2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elsőfokú bírósági döntés a tojáskartellről

2 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/14530"><img class="image thumbnail" src="/files/images/torott_tojas.thumbnail.jpg" border="0" alt="megtörve bár..." title="megtörve bár..." width="71" height="100" /></a><span style="width: 69px" class="caption"><strong>megtörve bár...</strong></span></span> <p>Az első fokú ítélet értelmében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006.

  megtörve bár...megtörve bár…

Az első fokú ítélet értelmében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006.

  megtörve bár...megtörve bár…

Az első fokú ítélet értelmében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2006. novemberében jól döntött, amikor megállapította, hogy a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége, valamint több étkezési tojás termeléssel és értékesítéssel foglalkozó vállalkozás versenykorlátozásra alkalmas magatartást tanúsított. A GVH 120 millió forintra büntette a Szövetséget, továbbá összesen 26,5 millió Ft bírságot szabott ki a Magyar Tojás Kft. tagjaira.

A GVH még 2006. novemberében állapította meg, hogy a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége 2002-től kezdődően versenykorlátozó döntéseket hozott. Minden évben közölte tagjaival, hogy milyen árak betartása ajánlott, illetve hogy a termelési ár megemelése javasolt. 2002-ben importengedélyezési rendszert vezetett be, az aprótojás kivonására szólított fel, későbbi években a tojótyúk állomány idő előtti csökkentését, a termelés 10 százalékának exportálását írta elő, továbbá megszervezte a nagyobb termelők közötti információkartellt.

 A több évet átfogó jogsértést a GVH 120 millió forintos bírsággal is sújtotta, melynek alapját a Szövetség tagjainak 2005-ös tojáspiaci árbevétele jelentette. Az összeg meghatározásakor tekintetbe kellett venni egyebek mellett azt is, hogy a jogsértés tényleges, jelentős piaci hatást az áruházláncok erős alkupozíciója és az import térhódítása miatt bizonyított módon nem ért el.

A GVH megállapította továbbá, hogy a Magyar Tojás Kft. jelenlegi és korábbi tagvállalkozásai (az Agricola Rt., az Aranybulla Rt., a Csabatáj Rt., az Érsekcsanádi Mezőgazdasági Zrt., a Gyermelyi Tojás Kft., a Földesi Rákóczi Kft., Cse-Mi Farm Kft. Mizs Tojás Kft. valamint a Máriahalmi Tojás Kft. jogutódjaként a Gyermelyi Brojler Kft.) a közös vállalkozáson keresztül egyeztették piaci áraikat és piacaikat. A jogsértés miatt a vállalkozásokra 200 ezer forinttól 8,4 millió forintig terjedő, összesen 26,5 millió bírságot szabott ki a versenyhatóság.

Mivel a GVH döntésével az érintettek nem értettek egyet, bírósághoz fordultak. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság azonban elutasította a keresetet és teljes egészében helybenhagyta a GVH döntését.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj-199/2005.

http://www.gvh.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.