklimatizálódjunk, de a már jól ismert Sziget-feeling-nek a nyomát se találtuk.

Manu Chau 02Manu Chau 02Így kissé lelombozódva, a rekkenõ hõség miatt lelassulva értünk vissza a kiindulási pontra, a Nagyszínpad elé.

           

Nem feltételeztük, hogy a kedvencünk lesz a koncert, csupán kamaszkorunk legendás zenei és ideológiai ellenfeleink lelkivilágát szerettük volna kicsit megismerni. Mióta a '80-as és '90-es évek nagy kultuszzenekarai sorra érkeznek hazánkba, azóta próbálkozunk régi, megkövesedett gonoszkodásaink beigazolására, mely szerint néhány szélsõséges ideológia akkori képviselõinek bizony fogalmuk nem volt arról mit képvisel a zenekar, aminek jelképeit magukon viselték. Akadt példa és ellenpélda egyaránt, de bizonyítéknak még mindig nyoma nincs.

Nitzer Ebb 01Nitzer Ebb 01Nem is baj, annál érdekesebb a kutatás. Azért halkan meg kell jegyezni, hogy a programfüzet szerkesztõinek is vélhetõen valami hasonló járt a fejében, amikor következetesen németnek jelölték az Essex-ben, Angliában alakult zenekart.

A földrajzi tévedés ünnepélyesen elvetve. Nem is csoda, hiszen a csapat, mint mûfajában az elektronikus-indusztriál, electric body music (EBM) képviselõi között ez hagyomány erõsen diktatórikus megjelenéssel és jelképekkel operál. Öltözékük a második világháborús német egyenruhát, színpadi hátterük, pedig az Európában fellelhetõ összes kétes értékû jelképet ötvözte. A közönség ezek ellenére teljesen hétköznapi party-arcokból állt. Az egyetlen figyelemreméltó tény, hogy több nemzedék is képviseltette magát. Szép-szép a nosztalgia, de a program felében azért elmenekültünk.

      Nitzer Ebb 02Nitzer Ebb 02      Irány a Világzenei színpad, ahol a Sierra Maestra játszott, a húszas-harmincas évek egyedülálló kubai mûfaja, a son képviselõje. Az együttes 1976-ban alakult, azóta töretlen a pályájuk elõbb hazai, majd nemzetközi szinten. Az elvárásoknak megfelelõen jelentõs, többnyire salsa-rajongó közönség legnagyobb örömére. Ezzel egyidõben a Nagyszínpadon a svédek aktuális pop-rock importcikke a Mando Diao játszott nem túl jelentõs közönség elõtt. Az utóbbi csak azért érdekes, mert manapság állítólag õk ez egyik legnagyobb ifjúsági kedvenc. Rögtön utánuk egy igazi magyar sikerzenekar, a Quimby következett, ennek megfelelõen csökkent a szabad tér a területen. A Kiss Tibor gitáros-énekes vezette hattagú, dunaújvárosi társulat, pár év alatt a sanzonos, néhol Viszockij-darabokat idézõ szürreális rétegzenébõl az egyik legnépszerûbb alternatív zenekarrá nõtte ki magát. Produkciójukat nem élvezhettük sokáig, mert el kellett jutnunk a wan2 sátrához, ahol a francia hip-hop jeles képviselõi készülõdtek, egy korábbi fellépõ visszalépése miatti átszervezés következtében.

Nitzer Ebb 03Nitzer Ebb 03A Minist?re des Affaires Populaires nevû formáció sikeresen vegyíti a francia sanzont, az észak-afrikai népzenét és a keményvonala hip-hop minden jellemzõjét. A megjelenésében is egyedülálló csapatról sajnos kép nem készülhetett, mert a helyi színpadmester megtiltotta a fotós passokkal a belépést, a fényképes közremûködõi igazolványra korlátozva a beengedhetõ személyek számát. Mit lehet ehhez hozzátenni? Rendkívül kreatív. Mindössze az lenne a javaslatunk, hogy megpróbálkozhatna fényképezõgéppel vagy kamerával, a táncoló, ugráló, így aztán lökdösõdõ tömegbõl használható felvételt készíteni. Jó lenne látni az eredményt. Mi nem próbálkoztunk ezzel a kihívással.

