Sokan sokáig hiányolták, hogy nincsen a Fidesznek gazdaságpoltikája. Nos – lehet hogy véletlenül  – éppen 2009. április 4-én, felszabadulásunk (egykori állami) ünnepén mutatta be Matolcsy György egykori gazdasági miniszter és Orbán Viktor a Jövökép című gazdasági stratégiai kiadványt. Ezt a pártiratnál komolyabb, több mint 100 oldalas  vaskos kiadványt a cikk végén lávő linkről szabadon letölthetik olvasóink.

 

Sokan sokáig hiányolták, hogy nincsen a Fidesznek gazdaságpoltikája. Nos – lehet hogy véletlenül  – éppen 2009. április 4-én, felszabadulásunk (egykori állami) ünnepén mutatta be Matolcsy György egykori gazdasági miniszter és Orbán Viktor a Jövökép című gazdasági stratégiai kiadványt. Ezt a pártiratnál komolyabb, több mint 100 oldalas  vaskos kiadványt a cikk végén lávő linkről szabadon letölthetik olvasóink.

A közgazdászok által készített elemzéssel a FIDESZ egyszerre két dolgot szeretett volna elérni. Az egyik, és a jelenleg legfontosabb prioritást bemutatni: Lehetséges olyan alternatív, válságból kivezető út a jelenlegi helyzetben, amikor nem a most alkalmazott vad liberalista: Halj meg időben – és az adóval kifosztunk, hogy belegebedj te adócsaló! – tipusú, csak elnyomorodáshoz vezető  megoldásnál van hatékonyabb, bár nem könnyebb út is.

Nem feltétlenül kell egy országot elszegényítenbi és tönkretenni  teljesen ahhoz, hogy megoldást találjanak a helyzetre. Ez nem királyi út, de itt a terheket, amelyek lényegesen kevesebbek a jelenleginél, egy forditott piramis elve alapján teríhetik szét, azaz nem hagyva senkit úgy magára, hogy véglegesen lecsússzon, legyen ereje az újrakezdéshez. ÉÁs ehhez ne kellje Gyurcsány Ferenc tanácsát megfogadni, hogy akinek nem tetszik elmehet…

A Jövőkép című írás egy 2025-ig tartó gazdasági stratégiát vázol fel, tehát nem vállalkozik a pillanatnyi forint-adósválság megoldására, viszont ez érdekes módon következik belőle. Bár  Matolcsy jó egy éve kapta ennek kidolgozására a felkérést , azelőtt, hogy kidurrant volna a világgazdaság lufija, nagyon jól előre megérezte a következő időszak dolgait. Ezért nem a szokásos retorikai fordulattal állunk szemben, amikor Orbán Viktor a bemutatón mondta:. "Végre egy írás, amely nem a válsággal foglalkozik" "Magyarországnak nem is válságkezelésre van szüksége, nem arra, hogy visszaépítsük azt a világot, amely a válságot okozta, hanem a megújulás programjára, melynek iránytűje ez a könyv."

A Jövőkép készítői szerinti a megoldás kéztenfekvő, de ennek olvasatán minden neoliberális közgazdászban felmegy a pumpa: Fel kell számolni a magánmonopóliumokat, a versenyellenességet, és szabadjára kell engedni az egyéni kezdeményezéseket, a vállalkozásokat – ehhez megfelelően erős alapot biztosít (még) a magyar társadalom, amely a munkában szintén részt vevő Kopp Mária kutatási ereményei alapján érdekes módon individualizmusát tekintve vetekszik az angolszász társadalmakkal. Az individualizmus mellett okos, karcsú, jól működő államra van szükség – nem pedig nagy, lomha bürokráciára. Minthogy az államszocialista "vas és acél országa" kísérlet, valamint a "mások pénzén, hitelből fejlődünk majd" neoliberális gondolata is megbukott, Magyarországnak saját erőforrásaira kell támaszkodnia, úgymint: föld, víz, illetve geopolitikai helyzetünk.

A program érdekessége, hogy kimondatlanul megkérdőjelezi a neoliberalizmus fő fétisét, a korlátlan és erkölcstelen gyakorlatot és állami szabályozást. Milyen fontos kitétel, hiszen a neoliberalisták szerint a gazdaság csak célszerűséget és nem pedig az erkölcsöt, és a tisztességet ismerik, mert azok elvont idealista  ábrándok. Itt a saját polgárok szabadsága és érdekeinek a jelenleginél hatékonyabb megvédése a fő vonulat. Akár vállalt tudatos konfliktusok árán, hiszen Szlovákia, Csehország, Lengyelország Olaszország és Ausztria kormányai ezt láthatóan eredményesen teszik. Ehhez pedig olyan állami közeg kiépítése kell, ahol egy kicsi de viszonmylag erős, és csak a szükséges mértékben,de ott szabályozó állam létezik, ahol a polgár partner és nem adócsaló büdös gazember, hivatalból ellenség. A kiszolgáltató állam helyett szolgáltató állam kell, mert az elmúlt időszak megmutatta: a magyarok többsége a jóléti és piac tipusú állam jobbközép hibrid változatában szeretne élni, aminek megvalósítására az ugynevezett FIDESZ Aranykorban – érdemi lépések történtek, és amit a következő kormányok sikeresen elplaníroztak.

Nehéz olvasmány, nem propaganda kiadvány, de közgazdasági értékei miatt érdemes elolvasni.

http://www.jovokep.hu/letoltes/jovokep2009.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük