2024.április.12. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

GDF Suez – Az Év Természetfotósa 2010.

8 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44832"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a101.thumbnail.jpg" border="0" width="69" height="100" /></a></span>  <p>Az idén kettős jubileumot is ünnepel Magyarország és Közép-Európa legfontosabb természetfotós pályázata: az idén éppen húsz esztendős a nemzetközi porondon is elismert magyarországi természetbarátokat tömörítő naturArt ­Magyar Természetfotósok Szövetsége immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg hazánk legrangosabb természetfotós pályázatát és kiállítását a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Fotóhónap 2010 rendezvénysorozat részeként. A pályázat eredményeinek ismertetésére és a díjak átadására november 2-án került sor.

a101.thumbnail 

Az idén kettős jubileumot is ünnepel Magyarország és Közép-Európa legfontosabb természetfotós pályázata: az idén éppen húsz esztendős a nemzetközi porondon is elismert magyarországi természetbarátokat tömörítő naturArt ­Magyar Természetfotósok Szövetsége immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg hazánk legrangosabb természetfotós pályázatát és kiállítását a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Fotóhónap 2010 rendezvénysorozat részeként. A pályázat eredményeinek ismertetésére és a díjak átadására november 2-án került sor.

a101.thumbnail 

Az idén kettős jubileumot is ünnepel Magyarország és Közép-Európa legfontosabb természetfotós pályázata: az idén éppen húsz esztendős a nemzetközi porondon is elismert magyarországi természetbarátokat tömörítő naturArt ­Magyar Természetfotósok Szövetsége immár tizennyolcadik alkalommal rendezte meg hazánk legrangosabb természetfotós pályázatát és kiállítását a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Fotóhónap 2010 rendezvénysorozat részeként. A pályázat eredményeinek ismertetésére és a díjak átadására november 2-án került sor.

a fődíjA fődíjAz idei tapasztalatok alapján bátran kijelenthetjük: a tizennyolc esztendeje évről évre megrendezett pályázat immár valóban felnőttkorba lépett. Erre mi sem lehet ékesebb bizonyíték – vagy talán szenzáció – mint az, hogy a 18. Az Év Természetfotósa pályázat fődíjasa, Máté Bence alig egy héttel a mostani díjátadó előtt vehette át Londonban a világ legfontosabb és legrangosabb természetfotós elismerését, a BBC Wildlife Photographer of the Year nagydíját. A mi magyarországi pályázatunk azonban más területen is kivívta a világ elismerését.

kaszás tamásKaszás TamásAz ezen a területen a világon elsőként alkalmazott elektronikus, internetes zsűrizési rendszer tökéletesen bevált, s a grémium tagjai között óhatatlanul kipattant viták ellenére a végeredmény önmagáért beszél. A „falra került" 112 fotográfia alighanem a földkerekség bármelyik kiállítóterében megállná a helyét, és nem egykönnyen találhatnánk olyan nemzetközi pályázatot, amelyik versenyezhetne a kollekció minőségével.

kaszás tamás: lendületbenKaszás Tamás: LendületbenA GDF Suez – Az Év Természetfotósa 2010 pályázat kiírói azokat igyekeztek megszólítani, akik a természet szépségét a fotográfia eme rendkívül nehéz és áldozatos, mégis gyönyörű ágán keresztül szeretnék megmutatni a világnak. Kiváló profi és amatőr természetfotósaink ezúttal is kitettek magukért: 227 pályázó néhány darab híján éppen négyezer képpel nevezett a megmérettetésre. Az idehaza és külföldön egyaránt elismert szakemberekből álló zsűri ezek közül választotta ki a 12 kategória díjazott fotográfiáit, valamint azt az összesen 112 képet, amelyeket a Magyar Természettudományi Múzeum hagyományos kiállításán a nagyközönség is megcsodálhat.

A zsűri tagjai voltak:

Eifert János – fotóművész, a zsűri elnöke

Dombovári Tibor – fotóművész, Az Év Természetfotósa 2002

Kármán Balázs – fotóművész, Az Év Természetfotósa 1993, 1994, 1996, 2000

Lóránt Attila – fotográfus, író

Bánkuti András – fotóművész, fotóriporter, a HVG rovatvezetője, Pulitzer-emlékdíjas

Dr. Kalotás Zsolt – fotóművész, Az Év Természetfotósa 2001

Radisics Milán – természetfotós-fotóriporter, a naturArt elnöke

maté benceMaté BenceA pályázatra 12 kategóriában lehetett nevezni: 1. Kezünkben a Föld 2. A madarak viselkedése 3. Az emlősök viselkedése 4. Az állatok viselkedése 5. Az állatok szemtől szemben 6. Növények és gombák 7. Kompozíció, forma és kísérletezés 8. Tájak 9. Élet a vízfelszín alatt 10. Napnyugtától napkeltéig 11. A természet féktelen energiái, zabolátlan erők 12. Ifjúsági kategória (felső korhatár 18 év).

máté bence:árnyjátékMáté Bence:ÁrnyjátékA kategóriákon túl pályázni lehetett a Dr. Tildy Zoltán-díjra, amelyet annak a 24 év alatti pályázónak ítéltek oda, aki a legszínvonalasabb kollekciót külte be a „Madarak viselkedése" kategóriában. Pályázni lehetett továbbá, bármelyik kategóriában, a három leginkább humoros felvételre. Újdonság, hogy azok a kategóriadíjat nyert képek, amelyek a Pannon Ökorégióban készültek, további elismerő oklevelet és a különdíjhoz járó + 1 pontot kaptak; emellett a legszebb magyarországi tájkép is különdíjat kapott.

máté bence: szárnyaskrém libamájjalMáté Bence: Szárnyaskrém libamájjal„Az Év Természetfotósa 2010" címet a legkiemelkedőbb kollekciót beküldő egyéni pályázó nyerte el. A zsűri által legjobbnak ítélt felvétel az „Az Év Természetfotója 2010" díjat kapta. Az ifjúsági kategória győztese az „Az Év Ifjú Természetfotósa 2010" címet nyerte el. A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesültek, és támogatóink ezen túlmenően számos értékes különdíjat is felajánlottak. A díjak összesen mintegy 2 000 000 Ft értékűek.

Az Év Természetfotósa 2010-ben: Máté Bence

Már kiskorában rabul ejtette a Pusztaszer környéki madár- és vízi világ. 13 éves kora óta fotózik tudatosan a természetben. Elsőként 2000-ben tűnt fel Az Év Természetfotósa pályázaton, amikor Rivaldafényben című, ürgéket ábrázoló képéért Az Év Ifjú Természetfotósává választják. Az ekkor 15 éves fiú pár év alatt a szemünk előtt jut el egészen a szakmai világhírnévig. 18 évesen önálló életet kezdett, melynek középpontjában a természetfotózás állt. Tanyára költözött, ahol fotósbázist épített. Fejébe vette, hogy főállású fotós lesz. Egyedülálló tapasztalatokra tett szert, melyek nyomán újszerű látásmóddal és ötletekkel gazdagítja a madárfotózás technikáját. Szélesedő témaválasztásában a madarak mellett egyre gyakrabban találkozhatunk rovarokkal, hüllőkkel, emlősökkel, tájképekkel, sőt víz alatti fotókkal is. Bár ma már a Costa Ricában és Brazíliában kialakított leshelyeire is szervez túrákat, számára a természetfotózás központja továbbra is Magyarország marad.

Az Év Ifjú Természetfotósa 2010-ben: Kaszás Tamás

A 2010. év Ifjú Természetfotósa 1993. december 22-én született Kazincbarcikán. Az általános iskolát is itt végezte. Jelenleg a miskolci SPIC Művészeti Líceum alkalmazott fotográfus szakán tanul, ahol már sikeresen elvégezte a második évet. Gyermekkorától érdekli a fotózás, komolyabban 5 éve foglalkozik a fényképezéssel, s próbálja a fotózás valamennyi területén kipróbálni magát. Rendszeresen részt vesz fotópályázatokon, és szívesen vállal sok iskolai feladatot is. Amint vallja magáról: „Kedvenc időtöltésem a természetfotózás, sok időt töltök madarak, állatok fotózásával".

Az Év Természetfotója 2010-ben: Máté Bence: Árnyjáték

GDF Suez – Az Év Természetfotósa 2010 fotópályázat végeredménye:

I. kategória: Kezünkben a Föld
1. Máté Bence: Szárnyaskrém libamájjal

2. Daróczi Csaba: Csak egy maradhat

3. Szabó Tamás: A sofőr

II. kategória: A madarak viselkedése

1. Máté Bence: Bagolycsalád

1. Máté Bence: Dísztollak

2. Barkóczi Csaba: Robaj

2. Szabó Aladár: Kormorán vadászik

3. Kerekes M. István: Tájkép seregélyekkel

3. Máté Bence: Halszem

III. kategória: Az emlősök viselkedése

1. Varga István: Kenguru nyulak

2. Berta László: Kötelékben

3. Nem adták ki

IV. kategória: Az állatok viselkedése

1. Máté Bence: Függő játszma

1. Máté Bence: Jézus

2. Máté Bence: Benetton-hangyák

3. Kerekes M. István: Illúziók körhintája

V. kategória: Az állatok szemtől szemben
1. Máté Bence: Pelikánportré

2. Tóth Zoltán: Kristálykoponya

3. Tóth Zsuzsanna: Ébredés

VI. kategória: Növények és gombák
1. Kerekes M. István: Részlet

2. Daróczi Csaba: Fényvihar

3. Máté Bence: Gombák

VII. kategória: Kompozíció, forma és kísérletezés
1. Jakab Sándor: Almazöld insecta

2. Gergely József: Sárgahálón

3. Zsila Sándor: Szintézis

VIII. kategória: Tájak
1. Nem adták ki

2. Nem adták ki

3. Daróczi Csaba: Szélplasztika

IX. kategória: Élet a vízfelszín alatt
1. Nem adták ki

2. Nem adták ki

3. Nem adták ki

X. kategória: Napnyugtától napkeltéig
1. Máté Bence: Az utolsó csillag

2. Gergely József: Daruhold

3. Nem adták ki

XI. kategória: A természet energiái
1. Máté Bence: Bozóttűz

2. Vadász Sándor: Tornádó 2

3. Dr. Simán László: Arányok

XII. kategória: Ifjúsági kategória
1. Kaszás Tamás: Lendületben

2. Hornok Dávid: Favágók gyöngyei

3. Vadász Anna: Éjjeli lámpás

Különdíjak:

Humoros felvétel 1. díj – Máté Bence: Szárnyaskrém libamájjal

A Nimród vadászmagazin különdíja – Varga István: Kenguru nyulak

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület különdíja – Kovács András: Rókaszorítóban

A Vadon természetvédelmi magazin különdíja – Varga István: Viharos érzelmek

A TermészetBúvár magazin különdíja – Gaál Péter: Indián portré

A Természet Világa magazin különdíja – Vass Szabolcs: Ugrópók vacsorája

Sakertour Team különdíja – Gaál Péter: Indián portré

A Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíja – Spisák Attila: Behálózott szív

A Pannon-ökorégióban készült legszebb tájkép – Daróczi Csaba: Szélplasztika

A naturArt Dr. Tildy Zoltán-különdíja – Nem adták ki

 http://www.naturart.hu/ 

http://www.facebook.com/naturart.hu

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.