Jövőre befejeződhet a Mátyás-templom több éve húzódó felújítása, miután a Kormány 2012. szeptember 19-i ülésén 700 millió forint többletforrás biztosításáról döntött – jelentette be Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere 2012. szeptember 25-én délelőtt a Budai Várban.

Jövőre befejeződhet a Mátyás-templom több éve húzódó felújítása, miután a Kormány 2012. szeptember 19-i ülésén 700 millió forint többletforrás biztosításáról döntött – jelentette be Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere 2012. szeptember 25-én délelőtt a Budai Várban.

A világörökség részét képező műemlék felújítása 2006-ban kezdődött. Akkor azt tervezték, hogy a Mátyás-templom 2010-re megszépül, és mind a híveket, mind pedig a turistákat a régi fényében, ám a korszerű technikával felszerelve várja. A külső helyreállítás tavaly lezárult, azonban a belső felújítás elhúzódása miatt Magyarország egyik legismertebb temploma jelenleg csak részben látogatható. A rekonstrukcióra 2011-ig közel 5,5 milliárd forintot fordított a magyar állam. Ebből a külső helyreállítás mellett megtörtént például a múzeumi kiállítóterek felújítása, a korszerű gépészeti rendszer és elektromos hálózat kiépítése. Az orgona felújításán jelenleg is dolgoznak. A templombelső helyreállítása – így a díszítő festés, a faragott bútorok és padok, a történelmi zászlók, szobrok, valamint a színes üvegablakok restaurálása – azonban csak később kezdődött el, amihez az állam a 2012. évi költségvetésben 1,27 milliárd forintot biztosított, a 2013. évi költségvetésben pedig 1 milliárd forintot irányzott elő. A kivitelezők által 2012-ben elvégzett munkák költségei azonban már az év első felében kimerítették a rendelkezésre álló idei keretet. Ez azt vetítette előre, hogy a munkálatok leállhatnak, ami a 2013 májusára tervezett végső befejezési határidőt veszélyeztette volna. A beruházás elhúzódásával a végleges költségek is kiszámíthatatlanná válhattak volna.

Többek között ezért is döntött a kormány szeptember 19-i ülésén arról, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatából 700 millió forintot átcsoportosít a Mátyás-templom rekonstrukciójának folytatására.

A korábban már megítélt, de különböző okok, így például egy többszáz-milliós összegű, 2009-es zárolás miatt a rekonstrukció költségvetéséből mintegy 500 millió forint hiányzó forrást, valamint a Mátyás-templom műemléki rekonstrukciójának befejezéséhez szükséges további 200 millió forintos többletköltséget biztosítja a Kormány.

A támogatás célja, hogy a kiemelkedő értékű műemlék teljes körű helyreállítása 2013. május 31-ig befejeződjön, így mielőbb megszűnjön az az állapot, hogy a Budai Vár egyik legfőbb turisztikai nevezetességét és történelmi emlékét csak részben tekinthetik meg a Várba érkező turisták. Ez ugyanis hosszú távon nemcsak az állam érdekeit veszélyeztetné, de Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontjának, a Budai Várnak a vonzerejét is csökkentené.

Az immár belátható időn belül befejeződő rekonstrukció a Budai Vár hosszú távú fejlesztési koncepciójának első jelentős lépése, ami visszaállítja a világörökség részét képező, kiemelt értékű műemlék-templom vallási és turisztikai értékeit, ismét látogathatóvá téve a nagyközönség előtt a kívül és belül megszépülő egykori koronázó templomot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük