2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Előtérben Európa mentális egészsége

6 perc olvasás
<p><a name="Heading7" title="Heading7"></a><span class="inline left"><a href="/node/14111"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mental.thumbnail_0.jpg" border="0" width="61" height="100" /></a></span>Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság egészségügyi biztosa ma Brüsszelben a mentális egészségüggyel foglalkozó magas szintű konferencián útjára indítja a mentális egészséggel és jólléttel foglalkozó európai egyezményt. </p><p> 

mental.thumbnail 0Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság egészségügyi biztosa ma Brüsszelben a mentális egészségüggyel foglalkozó magas szintű konferencián útjára indítja a mentális egészséggel és jólléttel foglalkozó európai egyezményt.

 

mental.thumbnail 0Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság egészségügyi biztosa ma Brüsszelben a mentális egészségüggyel foglalkozó magas szintű konferencián útjára indítja a mentális egészséggel és jólléttel foglalkozó európai egyezményt.

 

Ez az első olyan konferencia, amelyen miniszterek, szakértők, betegek, egészségügyi szakemberek, kutatók, ismert személyiségek és más érdekelt felek közösen vesznek részt, hogy megállapodjanak a jövőbeni közös fellépésekről az európai lakosság mentális egészségének javítása érdekében. Az egyezmény egyben felhívás partnerségi fellépésre. Elismeri a mentális egészség egészségügyi, társadalmi és gazdasági előnyeit, és kimondja, hogy a mentális betegségekhez még napjainkban is kapcsolódó tabuk és megbélyegzés ellen fel kell venni a harcot. A becslések szerint minden évben az európaiak mintegy 11%-a szenved mentális betegségek valamilyen formájában. Az ilyen állapot öngyilkossághoz is vezethet; az EU-ban minden kilencedik percben öngyilkos lesz valaki. E probléma megoldására és a közös tapasztalatok előnyét kihasználandó az európai miniszterek és szakértők közös munka mellett kötelezték el magukat, hogy a következő öt fő kérdésre összpontosítsanak: az öngyilkosságok és depresszió megelőzése; mentális egészség serdülőkorúaknál és az oktatásban; mentális egészség a munkahelyen; mentális egészség az idősebbek körében; a megbélyegzés és szociális kirekesztés elleni küzdelem.

Androulla Vassiliou egészségügyi biztos a következőket nyilatkozta: „Ma hallatni tudtuk hangunkat Európa-szerte, és hangsúlyozni tudtuk, hogy a mentális betegségek milyen súlyosan érintik társadalmainkat. Ez az egyezmény elhatározásunk szilárdságának jelképe: eltökélt szándékunk, hogy egész Európában szembenézzünk a kihívással, és eredményes lépéseket tegyünk – ki-ki a maga illetékességi körében, valamint az egészségügyi, oktatási és foglalkoztatási ágazatokban. Partnerségben kell cselekednünk, mert a mentális egészség mindnyájunkat érint."

Európai egyezmény a mentális egészségért és jóllétért – Felhívás partnerség keretében megvalósuló fellépésre

Az egyezmény felhívás partnerségi fellépésre. Az egyezményt az Európai Bizottság indítja útjára a szlovén elnökséggel és az Egészségügyi Világszervezet európai regionális irodájával együttműködésben. Az egyezmény elismeri a mentális egészség terén megválaszolandó kihívásokat és azt javasolja, hogy az EU egészéből gyűjtsék össze az ismereteket annak érdekében, hogy az alábbi öt legfontosabb területen közösen elfogadott ajánlásokat lehessen kidolgozni:

  • az öngyilkosságok és depresszió megelőzése
  • mentális egészség serdülőkorúaknál és az oktatásban
  • mentális egészség a munkahelyen
  • mentális egészség az idősebbek körében
  • a megbélyegzés és a szociális kirekesztés elleni küzdelem

A nemzeti minisztériumokkal, valamint számos ágazat gyakorló szakembereivel és kutatóival együttműködésben öt konszenzuskereső dokumentum készült el. E dokumentumok rámutatnak a területen rendelkezésre álló jelenlegi adatokra, a szakpolitikákra és a terület jelenlegi helyzetére, és segíteni fogják az egyezmény végrehajtását, valamint az elkövetkező 2-3 évre tervezett tematikus konferenciasorozatot.

