Az NFC mûködési elve (NEC készülékben)Az NFC mûködési elve (NEC készülékben)

A Mobil Show 2007 kiállításon – a mobil szolgáltatások következõ generációjaként – kerülnek bemutatásra az NFC néven ismertté vált alkalmazások

  Az NFC mûködési elve (NEC készülékben)Az NFC mûködési elve (NEC készülékben)

A Mobil Show 2007 kiállításon – a mobil szolgáltatások következõ generációjaként – kerülnek bemutatásra az NFC néven ismertté vált alkalmazások

Egy vállalatokból, egyetemekbõl és felhasználói csoportokból létrejött európai konzorcium nyílt architektúrát dolgozott ki az NFC (kistávolságú rádiófrekvenciás kommunikáció) képes, azaz a fizikai kontaktust nem igénylõ mobiltelefonos alkalmazások fejlesztésére, telepítésére és használatára. A NFC fejlesztések eredménye Magyarországon elõször a BNV-vel egyidejûleg megrendezésre kerülõ Mobil Show-n kerül bevezetésre.  A MobilShow szponzorai NFC tagkártyát vehetnek át, mely a Cream – MobilShow VIP kávézóban felhasználható és késõbbiekben hûségkártyaként szolgálhat.

Számos alkalmazási területen – többek között kártyás fizetésnél, tömegközlekedési jegyek használatánál, beléptetési rendszereknél -, ahol a tranzakcióban résztvevõ eszközöket elegendõ csak kis távolságra (kevesebb, mint 10 cm) közelíteni egymáshoz, egyre gyakrabban használnak fizikai kapcsolódást nem igénylõ megoldásokat. Mindez elõrevetíti, hogy a mobiltelefon szolgáltatásainak ki kell egészülniük a készpénzes és kártyás fizetés lehetõségeivel, azonosítási és egyéb funkciókkal, ha egyre nagyobb teret akarnak hódítani az élet e fontos területein.

Treo telefon az NFC olvasóvalTreo telefon az NFC olvasóvalA StoLPaN projekt számos felhasználási lehetõség elemzésének és tesztelésének eredményét vette alapul keretrendszerének kidolgozásához, amely a technológia átjárhatóságát biztosította. A felhasználási módok vizsgálatai meghatározták azt is, hogy milyen üzleti szabályok mentén alakuljon ki az NFC-ökorendszer, amelynek tagjai az NFC-szolgáltatások gyártói, szolgáltatói és felhasználói.

A projekt eredményeit az egyes területek szabványügyi hivatalai ültetik át a gyakorlatba.

A keretrendszer a már piacon lévõ érintkezés nélküli szolgáltatások egyesítésével a mobilpiacra való jutást segíti. A kidolgozott megoldás egységes technológiai környezetet hoz létre, függetlenül a készülékek és az operatorok által alkalmazott mûszaki megoldásoktól és lehetõvé teszi egyidejûleg több alkalmazás párhuzamos tárolását, használatát.  A StoLPaN platform egyidejûleg támogatja az egyes szolgáltatások távoli managelését is, lehetõvé téve a meglévõ szolgáltatások bõvítését, új értéknövelt funkciókkal való kiegészítését.

A kontaktus nélküli technológia egy másik alkalmazási területével, a logisztikával is foglalkozik a projekt. A termékek érintkezés nélküli címkézésével a vonalkódhoz képest új perspektívák nyílnak meg.

A StoLPaN elkészítette az üzleti szabályok és a mûszaki követelmények elsõ verzióját. Hamarosan megjelenik a keret-alkalmazás elsõ változata is, amely a jegyeladás és a zárt fizetési megoldások területén mutatja be az NFC technológia használatát.

Az Európai Bizottság ?Information Society Technologies" (IST, ?Az információs társadalom technológiái") programja által társfinanszírozott StoLPaN projekt (?Store Logistics and Payment with NFC" – raktárlogisztika és fizetés NFC technológiával) célja az, hogy nyílt kereskedelmi és mûszaki keretrendszereket dolgozzon ki NFC-re felkészített mobiltelefonos szolgáltatásokhoz. Ez egyszerûbbé fogja tenni az NFC-re felkészített mobil alkalmazások telepítését a vertikális piacok széles körében, függetlenül a telefon típusától és az igényelt szolgáltatás jellegétõl. A konzorcium tagjai az Auto-ID-Lab St. Gallen, a Banca Popolare di Vicenza, a Bull, a Baker&McKenzie, a Consorzio Triveneto S.P.A., a Consult Hyperion, a Deloitte, a Fornax, a Libri, a Motorola, az NXP Semiconductors, a Safepay Systems, a Sun Microsystems, a T-Systems, valamint a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Budapesti Mûszaki Fõiskola Neumann János Informatikai Kara. Ha többet szeretne megtudni a projektrõl, látogasson el a http://www.stolpan.com/  weboldalra, vagy küldje el kérdéseit az info@stolpan.com címre.

http://www.mobilshow.hu/

http://www.infomarket.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük