Plakát Minden évben 50-70 ezer vendég látogat el a fõváros legnagyobb gasztronómiai eseményére, Pestszentlõrincre. Több tízezer embert várnak idén is a nyolcadik SzeptEmberFeszt programjaira. A szervezõk remélik, hogy a jó idõ ezúttal sem marad el, és az elsõ iskolahét után – pihenésképpen – szülõ és gyermek önfeledten szórakozhat majd a háromnapos rendezvényen.

Plakát Minden évben 50-70 ezer vendég látogat el a fõváros legnagyobb gasztronómiai eseményére, Pestszentlõrincre. Több tízezer embert várnak idén is a nyolcadik SzeptEmberFeszt programjaira. A szervezõk remélik, hogy a jó idõ ezúttal sem marad el, és az elsõ iskolahét után – pihenésképpen – szülõ és gyermek önfeledten szórakozhat majd a háromnapos rendezvényen.

Maksa Zoltán humoristaPestszentlõrinc-Pestszentimre Önkormányzata, a Hotelinfo Kft., és a Lõrinci-Szemeretelepi Polgárõrség hagyományosan a Bókay kertben rendezi meg a szeptemberi fesztivált. Maksa Zoltán humorista kilencedik esztendeje lakik a kerületben, eddig nyolc alkalommal a versenyen is részt vett. Most megtudtuk tõle, hogy a közönséget a Karthágó, Jamie Winchester és Hrutka Róbert, Soltész Rezsõ, Heaven Street Seven, Nagy Feró és a Beatrice, Old Boys, Rückwärts, Bohém Ragtime Jazz Band, Bódi Guszti és a Fekete Szemek szórakoztatja majd ezen a hétvégén – és ez csak néhány név ízelítõül a fellépõk népes táborából. Közkívánatra Benke Laci bácsit átugró verseny is lesz – bár lehet, hogy ezt csak a humor kedvéért tette hozzá.

dr. Mester László polgármester, országgyûlési képviselõ A rendezvény fõvédnöke dr. Mester László polgármester, országgyûlési képviselõ, még jól emlékszik arra, hogy nyolc évvel ezelõtt a Szemeretelepi Polgárõr csoport kezdeményezésére egy családi pörköltfõzõ versennyel indult ez a programsorozat, amely mára a fõváros legnagyobb gasztronómiai rendezvényvényévé vált. Ennek ellenére megtartotta családias jellegét. A SzeptEmberFeszt különlegessége, hogy a remek zene mellett politikusok ragadnak fõzõkanalat. Szombaton 10 órától a polgármesterek és csapataik mérik össze fõzõtudományukat. A verseny az Elsõ Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjainak felvonulásával veszi kezdetét, majd a Lõrinci Hétpróba ügyességi versenyein dõl el, melyik kerület csapata viszi el a ?trófeát". Az eredményhirdetés 15 órakor lesz a bográcsszínpadon. A polgármesterek fõzõversenyére ma már nemcsak a fõvárosból, hanem az ország távolabbi tájairól is jönnek csapatok, ékes bizonyítékául annak, hogy nincs bal- és jobboldali pörkölt, csak jó és még jobb van! Mester László, a polgármesterek fõzõversenyének életre hívója, a fesztivál fáradhatatlan házigazdája büszke arra, hogy egy politikamentes rendezvényt sikerült létrehozni politikusok részvételével, és ezt a sajátosságot megõrizték végig az évek folyamán. Bármilyen volt is éppen a politikai közhangulat. Az ellentéteket, véleménykülönbségeket kötelezõ ilyenkor félretenni, a ?fehér asztal" mellett pedig kellemesen lehet beszélgetni, tapasztalatot és gondolatot cserélni. Számos kerület élén volt személycsere a ciklusok alatt, mégis az önkormányzatok változatlanul fõzik pörköltjüket a SzeptEmberFeszten. Sajnos – mindezek dacára – az idén elõször fordul elõ, hogy az V. kerület lemondta a részvételt, pedig korábban elõfordult, hogy még nyertek is.

Gurmai ZitaVasárnap 11.00 órakor a szokásos, vidám – honanyák alkotta – hölgykoszorú felvonulásával zajlik a megnyitó. Országgyûlési és Európa parlamenti képviselõk fõzik meg kedvenc ételeiket, tanúságot tesznek arról, hogy a fakanállal is tudnak bánni. Eredményhirdetés 13 órakor lesz a bográcsszínpadon. Mint korábban mindig, most is Gurmai Zita, az Európa Parlament képviselõjének kezdeményezésére ragadnak fakanalat a nõi politikusok, nehogy minden babér a polgármestereknek, a férfiaknak jusson. A képviselõasszony annyit már elárult, hogy ezúttal a híres kakaspörköltje helyett Õrségi tejszínes-tárkonyos, citromos malacleves készül majd a bográcsában. A hölgyek megadják a módját, hiszen minden évben fergeteges hangulatban sütnek-fõznek, nem is annyira a gyõzelemért, inkább a társaság kedvéért. Érdekessége a vasárnap reggelnek, hogy a honanyákat Roding bajor városka – a XVIII. kerület egyik testvérvárosa – polgármestere és csapata hamisítatlan bajor reggelivel és vendégszeretettel fogadja majd.