Nitzer Ebb 04Nitzer Ebb 04Eredetileg egyébként a korábban említett Nitzer Ebb-nek kellett volna 21:00 órától kezdenie itt. Így lehetett, hogy szinte teljesen egyidõben lépett fel a francia zene két igen jelentõs képviselõje, a Minist?re des Affaires Populaires és a nap fõszereplõje, Manu Chao. Az eredetileg José-Manuel Thomas Arthur Chao néven született, baszk-spanyol származású énekes ugyanis pont ugyanannyira képviseli a franciákat, mint a spanyolokat, a baszkokat és leginkább a radikális szabadság-szeretetet, a multi-kulturalitást, az egyszerû ember fontosságát, antiglobalizmust és a demokráciát. Egykori zenekara a Mano Negra is radikális politikai és társadalmi kritikájáról volt híres. Manu Chao immár szólókarrierje során sem tagadja meg múltját és nézeteit. Egyik számát például nemes egyszerûséggel a ?világ legnagyobb terroristájának" címezte. Nem csigázva a kedves Olvasó találékonyságát, a megfejtés George W. Bush természetesen, ami a csapat képviselte ideológiát ismerve egyáltalán nem meglepõ.

 

Nitzer Ebb 05Nitzer Ebb 05 Nitzer Ebb 06Nitzer Ebb 06
QuimbyQuimby Sierra Maestra 01Sierra Maestra 01
Sierra Maestra 02Sierra Maestra 02 Sierra Maestra 03Sierra Maestra 04
Sierra Maestra 05Sierra Maestra 05 Sierra Maestra 06Sierra Maestra 06
Sierra Maestra 07Sierra Maestra 07 Sierra Maestra 08Sierra Maestra 08
Sierra Maestra 09Sierra Maestra 09

Napi programinformációk:

www.sziget.hu

Félõ volt, hogy valami kommersz sztár-koncertet kapunk, hiszen új lemezeinek számait sorra adták a kereskedelmi rádiók a legnagyobb slágerek között. Igaz, a szövegek adtak némi okot a reménykedésre, mégis kicsit félve vártuk a pillanatot. A színpad elõtti téren 5 perccel a kezdés elõtt már egy gombostût sem lehetett volna leejteni. Ugyanez volt igaz a fotósok seregére az elkerített VIP területen. A rendezõk csak 3 turnusban tudták beengedni kollégákat, a szokásos 3 zeneszám ideje helyett csak egyre, lecsökkentve ezzel a használható képek mennyiségét. Ehhez már csak hab volt a tortán a körülbelül 3 percig tartó áramszünet, ami ekkor következett. Miután az összes Szigeten részt vettünk, megkockáztatjuk, hogy ilyen még nem volt a fesztiválok során.

Arra is van fogadásunk, hogy a fellépõ sztárok többsége felháborodva és durcásan vonult volna le a színpadról a hiba kijavításáig. Nem így a Manu Chao, akik minden lehetõ eszközzel, leginkább a dobokkal próbáltak ritmusos zajt kelteni a közönség szórakoztatására. Egy percre sem álltak le. Az áram hiányában harcképtelenné vált gitárosok és a szintetizátoros, pedig pózoltak a fotókhoz és fõleg jókedvûen ökörködtek a színpadon. Feltételezhetõ, hogy még élvezték is a hirtelen támadt káoszt. Aztán folytatták onnan, ahol abbahagyták.

Az áramszünet késõbb, pár másodpercre megismétlõdött, teljesen érthetetlen módon. Utóbbit már némi grimaszolás kíséretében vették tudomásul a zenészek, de nem zavartatták magukat. E sorok írója szerint, ha lehet a profizmust definiálni, akkor az valami ilyesmi, ahogy ez a zenekar vette az akadályokat. Az utólag kiadott kommunikáció szerint a Fesztivál során páratlan áramkimaradást egy transzformátor sérülése okozta Lendületes, jókedvû és pörgõs koncertet adtak, csak úgy áradt a színpadról az energia. Látszott, hogy nem ?kötelezõ program" van, hogy átélik, átérzik és szeretik, amit csinálnak. Ez meglátszott a közönségen is. Kivétel talán, hogy a nyelvi nehézségek miatt néhol nem arra kaptak reakciót, amire számítottak talán. Így történt, hogy a politikai állásfoglalás helyett, inkább a ?marijuana" kifejezés aratott osztatlan sikert. Hiába változik a világ, változnak a hívószavak is. Ettõl még a koncert emlékezetes marad.

            Az Sziget elsõ napja nem csak a példátlan áramszünet és helyi kellemetlenségekben egyedülálló, hanem a pormennyiség szempontjából is. A szerzõk bátran kijelenthetik, hogy ekkora por és koszmennyiséget eddig körülbelül a harmadik-negyedik nap végére lehetett összegyûjteni, akkor is összeadva a napi mennyiséget. Csak reménykedni tudunk, hogy megússzuk betegség nélkül és végig képesek leszünk tudósítani. Folytatása következik…

Verner Adrienn – Szvitek Péter

Fotók: Szvitek Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük