2024.április.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyógyszernevek

3 perc olvasás

recept_1987.jpgEgy recept 1987-ből

   Hihetetlen, hogy egy emberöltővel ezelőtt nem volt minden gyógyszernek neve. A háziorvos gyakran maga írta fel a receptet (kézzel!), a patikus gyógyszer-alapanyagokból állította össze, patikamérlegen kimérte az előírt adagokat, esetleg tablettázta. Ezeket magisztrális készítményeknek hívták.

   Az ókorban és a középkorban a készítmények kéttagú nevet kaptak: az első a gyógyszerformára, a második a feltaláló nevére, vagy a szer hatására, esetleg az összetevők számára utalt. Solutio Castellani (Castellani oldata), Syrupus diurectus (vízhajtó szirup), Oleum septem florum (hét virág olaja), Unguentum Apostolorum (tizenkét szerből való ír).

   Mindez már a múlté. Sok ezer különféle gyógyszer kapható a patikákban, válogathatnak az orvosok kedvükre. De vajon kik és hogyan találják ki a gyógyszerneveket? Van bennük logika, vagy véletlenszerű a névadás? Ennek próbáltam utánajárni. Kiinduló pont: az orvosi nyelvhez hasonlóan a gyógyszer nevek is latin eredetűek.

   A legegyszerűbb a Penicillin., Fleming által éppen 90 évvel ezelőtt izolált antibiotikum neve. A penicillium egy penészfajta, ezért több ilyen hatású gyógyszert így nevezték el. Ampicillin, Semicillin, Meziocillin Amoxcillin, Aziocillin. A Maripen kivétel, a gyógyszergyár Mária keresztnevű kutató vegyészéről nevezték el ezt az antibiotikumot.

   A „cor” jelentése: szív. Erre több szívgyógyszer neve is utal. Corinfar, Cordaflex, Cordarone.  A „kefal”.fejet jelent. Fejfájás elleni gyógyszer a Kefalgin. A „timid” is latin szó, félénket jelent. A Timidon egy tubusos krém neve, amelyet – hogy is mondjam? – szerelmesek használhatnak, ha a lány félénk.

   A Celsentry megakadályozza, hogy a HIV-vírus behatoljon az egészséges sejtbe. Cell = sejt. Sentry = őrszem. A Rhitmonorm-ot nem is kell magyarázni. Szívritmus helyreállítására, normalizálására szedik. Érdekes a Viagra elnevezése. A világon mindenütt ezen a néven forgalmazzák. Jól megválasztott név. Utal a Niagara vízesésre, amely nászutasok kedvelt úti célja. És a victory (győzelem) szóra is. A szó ritmusa erőt, energiát sugároz, amely jó hívószó egy márkanévnek.

   Néha a feltaláló neve egyúttal a gyógyszer neve is. Bánfi hajszesz, Béres csepp, Lenkei Spirulina. Továbbá szívesen illesztik a gyógyszergyárak a név mögé a super, extra, comfort, maxi szavakat. És a retard (nyújtott hatású) szót. Kaldyum retard, Theosprirex retard, Fenistil retard. Feltűnik a Daedalon (repülés előtt veszik be a kellemetlen mellékhatás elkerülésére) és Daidalosz (görög ezermester, aki madártollakból készített szárnyat és repülni próbált) összecsengése.

   Nem is hinnénk, hogy a gyártók és az erre szakosodott kreatív ügynökségek  mennyi időt, pénzt, energiát fordítanak a névadásra. A gondosan kiválasztott márkanév a szabadalom teljes időtartamára vonatkozik és jaj annak aki „lekoppintja” a nevet. Belerokkanna a pénzbüntetésbe.

 Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.