Simon Gábor országgyûlési képviselõ Simon Gábor országgyûlési képviselõ a rendezvény legfõbb értékének a programok sokszínûségét tartja. A szórakozásból a gyerekek sem maradhatnak ki. Õket Levente Péter, Eszményi Viktória és Heilig Gábor, Ricsi bohóc, bábjáték, varázsló, arcfestés, és a Macskafogó sátorban animációs filmkészítés várja. Idén elõször veteránautó és motor bemutatót is láthatnak a vendégek. Találkozhatnak többek között az American Car Club gyönyörû jármûveivel, de a Veteránautócentrum különbözõ filmekben szereplõ autóit is megcsodálhatják, csakúgy, mint a 02BMW, Mercedes-Benz, Volvo és az Opel klub néhány remekét. Talmácsi Gábor és csapatának néhány versenymotorja is jelen lesz a Bókay kertben, a Talmácsi Motorsportiskola pedig bemutatót tart. Még a polgármestereket és a honanyákat is versenyeztetik.

A PerifériArt kiállításon festményeket, kerámiákat láthatnak az érdeklõdõk, megismerkedhetnek a vakvezetõ kutyák képzésével, megtekinthetik a Jazzkutatási Társaság kiállítását. Szombaton és vasárnap is mûködik Esélyegyenlõségi sátor, itt vasárnap 10 órakor a kormány terveirõl, a civil szektor fejlesztésérõl beszél Nemoda István minisztériumi fõosztályvezetõ. Érdemes tehát ide is ellátogatni.

Benke László Senki sem marad éhes! Mesterszakácsok Benke Lászlóval az élen készítenek sokféle pörköltet, közülük még az ínyencek is találnak majd kedvükre valót. Az olimpiai bajnok mester elmondta: a pörkölt minden szakács számára örök kihívás. Ezért három napra szinte zarándokhely lesz a Bókay kert. Az idén nem használják majd a rekorder óriás bográcsot, csak egy kisebbet, de körülötte egyszerre több másikban is készül majd a ?pörkölt-varázs". Nyílt titok, hogy az amerikai sportolók a nagy versenyek elõtti utolsó héten csak strucchúst esznek. Magyarországon húszezer struccot tenyésztenek, lesz tehát struccpörkölt, no meg birka, nutria, csikó sõt, még varjú is!

A jótékonyságban ezúttal a sakkozók mutathatnak majd példát. A magyar vak sakkozók nemrégiben világelsõk lettek. Portisch Lajos és Pintér József nemzetközi nagymesterekkel szombaton játszhatnak sakk szimultánt az érdeklõdõk, vasárnap Polgár Judit és Benkõ Pál nemzetközi nagymesterekkel találkozhatnak majd. Az ebbõl befolyó pénzt vakvezetõ kutyák képzésére adják. A fõdíj is egy kiképzett vakvezetõ kutya lesz – a legjobb vak sakkozónak! Vasárnap Vitray Tamás helyszíni riportjai színesítik a programot.

Vasárnap a ?fõzõs" versenyek sora is tovább bõvül. Harmadszor mérik össze pörköltfõzõ tudásukat az ország számos pontján megrendezett gasztronómiai versenyek nyertesei a Gyõztesek Kupájában.

Koch Mária A médiasztárok sem maradhatnak ki a sütés-fõzésbõl, a Média Grill Versenyben a média képviselõi és szereplõi közösen sütögetnek – mondta el a szervezõ – Koch Mária. Évrõl – évre itt van Török Ádám és a Mini, a Danubius Rádió, a TV2, az MTI. Most eljön a ?Jóban – Rosszban" csapata és Csomor Csilla is híresen jó szakácsnõ, nehéz lesz õt legyõzni. Természetesen a zsûri itt is szigorúan ellenõrzi a végeredményt.

Gál Gábor Bõvül a rendezvény területe – mondta el a háromnapos fesztivál egyik fõrendezõje, Gál Gábor. A Városház utcában, az uszoda mellett új színpadot állítanak fel. A Hangmestr.hu színpadon lép majd fel – több más együttes mellett – Ganxsta Zolee és Schmidt Vera is. A SzeptEmberFeszt az évek alatt a fõváros egyik legrangosabb eseménye lett Nagyszerû hangulatával, kiváló programjaival, gasztronómiai ínyencségeivel vonzza a családokat Budapest szinte minden pontjáról és a környezõ környékbeli településekrõl is. Aki a programok részletes ismertetésére kíváncsi, megtalálja a http://www.szeptemberfeszt.hu/ oldalon. Ha helyesen válaszol az ott feltett kérdésekre, sorsoláson vesz részt és tagja lehet a mesterszakácsokból álló zsûrinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük