Evolution of ThinkPadEvolution of ThinkPadA Lenovo a mai napon bejelentette régóta várt, kategóriájában legkönnyebb és legvékonyabb[1], teljes funkcionalitású notebookját, a Thinkpad X300-at, amelyet a sokat utazók igényeinek megfelelően terveztek. A különlegesen vékony, ultrahordozható Thinkpad X300 notebook legvékonyabb pontján mindössze 1,85cm-es, – azaz körülbelül olyan magas, mint egy kétforintos – súlya pedig 1,33kg[2].

 

Evolution of ThinkPadEvolution of ThinkPadA Lenovo a mai napon bejelentette régóta várt, kategóriájában legkönnyebb és legvékonyabb[1], teljes funkcionalitású notebookját, a Thinkpad X300-at, amelyet a sokat utazók igényeinek megfelelően terveztek. A különlegesen vékony, ultrahordozható Thinkpad X300 notebook legvékonyabb pontján mindössze 1,85cm-es, – azaz körülbelül olyan magas, mint egy kétforintos – súlya pedig 1,33kg[2].

A Thinkpad X300 számos korszerű technikai megoldást tartalmaz, mint például az SSD háttértár (solid state drive – mozgó alkatrész nélküli háttértár), a LED-es háttérvilágítású kijelző,  a kiemelkedően hosszú akkumulátoros üzemidő és a továbbfejlesztett vezeték nélküli kapcsolódás. A számítógépet az EPEAT "Arany" minősítéssel jutalmazta olyan környezetbarát megoldásaiért és technológiáiért, mint például az alacsony fogyasztású processzorok.

"Az X300 jelentős mérföldkő Thinkpad termékcsaládunkban," mondta Peter Hortensius, a Lenovo notebook üzletágának alelnöke. "A notebook-tervezés és az innováció területén több mint 15 éve élen járnak a ThinkPad-ek, miközben a felhasználók legfontosabb igényeire koncentrálnak: a minőségre, a megbízhatóságra és a funkcionalitásra. A vásárlóink elsősorban olyan notebookot szerettek volna, amely könnyű és vékony, viszont nem kívántak lemondani az opcionális akkumulátorokról, USB portokról és természetesen a DVD-íróról sem. Nos, a várakozásnak vége, hiszen itt az X300, a valaha volt legkönnyebb és legvékonyabb ThinkPad."

A sokoldalú Thinkpad X300 notebook több konfigurációban is elérhető, így választhatjuk az extrém hordozhatóságot (1,33kg), az akár 10 órás[3] akkumulátoros üzemidőt, vagy az arany középutat, amelyet a kényelmes beépített DVD-író jelent. A kompakt, könnyű és vékony készülék számos olyan innovatív tulajdonsággal rendelkezik , amely a felhasználók mobil számítástechnikai igényeit szolgálja:

  • Multimédiás képességek

A Thinkpad X300-hoz választható egy 7 mm vastag DVD-író, valamint minden modell rendelkezik sztereó hangszórókkal, digitális mikrofonnal és beépített webkamerával is.

  • Extrém tartósság

Az X300-at szén- és üvegszálas szerkezetű új generációs "ThinkPad Roll Cage" magnéziumváz védi, mely egy esetleges leejtés során segít megóvni a notebookot. Ugyanezen anyagokat használják a repülőgépek és Forma 1-es versenyautók tervezésénél, mert jelentősen erősítik azok szerkezetét, miközben nem jelentenek többletsúlyt.

  • Vezeték néküli kapcsolatok

A felhasználók számos módon kapcsolódhatnak a hálózatokhoz. Az X300 felszereltségéhez hozzátartozhat a  WWAN[4], a WLAN[5], a gigabites Ethernet és a modem csatlakozó is.

  • Tisztább, élesebb megjelenítés

A notebook 13,3 colos, LED-es háttérvilágítású WXGA+ felbontású (1440×900) kijelzője sokkal fényesebb, mégis energiatakarékosabb, mint az LCD-képernyők.

  • Vállalati-szintű biztonság

A beépített ujjlenyomat-olvasó, az I/O portok kikapcsolásának lehetősége, valamint a 32 bájtos jelszóvédelem segítségével a notebook többrétegű biztonsági rendszere hatékonyan védi az adatokat és megóv az illetéktelenek behatolásoktól.

  • Nagy teljesítmény és adatvédelem

A notebook 1,8 hüvelykes, 64 gigabájtos SSD háttértárolójának teljesítménye több mint kétszerese egy átlagos 2,5 hüvelykes merevlemeznek[6]. Mivel nincs benne mozgó alkatrész, négyszer annyira ellenáll az ütődéseknek, mint egy hagyományos merevlemez, ráadásul energiatakarékosabb is. Mindemellett hozzájárul a készülék könnyű és vékony kialakításához. A notebook tartalmazza még a legújabb Intel® Core2TM Duo processzort, akár 4GB memóriát és a Lenovo Thinkvantage technológiáit.

"Az Intel® Centrino® processzortechnológia, amely a Lenovo X300-ast is hajtja, kompromisszummentes megoldást nyújt a felhasználóknak. Az Intel legmodernebb technológiájának köszönhetően az alkatrészek mérete több mint 50%-al csökkent úgy, hogy ennek sem a teljesítmény, sem a gép akkumulátoros üzemideje nem látja kárát – így a Lenovo fejleszthette ki a piac egyik legvékonyabb, teljes funkcionalitású notebookját" nyilatkozta Christian Morales, az értékesítési és marketing csoport alelnöke, és az Intel EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) igazgatója

A Thinkpad X300 első megmérettetése a 2008-as Pekingi Nyári Olimpia egyik legfontosabb beharangozó eseménye, az öt kontinensen és 137 000 km-en át tartó olimpiai fáklyaváltó lesz, ahol a hivatalos szállító repülőgép legénységét fogja segíteni munkájában.  A lángot hordozó repülőgép gyakran éjszaka fog felszállni valamelyik, a váltóban résztvevő városból, hogy másnap kora reggel érkezzen meg a következő helyszínre – így a szűk határidők miatt senki sem hibázhat.  A "fáklya-csapat" tagjait a Lenovo technológiája fogja támogatni a több mint 130 városban futó közel 22 000 fáklyavivő segítésében.

Amint az EPEAT "Arany" minősítése is mutatja, a Thinkpad X300 a piac egyik legkörnyezetbarátabb notebookja. Számtalan környezettudatos technológia található a számítógépben, például az energiatakarékos SSD háttértár és az arzén- és ólommentes kijelző. Az energiatakarékos LED háttérvilágítású kijelzőnek köszönhetően az energiafogyasztás 35%-al csökken az előző modellekhez képest. Mindezen túl a Lenovo újrafelhasználható csomagolást használ.


[1] A vezető notebook-gyártók (Sony, Dell, Apple, Asus és Fujitsu Siemens) 13 colos kijelzővel szerelt notebookjaihoz képest. A teljes funkcionalitás olyan gépet takar, ami többek között beépített DVD-íróval, több USB-porttal, Ethernet kapcsolattal és cserélhető akkumulátorral is rendelkezik.

[2] Az 1,33 kg-os súly a 3 cellás lítium-polimer akkumulátorral értendő, DVD író nélkül.

[3] Az akkumulátor üzemideje – és a töltési idő – több tényezőtől függ, például a Battery Stretch üzemmód használatától, a rendszerbeállításoktól és a használat módjától is. A 10 órás üzemidő a 6 cellás lítium-ion és a kiegészítő 3 cellás lítium-polimer akkumulátor együttes használatával érhető el, beépített DVD-író nélkül. www.pc.ibm.com/ww/thinkpad/batterylife

[4] Magyarországon jelenleg nem érhető el a szolgáltatás.

[5] A 11n vezetéknélküli Mini-PCI Express adapterek az IEEE 802.11n 1.0-ás, nem végleges specifikációin alapulnak.

[6] A Lenovo tesztjében az 1,8 hüvelykes 64 GB-os Samsung SATA SSD-t hasonlította össze a 2,5 hüvelykes RPM SATA merevlemezzel, ami a ThinkPad notebookokban szintén megtalálható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük