2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ESÉLYT A KÉPESSÉGEKNEK CIVIL PROGRAM SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYÉBEN

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/13111"><img class="image thumbnail" src="/files/images/P1010006.thumbnail_1.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>Több millió forint összegű ösztöndíj hátrányos helyzetű gyermekek iskolai tanulmányainak támogatására.A Családjainkért Alapítvány az Esélyt a képességeknek program keretében 61 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hátrányos helyzetű diák tanulmányait támogatja. Dr. T. Gy. nyugalmazott főorvos több millió forintos adományának köszönhetően az Alapítvány 40.000 és 200.000 forint közötti ösztöndíjjal segíti a megye jó képességű hátrányos helyzetű diákjait. </p><p>

 p1010006.thumbnail 1

Több millió forint összegű ösztöndíj hátrányos helyzetű gyermekek iskolai tanulmányainak támogatására.A Családjainkért Alapítvány az Esélyt a képességeknek program keretében 61 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hátrányos helyzetű diák tanulmányait támogatja. Dr. T. Gy. nyugalmazott főorvos több millió forintos adományának köszönhetően az Alapítvány 40.000 és 200.000 forint közötti ösztöndíjjal segíti a megye jó képességű hátrányos helyzetű diákjait.

 p1010006.thumbnail 1

Több millió forint összegű ösztöndíj hátrányos helyzetű gyermekek iskolai tanulmányainak támogatására.A Családjainkért Alapítvány az Esélyt a képességeknek program keretében 61 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hátrányos helyzetű diák tanulmányait támogatja. Dr. T. Gy. nyugalmazott főorvos több millió forintos adományának köszönhetően az Alapítvány 40.000 és 200.000 forint közötti ösztöndíjjal segíti a megye jó képességű hátrányos helyzetű diákjait.

Az Esélyt a képességeknek program keretében 2008. januárban Dr. T. Gy. nyugalmazott főorvos több millió forint összegű adományának köszönhetően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei középiskolásoknak hirdetett ösztöndíj támogatási pályázatot a Családjainkért Alapítvány. „Habár életem nagy részét szülővárosomtól távol kellett töltenem, bárhova sodródtam is, mindig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeinek éreztem magam. Ott is voltam igazán otthon. Ennek a programnak az elindításával szeretném a megye fiataljainak megadni a lehetőséget, hogy képezzék magukat, tovább tudjanak tanulni és segítségükkel megyénk is tovább fejlődhessen." – mondta el Dr. T. Gy. nyugalmazott főorvos, az Alapítvány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére koncentrált programjának elindításához szükséges pénzösszeg adományozója.

a most támogatást kapottakA most támogatást kapottakA pályázatra jelentkezett több mint 80 diákból 61 esetén döntött az alapítvány a támogatás mellett. A diákok a programnak köszönhetően átlagosan 100.000 forint ösztöndíjban részesülnek, a legalacsonyabbnak ítélt összeg 25.000 forint, míg a legmagasabb összegű támogatás 200.000 forint, azzal, hogy az Alapítvány további forrásokat igyekszik biztosítani a támogatottak sikeres felvételi vizsgájának az arra való eredményes felkészülés támogatására. Amennyiben ezek a szándékok valóra válnak, úgy a további támogatásról az első támogatási időszak eredményeinek, a támogatottak teljesítményének felülvizsgálatától függően újabb szerződés születik.

p1010012.thumbnail 1A Családjainkért Alapítvány részletes pályázati anyag alapján döntött a támogatásokról. A pályázati anyagnak az adatlap és a diákok bizonyítványának másolata mellett tartalmaznia kellett az osztályfőnök, a szaktanár és az iskola szociális felelősének ajánlását. Emellett a pályázó diákoknak az általuk megfogalmazott motivációs levélben jövőbeli terveikről és a támogatáskérés okairól kellett írniuk. Szintén a diákoknak kellett meghatározniuk az igényelt ösztöndíj mértékét, illetve hogy milyen célra szeretnék az adott összeget felhasználni.

