2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

NYÁR VÉGÉN: FŐSZEZON! — VI. Főszezon turisztikai, gasztronómiai kiállítás és vásár

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64783"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Galisz%20Tam%C3%A1s.thumbnail.jpg" border="0" alt="Galisz Tamás" title="Galisz Tamás" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Galisz Tamás</strong></span></span></p><p>2012. szeptember 29-én és 30-án a Budai Várban, három helyszínen több mint 100 kiállítóval, utazási irodákkal, külföldi szolgáltatókkal minden eddiginél gazdagabb utazási és szállásajánlattal, kóstolóval egybekötött ételbemutatókkal, Vidék Mustra gálával, kétnapos ingyenes szórakoztató programmal várja a vendégeket a rendező, a <strong>G-Mentor Kft.</strong> és igazgatója, Galisz Tamás. A <strong>díszvendég</strong> ezúttal Miskolc és testvérvárosa, Kassa.

galisz tamásGalisz Tamás

2012. szeptember 29-én és 30-án a Budai Várban, három helyszínen több mint 100 kiállítóval, utazási irodákkal, külföldi szolgáltatókkal minden eddiginél gazdagabb utazási és szállásajánlattal, kóstolóval egybekötött ételbemutatókkal, Vidék Mustra gálával, kétnapos ingyenes szórakoztató programmal várja a vendégeket a rendező, a G-Mentor Kft. és igazgatója, Galisz Tamás. A díszvendég ezúttal Miskolc és testvérvárosa, Kassa.

galisz tamásGalisz Tamás

2012. szeptember 29-én és 30-án a Budai Várban, három helyszínen több mint 100 kiállítóval, utazási irodákkal, külföldi szolgáltatókkal minden eddiginél gazdagabb utazási és szállásajánlattal, kóstolóval egybekötött ételbemutatókkal, Vidék Mustra gálával, kétnapos ingyenes szórakoztató programmal várja a vendégeket a rendező, a G-Mentor Kft. és igazgatója, Galisz Tamás. A díszvendég ezúttal Miskolc és testvérvárosa, Kassa.

 

„Falu a város felett" jelszóval a Hunyadi, a Savoyai és a Halászó Fiú teraszon megjelenik elsősorban hazánk turisztikai és gasztronómiai kínálata az illetékes szolgáltatókkal együtt. Hangulatos szállodák, remek gyógyfürdők, wellness-programok, aktív pihenési lehetőségek közül lehet válogatni. A vásár célja, hogy felhívja a figyelmet az egész évben elérhető lehetőségekre itthon és a környező országokban. Megtalálhatunk extrém sportokat, vízi túrákat, kulturális programokat, városnézéseket. A szolgáltatók pedig igyekeznek különféle akciókkal és kedvezményekkel csábítani a közönséget. Nagy hangsúlyt kap a kis faházakban a gasztronómia bemutatkozása a magyar tájak jellegzetes ízeivel.

 

A Hegyvidék Szállodalánc Magyarország első számú üdülőklubja. Tagjai vannak Sopronban, Harkányban, Budapesten, Miskolcon és Mátraszentimrén mérsékelt árú apartman hotelekkel a belföldi családok üdültetésére. A magyar tulajdonú vállalkozás szövetkezeti alapon működik a hazai turizmus szolgálatában. Immár 6. alkalommal kínálkozik a Főszezon kiállításon – mondta Szabó László elnök.

   A Takarékpénztárak Országos Szövetsége 1800 vidéki fiókjával 150 éve van a magyar piacon, amelynek 43%-át fedi le, 100%-ban magyar tulajdonú. 1952 és 1956 között nem működhetett. Azóta megváltozott a világ, és a magyar politika támogatja a Szövetséget, amely 950 önkormányzatot és egymillió ügyfelet mondhat a partnerének. Mint a Vidék Bankja, támogatja a hasonló rendezvényeket – jelentette ki Varga Antal ügyvezető igazgató. 

 A Vidék Mustráról tudjuk, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádjai alatt péntekenként rendezett, több standon árusított termékbemutatóról van szó. Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Magyar Vidékfejlesztési Hálózat főtitkára elmondta, hogy a minisztérium háttérintézményeként minden lehetőséget kihasználnak a vidéki Magyarország népszerűsítésére, ezért támogatják a Kossuth téri piac résztvevőinek hétvégi kiállítását is a Várban. A mostani hétvégén tehát hatodszor jelennek meg a vidéki kistermelők friss áruikkal (bor, pálinka, kolbász, sajtok, pékáru, kürtőskalács) és népi kézműves termékeikkel. Vasárnap pedig Lengyelországból érkeznek Leader-csoportok és néptáncosok. A lengyelek 10 kiállítóval képviseltetik magukat, és elhozzák a svéd sonkát is.  