Európa sokfélesége – a helyes gyakorlat másokat is ösztönözni tud

Az uniós országok mentális egészségügyi politikái és az azok terén megvalósuló fellépések különbözőek. Például az öngyilkosságok aránya egyes tagállamokban világviszonylatban a legmagasabbak, míg másokban a legalacsonyabbak közé tartozik. A különbség tizenkétszeres. A kormányoktól és a nem kormányzati szervezetektől – pl. betegszervezetek, vállalkozások – érkező válaszokban tükröződnek a sajátos igények, ugyanakkor ezek a válaszok mások számára is ösztönző és stimuláló hatással lehetnek fellépéseik során.

Mentális egészségügy Európában – a tények

A depresszió az egyik legelterjedtebb és legsúlyosabb mentális zavar. A nyugati és déli uniós tagállamokból származó adatok szerint súlyos depresszió a felnőtt európai férfiak 9%-ánál, míg a nők 17%-ánál fordul elő életük során. Az életminőségre gyakorolt hatás megegyezik egyes komoly szervi betegségek (pl. súlyos agyvérzés) okozta hatásokkal.

Az öngyilkosság a korai halálozás egyik fő oka Európában: következtében 2006 folyamán az EU-ban összesen 58 000 személy vesztette életét, megelőzve ezzel a közlekedési baleseteket, amelyek ugyanabban az évben 50 000 halálesetet okoztak. Az öngyilkosságok 90%-a mutat összefüggést mentális zavarokkal.

A depresszió gazdasági költségeit az EU-ban 2004-ben lakosonként 235 EUR/főre becsülték, vagyis a 25 tagú EU-ban és az EFTA-országokban 118 milliárd eurót kitevő összegre. A tagállamok egészségügyi rendszereit érintő közvetlen költségek magasak és egyre növekvő kihívást jelentenek, de az EU-ban a költségek legnagyobb része – 65%-a – az egészségügyi ágazaton kívül halmozódik fel, különösen a munkából való távolmaradás, a munkaképtelenség és a korai nyugdíjba vonulás következtében.

A becslések szerint a mentális betegségek mintegy 50%-a serdülőkorban jelentkezik, ezért a fiatalokkal foglalkozó szervezetek számára lehetővé kell tenni, hogy felismerjék a tüneteket és gyorsan reagáljanak.

Elöregedő társadalmunkban különösen fontos, hogy felkészüljünk az idősebb generációknál jelentkező mentális betegségekre, akár a korral összefüggő mentális zavarok – mint például a szellemi hanyatlás -, akár a gyengülő társadalmi támogatás miatt kialakuló zavarok, például a depresszió esetében.

A konferencia és az egyezmény a mentális egészségről szóló zöld könyv nyomán jött létre, melyet a Bizottság 2005 augusztusában terjesztett elő. A zöld könyvre válaszul több mint 230 írásos hozzájárulás érkezett, többek között egy európai parlamenti állásfoglalás is, és a konzultációs ülések tanúsága szerint erős támogatást élvez az a fokozott uniós erőfeszítés, hogy a mentális egészség prioritásként még inkább előtérbe kerüljön, és hogy a mentális egészséggel kapcsolatos kihívások közös megoldása során lehetővé váljék a tapasztalatcsere és az együttműködés.

A mentális egészségről szóló konferencia weboldala, valamint az egyezmény és a konszenzuskereső dokumentumok a következő internetcímről érhetők el:

http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/mental/mental_health_en.htm

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.