2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Felsővezetők bérkülönbségei

3 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/43746"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/fizet.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="80" /></a></span>  <p>Magyarországon ezekben a hónapokban fokozott közérdeklődés kíséri az állami vállalatok és intézmények élén történő kinevezéseket és elbocsátásokat, a felsővezetők pályakorrekcióit, és természetesen az egyes pozíciókban elérhető jövedelmi viszonyokat is. </p><p>

fizet.thumbnail 

Magyarországon ezekben a hónapokban fokozott közérdeklődés kíséri az állami vállalatok és intézmények élén történő kinevezéseket és elbocsátásokat, a felsővezetők pályakorrekcióit, és természetesen az egyes pozíciókban elérhető jövedelmi viszonyokat is.

fizet.thumbnail 

Magyarországon ezekben a hónapokban fokozott közérdeklődés kíséri az állami vállalatok és intézmények élén történő kinevezéseket és elbocsátásokat, a felsővezetők pályakorrekcióit, és természetesen az egyes pozíciókban elérhető jövedelmi viszonyokat is.

A topmenedzserek által megszerezhető átlagfizetések, a jutalmak és béren kívüli juttatások éppúgy érdeklik az embereket, mint a gyakorta sokmilliós végkielégítések korlátozására tett kormányzati intézkedések.

A Workania állásportál által működtetett http://www.merces.hu/ fizetési felmérés szakértői legutóbbi kutatásukban azt vizsgálták, hogy milyen különbségek vannak a felsővezetők országos bruttó átlagbérei között az egyes iparágakban, és mennyire tér el egymástól a férfi és női felsővezetők bruttó átlagbére.

A Merces adatbázisainak elemzésből megállapíthatjuk, hogy a Magyarországon dolgozó felsővezetők országos bruttó átlagbére jelenleg havonta 617.000 forint.

Az „Egyenlő értékű munkáért egyenlő díjazást" elve azonban továbbra sem érvényesül hazánkban.

„- A nemek közötti bérszakadék a vezetői beosztásban dolgozók között abban is megmutatkozik, hogy míg a női topmenedzserek országos szinten átlagosan 455.000 forintot keresnek, ehhez képest a férfi kollégáik jóval többet: átlagosan 682.400 forintot vihetnek haza. A több mint 30%-os különbség a vezetői beosztásban is helytálló nők esetében éles társadalmi igazságtalanságot jelez. – fogalmaz Ficza János, az internetes állásbörze pr-munkatársa.

Ezt a tényt tovább árnyalja, hogy a Merces vizsgálatába bevonta a környező országok közül Szlovákiát és Csehországot is, az előbbiben 35%, Csehországban pedig egészen 43% a nők hátránya a felsővezetők átlagjövedelmét tekintve.

A kutatók a magyar gazdaság harminchárom szektorának felsővezető jövedelmeit kutatták.

Az iparági versenyben a biztosítási cégek felsővezetői a bruttó 1.303.600 forintos átlagos havi fizetésükkel megelőzték a gyógyszergyári igazgatókat (1.215.500 Ft) és a bankárokat (1.055.700 Ft) is.

Jól lehet keresni a tanácsadó cégek első számú embereként is (a személyzeti, a pénzügyi, a munkavédelmi, az energetikai és a pr-tanácsadás vezetőiként), az országos bruttó jövedelmi átlag itt 855.800 forint, havonta.

Hasonló jövedelmi sávba tartoznak a pénzügyi tanácsadó cégek, a pénzügyi szolgáltatások és biztosítási termékek közvetítésével foglalkozó vállalatvezetők is, a maguk 812.600 forint átlagbérével. Az információs technológia és a telekommunikáció területén tevékenykedő vállalatok felsővezetői is átlagosan havi 800 ezer forintot keresnek.

Röviddel az önkormányzati választások előtt érdekes adatnak számít, hogy a Merces kutatói kimutatták, hogy az önkormányzati tulajdonú vállalatok vezetői „mindössze" 316.300 forintot keresnek átlagosan.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.