 

Miskolc városát Pfliegler Péter alpolgármester mutatta be a sajtótájékoztatón. Az észak-magyarországi régió a harmadik legsikeresebb hazai turisztikai vidék. Már eltűnőben van a kép, hogy Miskolc iparváros. A nagyipar csökkenésének ellensúlyozására a város kultúr-központtá vált. Itt van hazánk első kőszínháza, a Miskolci Nemzeti Színház, a Hermann Ottó Múzeum, az 50 éves Miskolci Szimfonikus Zenekar, itt működik a Szinva-völgyi Néptánc Együttes, rendeznek Borfesztivált és a februári híres Kocsonyafesztivált (ki ne ismerné a miskolci kocsonya meséjét!). Itt van Közép-Európa legnagyobb és legszebb ikonosztáza az Orthodox-templomban, amelyet József nádor építtetett felesége, Anna Pavlovna emlékére.

 Újdonság az októberi Fehér Éjszaka (Nuit Blanche) kortárs nemzetközi csapattal, fényjátékokkal, hangeffektusokkal. Interaktív digitális fényfestéssel „mozgatják" meg a várost egy éjszakán, nappalt varázsolnak a sötétben. Ez az attrakció a testvérvárosban, Kassán is bemutatkozik, s a két közeli helyszín között autóbuszjáratot rendszeresítenek. A kassai Fehér Éjszaka magyar résztvevői 2012. október 6-án: Bozsó Melinda hanginstallációval, Kristóf Gábor Multifilter címmel a magyar-szlovák nemzetiségi kérdést feszegeti a maga alkotta térben, Nagy Tibor pedig a görög Narcissus-t eleveníti meg hullámzó tükörképével.

   Miskolc új honlapjáról többet is megtudunk a városi rendezvények sokaságáról: Nemzetközi Filmfesztivál, Egyetemi Napok, Rocktóberfeszt és egyebek. A város környéke nagyon gazdag természeti tüneményekben és látnivalókban. Példaként említjük Egerszalókot, a bükkábrányi 8 millió éves mocsári ciprusokat (a jövendő Pannon-tenger Múzeumban), Tokaj-Hegyalját, Hollókőt, a Tisza-tavat, a Pisztrángtelepet, az erdei kisvasutat, a Hortobágyi Nemzeti Parkot, a világon egyedülálló Barlangfürdőt aqua-terápiával („halpedikűrrel"), Lillafüredet, a Szent Anna-barlangot és a Diósgyőri Várat, amelynek felújítása uniós támogatásból a befejezéséhez közeledik. A várárokban lovagi tornákat fognak tartani.

 Miskolc és Kassa között 1997-ben jött létre a testvérvárosi kapcsolat. A két önkormányzat a további együttműködési lehetőségeihez új távlatot nyit a „Kassa – Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2013" projekt, különös tekintettel a két város közös marketingtevékenységére. Kassa főpolgármestere idén részt vett az I. Miskolci Sörfesztiválon. Miskolc pedig jelen lesz 2013-ban a kassai ünnepségek megnyitóján. A júniusi Miskolci Operafesztivál népszerűsítésében Kassa segédkezett, most Miskolcon a sor.

 

kassa polgármestere a tolmáccsalKassa polgármestere a tolmáccsal

Kassa polgármestere, Ján Sudzina és a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal vezetője, Soňa Jelinková a jelenlétével tüntette ki a sajtótájékoztatót. Kassa most szintén megjelenik termékeivel a Budai Várban, hogy ízelítőt adjon a kassai készülődésről. Említették a 2012. október 6-i Fehér Éjszaka Fesztivált, amelyen 130 művész 30 installációval szerepel. A nemzetközi Moonride Fesztiválon október 16-20-ig az összes kortárs kulturális műfaj és a tudomány kap főszerepet a V4-ek országaiból. 2012. november 12-15-ig az ISCM Új zene napjai címmel már 3. évfolyamát köszönti a jelen klasszikus zeneművészetével fiatalok számára. Kassa reméli, hogy rendezvényeik vonzóak lesznek a magyarok számára is, ezen dolgozik a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal. Idén már több sajtótájékoztatót szerveztek az ügy érdekében, és díszvendégként bemutatkoztak az Utazás Kiállításon. A magyaroknak oly kedves Márai Sándorra emlékeznek a Márai-úttal, az Emlékházzal és a „beszédes" szoborral. 2011-ben 34%-kal több magyar látogatott Szlovákiába, s remélik, a növekedés folytatódik a jövőben. 2013-ban a budapesti Zsidó Őszi Fesztivál egy részét Kassán fogják tartani.

 

DOBI ILDIKÓ

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.