1.1. 

Az Art Factory Studió jelenlegi kiállítása a 2007-ben elhunyt Thury Levente „gólemkészítő mester" életművének állít emléket.

 

1.1. 

Az Art Factory Studió jelenlegi kiállítása a 2007-ben elhunyt Thury Levente „gólemkészítő mester" életművének állít emléket.

 

Thury Levente a Magyar Iparművészeti Főiskola kerámia szakán diplomázott. Pályája kezdetén hagyományos kerámia-technológiával készítette kézműves használati edényeit és dísztárgyait, melyek fontos jellemzője volt a plasztikai igényű megformáltság és a gondolati árnyaltság.

2.2.A nyolcvanas évek óta lett művészetének központi témája a Gólem-mitosz. A legenda szerint a Rudolf császár udvarában élő és isteni tudást őrző Löw rabbi agyagból gyúrta szolgáját a Gólemet és a nyelve alá dugott papírkára Jehova nevét írva keltette életre. Az agyag-lényt a Prágában élő zsidóság védelmére teremtette, de az egy idő után erőszakos szörnyeteggé változott. Ezért kellett megsemmisíteni.

A Jehova nevét tartalmazó papírkát elvéve a hatalmas alak apró darabokra hullott szét.

3.3.A kiállítás témája Gólem legendáját idézi meg. Thury Levente a figuráinak kezet-lábat, arcot vagy testet agyagból teremt, néha ruhát ad rájuk vagy gerendára, rúdra ülteti pufók szétmálló fejüket. Az apró Gólemek sokasága a magányról számol be, a széttöredezett emberi testrészek a póruljárt óriás darabjaiként értelmezhetőek. A kerámiák többnyire színtelenek, szürkék a kiűrültség és egyhangúság érzetét sugározva.

„Thury Levente, a Gólem-készítő, húsz esztendeje birkózik, nem több és nem kevesebb, mint az emberi létezés jóságának és rosszaságának megtapasztalása és formába rendezése, azaz a teremtés metaforájának újra és újra való megélése, milliom változatban, utak sokaságát próbálva, tévelyegve és célba találva. Azaz képzőművészet, és azon belül, szobrászat. „

 

4.4.  5.5.  6.6.
 7.7.  8.8.  9.9.
 10.10.  11.11.  12.12.
 13.13.  14.14.  15.15.
 16.16.  17.17.  18.18.

A kiállítás kurátora Wehner Tibor művészettörténész.

A tárlat május 12-ig tekinthető meg.

Art Factory Gallery (ABB irodaház)

1138 Budapest, Váci út 152-156

http://www.artfactorybudapest.com/

Nyitvatartás: Szombat-vasárnap, 12-15 óráig, illetve előzetes bejelentkezés alapján.

LANTAI JÓZSEF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük