A Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága a  31.Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás alkalmából tájékoztatta a szakújságírókat 2008. február 28-án, az esemény nyitónapján.

 

A Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága a  31.Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállítás alkalmából tájékoztatta a szakújságírókat 2008. február 28-án, az esemény nyitónapján.

Vargha Béla, a Nógrád megyei Önkormányzat alelnöke a terület programjainak méltatása előtt átadta a szót Kazár ifjú mesemondójának, aki a megjelenteket „A büszke ján" című palóc mesével lepte meg. A megyei vezető olyan maradandó nógrádi élményeket ígér a látogatóknak, mint a Hollókői Húsvét, az ipolytarnóci őslényparkúj látogatóközponttal,  a végvárak, Drégely, Salgó, Nógrád, Szanda, Buják romantikája. 

További ízelítő:

A Vizek Évében ajánlhatók a nógrádi horgászvizek, a kozárdi almafesztivál, a Palóc búcsú Kazáron magyar és nemzetiségiegyüttesekkel, Sebestyén Mártával. Szécsény megújult városában a Kézművesház, a Ferde tűztorony, a Forgách kastély a Kubinyi Múzeummal új látnivaló, no meg a Látványtánc verseny,  a II. Nemzetközi csipkekonferencia és kiállítás, a Szécsényi Szüret,

a XVII. Nógrád Megyei Őszi Tárlat.

A XII: Nógrádi Nemzetközi Folklór fesztivál július 30 – aug. 3. között várja látogatóit a történelmi Nógrád megye településein, Magyarországon és Szlovákiában, több mint 40 magyar és külföldi együttes fellépésével.  ( http://nnff.dox.hu/ ) Szeptemberben Haluskafesztivál, sztrapacskafőző verseny Vanyarcon, ( http://www.vanyarc.hu/ , http://www.totatyafiak.hu/ ).Sörfesztivál lesz a megyében idén is, 50 féle sörrel.  Herenycsényben rendezik meg a Palócok Első Világtalálkozóját. A Megyenap Balassagyarmaton már hagyománnyá válik.

A megye szlogenje:  „Nógrád a varázslatos világ."

Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere a modern beton-város és a virágzó természeti környezet együttesét ajánlotta figyelembe a március elsején nyíló Tarjáni Tavasz hagyományos rendezvénysorozatával egyetemben.Salgó, Somoskő, plusz a szlovákiai Fülek várfesztivállal várja látogatóit. A csodálatos természeti környezet tiszta levegőjét kínálja a Karancs-medves Tájvédelmi Körzet, az Ipolytarnóci ősmaradványok, a mocsári cédrusok!  Május elején ismét élvezhető a Nemzetközi Dixilend Fesztivál Salgótarjánban. A gyalogos természetjárók 15. találkozója zajlik május 9-12 között „Határokon át, határok nélkül" jelszóval Salgótarjánban,

a Karancs-Medves bazaltvidék és a szlovákiai Cseres-hegység területén.

20 éves múltú az ismét sorrakerülő nemzetközi Ugrógála Somoskőben, s Boxgála lesz júliusban.

Kiss János,  idegenforgalmi irodavezető szólt Heves megye turisztikai kínálatáról.  2007-ben 300 ezer vendég 700 ezer vendégéjszakát töltött  területen (beleszámítva a Tisza-tó területet is.) Az Egri Vár továbbra is az ország leglátogatottabb látványossága, fejlesztése tovább folyik a Dézsma pince és a  Szép-bástya helyreállításával. Idei érdekesség lesz az „Utazó vázák" kiállítás a Dobó bástyán, a Franciaországból,  a testvér-megye Loire-Atlantic-ból érkező görög és etruszk vázagyűjtemény szenzációs kiállításnak ígérkezik  május 13-tól november 2-ig.  Gyöngyösön az Orczy kastély teljes felújításban, az udvar fölé emelt üvegtetővel várja látogatóit, a kastély-kertbe

25 ezer dísznövényt telepítenek.  Előkelő, ötcsillagos hotellé építik az ódon Pallavicini kastélyt Szilvásváradon.Látogatók figyelmébe ajánlott a felújított kisnánai vár és az egerszalóki medencék.

Egerben nemzetközi szinten felújítják a Törökfürdőt, új reumakezelésre lesz lehetőség.  A gyöngyösi strandfürdő felújítása folyamatban van.

Nógráddal közösen gondozzák a Palóc Út projektet, mint tematikus kulturális útvonalat. Az egyesületnek már 58 tagja van, s együttműködnek a szlovákiai palóc településekkel, Fülek is csatlakozott. Szuvenír lesz a „Mónárkalács"-doboz, benne a sütemény melletti információs kártyával. A mátraballai burgonya-nap szeptember 6-án várja az érdeklődőket.

A Mátra és a Bükk túrázói 700 km, folyamatosan karbantartott utakon kirándulhatnak, akár a most alkult „Heves Megyei Ökoturizmus Klub" keretében.   A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóközpontot tervez a szilvásváradi Szalajka völgy bejáratánál, recepcióval és kiállító-teremmel.

Kisköre és Poroszló között 23 km hosszú kerékpárút épült, tervezik a mátrafüredi bicikliút felújítását.

A „Heppy Heves" turisztikai kedvezménykártya 30 elfogadóhelyen kínál előnyöket.

Pataki Zsuzsanna  Eger képviseletében szintén szólt a Török fürdőről, ill. a város kulturális jelentőségéről,  az Agria fesztiválról, az Érsekkerti zenés estékről a zenepavilon körül.  Szent Donát napján az Egri bikavér ünnepét idén is megülik, a Szépasszony völgye kulturális helyként is fogadja látogatóit.

Fedor Vilmos  Miskolc alpolgármestere megemlékezett a Béka-fesztivál sikeréről, a kétéltű most már a város jelképe lesz. A tájékoztató napján ért a miskolci béka az amerikai Salt Lake City-be földkörüli útja során, azt üzenve a világnak, van egy hely a világon, ahol békében élnek egymással az emberek és a békák…

Az Operafesztivál idén Bartók + a szlávok jegyében zajlik.Újdonság; a Kortyolda nevű hely, ahol új sört, a „Korty"-ot lehet fogyasztani, de csak ott, főzési helyén!  Nagyon erős sör, Tokaji aszu is van benne!  Decemberben Prágában díjat nyert.  A Tapolcai tavasbarlang új akciója:  6.900 Ft-ért bón 3 személyre, teljes étkezéssel. A Diósgyőri várban Nemzetközi Dixi fesztivál.

Gergely Zsolt  Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzata közgyűlésének alelnöke a Hermann Ottó múzeumban maradt mocsári ciprus-leletre hívta fel a látogatók figyelmét. Széphalomban nyílik meg április 22-én a magyar nyelv múzeuma, 800 milliós beruházással. A megye termálfürdői, Bogács, Zsórifürdő, Sárospatak, Tiszaújváros várják látogatóikat. Tokaj és Sárospatak reneszánsz városként csatlakoznak A Reneszánsz Évhez látnivalóikkal.

Várak, kastélyok, mint a kékedi Merczel kastély kínálják érdekességeiket.

Matyóföldi ünnep, lengyelek ünnepe Derenken. Utóbbi jelentősége egyre nő, a kisebbség ünnepére a határon belül  és túl érkeznek lengyel látogatók.

Sportesemények a megyében; íjászat, a Tiszaújvárosi Triatlon Világkupa, miskolci Karate Világkupa, stb.

http://www.nogradtour.hu/

http://www.nograd.hu/

http://www.hevestour.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük