2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az ország hatvan pontján, nyílt nap keretében követhetik a szelektíven gyűjtött hulladék útját a KUKAkulTÚRA résztvevői

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64786"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/PET_papack_feldolgozasa_k.thumbnail.jpg" border="0" alt="FE-GROUP Invest Zrt. budapesti PET-palack hulladékfeldolgozó üzeme" title="FE-GROUP Invest Zrt. budapesti PET-palack hulladékfeldolgozó üzeme" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>FE-GROUP Invest Zrt. budapesti PET-palack hulladékfeldolgozó üzeme</strong></span></span></p><p>Egyre többen ismerik fel a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, ugyanakkor időről időre felbukkannak megalapozatlan, téves vélekedések. Ezek közül a leggyakrabban hangoztatott, hogy nem érdemes a hulladékot a szelektív gyűjtőhelyekre vinni, mert a végén úgyis összeöntik az egészet. Ez nem igaz, s erről személyesen is meggyőződhetnek az érdeklődők és a ma még kételkedők, ha részt vesznek a KUKAkulTÚRA helyi programjain. Személyesen is megtudhatják azt, hogy az értékes hulladékok újrafeldolgozásával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot lehet megtakarítani, amivel újabb jó szolgálatot tehetünk környezetünknek.</p> <p> 

fe-group invest zrt. budapesti pet-palack hulladékfeldolgozó üzemeFE-GROUP Invest Zrt. budapesti PET-palack hulladékfeldolgozó üzeme

Egyre többen ismerik fel a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, ugyanakkor időről időre felbukkannak megalapozatlan, téves vélekedések. Ezek közül a leggyakrabban hangoztatott, hogy nem érdemes a hulladékot a szelektív gyűjtőhelyekre vinni, mert a végén úgyis összeöntik az egészet. Ez nem igaz, s erről személyesen is meggyőződhetnek az érdeklődők és a ma még kételkedők, ha részt vesznek a KUKAkulTÚRA helyi programjain. Személyesen is megtudhatják azt, hogy az értékes hulladékok újrafeldolgozásával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot lehet megtakarítani, amivel újabb jó szolgálatot tehetünk környezetünknek.

 

fe-group invest zrt. budapesti pet-palack hulladékfeldolgozó üzemeFE-GROUP Invest Zrt. budapesti PET-palack hulladékfeldolgozó üzeme

Egyre többen ismerik fel a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, ugyanakkor időről időre felbukkannak megalapozatlan, téves vélekedések. Ezek közül a leggyakrabban hangoztatott, hogy nem érdemes a hulladékot a szelektív gyűjtőhelyekre vinni, mert a végén úgyis összeöntik az egészet. Ez nem igaz, s erről személyesen is meggyőződhetnek az érdeklődők és a ma még kételkedők, ha részt vesznek a KUKAkulTÚRA helyi programjain. Személyesen is megtudhatják azt, hogy az értékes hulladékok újrafeldolgozásával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot lehet megtakarítani, amivel újabb jó szolgálatot tehetünk környezetünknek.

 

2012. szeptember 29-én megnyílnak a hulladékkezelést, újrahasznosítást végző vállalkozások kapui a nagyközönség előtt, hogy mindenki saját szemével győződhessen meg róla: mi történik a szelektív hulladékkal a begyűjtés után. A nyílt napot KUKAkulTÚRA néven az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) kezdeményezte és szervezi.

 

„Kevesen tudják, hogy több százmilliárd forint értékű újrahasznosítható hulladékról mondunk le évente azért, mert még nagyon sokan nem tudják, hogy milyen értéket dobnak ki szemétként a kukába. Pedig a lakosságnál keletkezett háztartási szemétben nagyon sok olyan hulladékanyag van – meghatározóan papír, fém, műanyag, üveg -, amely otthon különválogatva, majd a gyűjtőszigeten elhelyezve az elszállítást követően hasznosítható, akár újra ugyanolyan termék készíthető belőle. Ugyanakkor a szelektív gyűjtésről – a félinformációk miatt – számos tévhit kering a lakosság körében, amit partnereink közreműködésével szeretnénk a szeptember 29-ei nyílt napon eloszlatni – mondja a program kapcsán Vámosi Oszkár, az OHÜ ügyvezetője.

 

Az ügyvezető tájékoztatása szerint az érdeklődők – a lakóhelyükhöz legközelebb eső feldolgozó, illetve hasznosító létesítményben – utánajárhatnak a dolgoknak, „beleshetnek a kulisszák mögé", végigkövethetik a hulladék útját a telepre történő beérkezéstől a feldolgozásig. Megnézhetik a szolgáltatói és a hasznosítói telepek üzemszerű működését, megtudhatják, mi történik, miután jól elkülönítve elszállítják a hulladékot a lakóhelyükön lévő szelektív gyűjtőkből. Megismerhetik a feldolgozás folyamatát, rácsodálkozhatnak, mi minden készülhet a szelektíven gyűjtött, hasznosítható hulladékból. Ugyanakkor kérdezhetik is a helyi szakembereket a részletekről, hogy ott szerzett ismereteiket továbbadhassák családtagjaiknak, barátaiknak, ismerőseiknek.

 

A KUKAkulTÚRA keretében az ország 45 településén több mint 60 telephelyen fogadják az érdeklődőket. A helyi szolgáltatók próbajárattal, üzemlátogatással – a lehetőségek függvényében – kis programmal, játékkal várják a hulladék feldolgozására, hasznosítására kíváncsi látogatókat.

 

A KUKAkulTÚRA helyszíneinek és programjainak listája megtekinthető a www.szelektivinfo.hu/kukakultura weboldalon, valamint az OHÜ facebook oldalán.

 

www.szelektivinfo.hu/kukakultura/

 

Kérdések – válaszok

a KUKAkulTÚRA programról

 

 

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) kezdeményezésére és szervezésével a hulladékkezelést, újrahasznosítást végző vállalkozások szeptember 29-én, szombaton országszerte 45 településen nyílt napot tartanak. Az akció elnevezése KUKAkulTÚRA, de van-e a szemétnek, pontosabban a szemétgyűjtésnek nálunk kultúrája? A témához kapcsolódó kérdéseket Vámosi Oszkárnak, az OHÜ ügyvezetőjének tettük föl.

 

–    A helyes hulladékgyűjtésnek és -feldolgozásnak van kultúrája, ez egyértelműen kiderülhet azon a 65-70 telephelyen, amely szinte egész nap nyitva áll a helyi lakosok előtt, és személyesen győződhetnek meg arról, hogy „jó helyre" kerül az otthon válogatva tárolt hulladék, amit végül is a szeméttől elkülönítve gyűjtenek. Aki tehát azt szeretné megtudni, és személyes tapasztalatokat szerezni arról, hogy mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal, miután az a gyűjtőponton landolt, jelentkezzen be a www.szelektivinfo/kukakultura webcímen a lakóhelyéhez legközelebbi, a KUKAkulTúra akcióban résztvevő telephelyre. Az érdeklődés folyamatos, naponta sokasodnak a jelentkezők. Remélem, hogy minden résztvevőt sikerül meggyőzni a szelektív hulladékgyűjtés értelméről, fontosságáról és hasznosságáról.

 

 

Miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés?

 

–    Ma még kevesen tudják, de évente több százmilliárd forint értékű újrahasznosítható hulladékról mondunk le azzal, hogy egyszerűen a kukába dobunk olyasmit is, amit szelektíven kellene gyűjteni annak érdekében, hogy – másodlagos nyersanyagnak feldolgozva – visszakerüljön a termelésbe és hasznosuljon. Így keletkezik például a kiürült műanyag italos palackok (PET-palackok) összedarálása után – másodlagos nyersanyagként – olyan granulátum, amelyből ismét PET-palackot lehet készíteni. Ma hazánkban tíz emberből kilencnek már van lehetősége a szelektív hulladékgyűjtésre, hiszen országszerte kiépült a gyűjtőhálózat, elsősorban a gyűjtőszigetek. Mára a korábbi évekhez képest másfél millióval több, összesen mintegy 9,1 millió lakost ér el a hálózat. Ám ebből a tíz emberből sajnos csak egy él a lehetőséggel, ami országos átlagban egymillió körüli környezettudatos embert jelent. Ezért újra és újra fel kell hívnunk a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Ezúttal rendhagyó formát választottunk: arra „csábítjuk" az embereket, hogy személyesen győződjenek meg a szelektív hulladékgyűjtés hasznosságáról.

 

A szelektív hulladékgyűjtés „szabályait" alkalmazóknak is érdemes megismerni a feldolgozás hátterét, hiszen ez segít abban, hogy még tudatosabban válogassuk otthon a szemetet, és jutassuk el a gyűjtőpontokra. Az értékes hulladékok újrafeldolgozásával jelentős mennyiségű elsődleges nyersanyagot takaríthatunk meg, amivel újabb jó szolgálatot teszünk a környezetünknek, hiszen nem kell e nyersanyagokat kibányászni a földből, hogy új termék készüljön belőlük.

 

 

Mi a program közvetlen célja?

 

–    Számtalan tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy hiába gyűjtjük szelektíven a hulladékot, a szállításkor úgyis összeöntik. De a látszat csal. Aki ezt mondja, annak nincs elég ismerete, személyes tapasztalata a szelektíven gyűjtött hulladék útjáról. Amit pedig nem ismerünk, azt hárítjuk, vagy minden rosszal felruházzuk, fantáziálunk róla, a félinformációkból nagyon sok téves következtetést vonunk le. Így van ez a szelektív hulladékgyűjtéssel is.

 

A KUKAkulTÚRA akció most megmutatja, hogy van „élet" a gyűjtőedényzet után is, vagyis a gondosan elhelyezett szelektív hulladék jó helyre kerül, mert hasznosul.

 

A közvetlen cél tehát az, hogy minél többen „kövessék" a hulladék útját, és saját szemükkel győződjenek meg róla: a feldolgozóba, a válogatóba került hulladékok mindegyike hasznosul. A kapuk kitárásával erről szeretnénk meggyőzni a kétkedőket s persze az érdeklődőket. Ennek közvetlen eredménye lehet, hogy újabb és újabb embereket sikerül bevonni a szelektív hulladékgyűjtésbe.

 

 

Kiket várnak a KUKAkulTÚRA  helyszíneire?

 

–    Ahogy a hulladék is „kortalan", a program is az: várjuk a felnőtteket, a fiatalokat, a családokat, a baráti társaságokat, iskolai csoportokat, vagyis minden kíváncsi, érdeklődő embert, aki be szeretne nézni a „kulisszák" mögé.

 

Milyen programok várják a hulladékkezelő, -hasznosító telepeken az érdeklődőket?

 

–    A települési közszolgáltatók, a hulladékkezelést, -hasznosítást végző vállalkozások a nyílt nap keretében mutatják meg működésük, szolgáltatásaik részleteit. A látogatók megtudhatják, mi történik a hulladékokkal, miután elszállítják őket a szelektív gyűjtőhelyekről, és átlépik a feldolgozó kapuját. Személyesen lehet végigkísérni a folyamatot, és nemcsak látványban lesz részük az érdeklődőknek, hanem kérdéseikre is választ kaphatnak az egyes helyszíneken a kísérő szakemberektől. Az így szerzett ismeretek hosszabb távon akár a pályaválasztásban, a vállalkozóvá válásban is segíthetnek, hiszen egyértelműen kiderül: a hulladékgazdálkodás külön ágazat, a jó működéséhez megfelelő szakemberek szükségesek.

 

A szolgáltatók az üzemlátogatás keretében lehetővé teszik a speciális járművek megtekintését, esetleg kipróbálását, és kis helyi programmal, játékkal is várják az érdeklődőket.

 

 

Hány helyre és hova lehet ellátogatni?

 

–    Szeptember 29-én, az ország 45 településén 65-70 telep kapuja nyílik meg a látogatók előtt. Pontos számot azért nem tudok mondani, mert napról napra több feldolgozó cég jelzi, hogy részt vesz az akcióban. A településekről és a pontos helyszínekről, a bejelentkezés módjáról részletes információk találhatók a www.szelektivinfo.hu/kukakultura oldalon.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.