„A diákok többsége egy-két év múlva érettségizik, nagyrészük felvételire készül. Ezért általában a felkészülésre, a nyelvvizsga megszerzésére kértek támogatást. Emellett tanulmányút finanszírozása, könyvek, iskolaszerek vásárlása, számítástechnikai eszközök és internet hozzáférési lehetőség biztosítása szerepelt az igénylések között. Mutatja a diákok felelősségteljes gondolkodásmódját, hogy sokan jelölték meg emellett a kulturális lehetőségek biztosítását, mint például szépirodalmi művek vásárlását és múzeumi, kiállítási és koncertbelépők finanszírozását." – mondta el dr. Balogh László, vállalatvezető, a Családjainkért Alapítvány kuratóriumának elnöke, a program megálmodója.

A pályázatokat az alapítvány két munkatársából és három gimnáziumi tanárból álló zsűri értékelte. A pályázókat később a zsűri személyesen is meghallgatta Nyíregyházán, ez alapján dőlt el a támogatott diákok köre.

„Viszonylag sok diáknak ítéltünk oda anyagi támogatást. Úgy gondoltuk, ahol a vizsgálati szempontok összessége egyértelműen pozitív, a nyújtott támogatással valóban nagy segítséget adunk a továbbtanulási esélyek növelésére, ott mindenképpen meg kell adnunk a lehetőséget a diákoknak. Most kell segíteni, amikor még van esélyük kitörni és idővel megfelelő egzisztenciát kiépíteni." – folytatta dr. Balogh László.

p1010015.thumbnail 3Az ösztöndíj értékének megállapításánál a zsűri több szempontot is figyelembe vett. A pályázati anyagban minden diáknak meg kellett határoznia, hogy az igényelt ösztöndíjat milyen összegben, mire kívánja fordítani. A zsűri kiemelten figyelt arra, hogy olyan támogatásokat ítéljen meg, amelyek a pályázati anyag és az ajánlások alapján is szükségesnek és hasznosnak tűnnek, valóban segítséget nyújtanak a pályázónak továbbtanulási, fejlődési céljaihoz.

Az Esélyt a képességeknek programban személyre szabott monitoring zajlik, mely során az alapítvány folyamatosan nyomon követi az ösztöndíj szerződésszerű és eredményes felhasználását. Az ellenőrzés tanári konzultációk, igazolások útján, esetenként családlátogatások, de minden esetben a támogatott diákkal való szoros kapcsolattartás útján történik. A következő évben nyújtott támogatást és annak mértékét a monitoring eredményétől teszi függővé az alapítvány.

„Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a diák önhibájából nem teljesülnek a vállalt feltételek és eredmények, akkor kizárhatja magát a további támogatásból. Ha azonban rajta kívül álló, elhárítható akadályok hátráltatják a munkáját és előrehaladását, akkor mindenben igyekszünk neki segíteni, vele és tanárával együttműködve a fennálló akadályt elhárítani, ha lehetséges." – folytatta dr. Balogh László.

A Családjainkért Alapítvány a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei programhoz hasonlóan fokozatosan kiterjeszti az Esélyt a képességeknek programját az ország más megyéire is. A következő megye, ahol a program folytatását tervezik: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahová a megye középiskoláiba az előpályázati felhívásokat a napokban kézbesíti a posta.

A Családjainkért Alapítványt 1991-ben hozta létre a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) azzal a céllal, hogy munkájával anyagi segítséget nyújthasson az Egyesület tagcsaládjainak. A Családjainkért Alapítvány megalakulása óta önálló Kuratóriummal működik, tevékenységét preferáltan, de nem kizárólagosan, a NOE a Nagycsaládosok mintegy 12 000 tagcsaládjának körében végzi.

Az Esélyt a képességeknek programot 2005-ben indította el az alapítvány olyan szociálisan hátrányos helyzetű tehetséges 10 és 18 év közötti gyermekek támogatására, akiknek családi háttere nem teszi lehetővé, hogy a gyermek képességeihez mérten képezze magát és jusson a továbbtanulás, szakmaválasztás esélyeihez. Az Esélyt a képességeknek program keretében az alapítvány ehhez nyújt segítséget ösztöndíj jellegű anyagi támogatással. A programon egy lelkes csapat dolgozik három éve, az egy éve végzett szociálpedagógus Nagy Nikolett  alapítványi munkatárstól  eltekintve, társadalmi munkában. A céltudatos munka első gyümölcsei beérni látszanak.

Az alapítvány egyik vezérlő elve, hogy a szerzett támogatások döntő része, az elkerülhetetlen dologi kiadásoktól eltekintve a támogatottak javára hasznosuljon. Az infrasrtrukturális kereteket a NOE biztosítja.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.