2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Eredményesek a tárgyalások az internetszolgáltatókkal

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/3947"><img class="image thumbnail" src="/files/images/huf.thumbnail.jpg" border="0" alt="Kulturális járulék helyett "önkéntes" adomány" title="Kulturális járulék helyett "önkéntes" adomány" width="100" height="61" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Kulturális járulék helyett "önkéntes" adomány</strong></span></span>  <p>Az OKM reagálása a Napi Gazdaság „Milliárdos állami támogatás fesztiváloknak" címmel megjelent cikkére,azaz a tervezett internetadó pótló megállapodásokról.</p><p>

kulturális járulék helyett "önkéntes" adományKulturális járulék helyett "önkéntes" adomány 

Az OKM reagálása a Napi Gazdaság „Milliárdos állami támogatás fesztiváloknak" címmel megjelent cikkére,azaz a tervezett internetadó pótló megállapodásokról.

kulturális járulék helyett "önkéntes" adományKulturális járulék helyett "önkéntes" adomány 

Az OKM reagálása a Napi Gazdaság „Milliárdos állami támogatás fesztiváloknak" címmel megjelent cikkére,azaz a tervezett internetadó pótló megállapodásokról.

A lap fesztiválokról szóló – egyébként korrekt – összeállításában külön keretben ír arról, hogy a tárcának továbbra is terve, hogy az NKA bevételeit az internetszolgáltatások utáni járulékfizetéssel bővítené. Az alap járulékbővítéséről szóló törvényjavaslat azonban jelenleg átdolgozás alatt áll – többek között éppen az internetszolgáltatókkal történt június 12-i megállapodás miatt.

2008 tavaszán az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a vezető internet-szolgáltató vállalkozások, valamint a hírközlési civil szervezetek részvételével párbeszéd kezdődött a vállalkozások társadalmi felelősségvállalása jegyében a kultúra támogatása alternatíváinak kidolgozása, a kultúrához való hozzáférés támogatása és fejlesztése érdekében.

A párbeszéd eredményeként a közreműködők közösen fogalmazták meg az aláírt szándéknyilatkozatot, amelyben kifejezik készségüket arra, hogy aktív szerepet vállaljaknak a fenti célok megvalósításában. A további együttműködési szerződésekhez keretet adó szándéknyilatkozatot a kormányzati oldalról az oktatási és kulturális miniszter, az internet-szolgáltató vállalkozások és civil szervezetek részéről a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) – az 1300-1400 milliárd forintos piacot képviselő érdekvédelmi civilszervezet – új elnöke, Bölcskei Imre írta alá.

A nyilatkozat aláírása után a nyár folyamán a tárca minden szolgáltatóval egyenként tárgyal tovább az együttműködések konkrét formájáról és tartalmáról, így jó esélye van annak, hogy a megállapodásokat már a Parlament őszi ülésszaka előtt meg lehet kötni. A miniszter kijelentése szerint ezek a támogatások az NKA-nak jelentenek majd bevételt és egyes kulturális projektek támogatására adnak lehetőséget. A tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a támogatási szerződések megszületése egyúttal azt is jelenti, hogy nem terhelik kulturális járulékkal ezt a szférát.

A tárgyalások első eredménye már meg is született, hiszen a tárca és a Pannon közötti megállapodás értelmében idén a cég volt a Múzeumok éjszakája főtámogatója. Az együttműködésnek köszönhetően az eddigieknél lényegesen nagyobb összeget lehetett az esemény kommunikációs kampányára fordítani, ami hozzájárult a korábbi látogatói csúcs megdöntéséhez. A Múzeumok éjszakája összköltségvetése a Pannon támogatásának köszönhetően idén szintén rekordot döntött, hiszen elérte az 55 millió forintot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.