2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hitelt mindenkinek? – Kilencven százalékban eredményes hitelkérelmek

8 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/14506"><img class="image thumbnail" src="/files/images/chf.thumbnail.jpg" border="0" alt="CHF :a vágy titokzatos tárgya..." title="CHF :a vágy titokzatos tárgya..." width="41" height="100" /></a><span style="width: 39px" class="caption"><strong>CHF :a vágy titokzatos tárgya...</strong></span></span> <p>A hitelkérelmek elbírálását minden esetben a bankok végzik, de egy eredményes hitelkérelem összeállításában az ügyfélnek, és a hitelközvetítőknek is vitathatatlanul nagy szerepük van. </p><p> 

 chf :a vágy titokzatos tárgya...CHF :a vágy titokzatos tárgya…

A hitelkérelmek elbírálását minden esetben a bankok végzik, de egy eredményes hitelkérelem összeállításában az ügyfélnek, és a hitelközvetítőknek is vitathatatlanul nagy szerepük van.

 

 chf :a vágy titokzatos tárgya...CHF :a vágy titokzatos tárgya…

A hitelkérelmek elbírálását minden esetben a bankok végzik, de egy eredményes hitelkérelem összeállításában az ügyfélnek, és a hitelközvetítőknek is vitathatatlanul nagy szerepük van.

 

„A hitelközvetítő sokat tehet az eredményesség érdekében, és ennek következménye a közvetítőn keresztül beadott kérelmek kedvező – kilencven százalékos – pozitív elbírálási aránya."- emelte ki Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Centerét működtető HC Központ Kft ügyvezető igazgatója.

Akinek az ingatlanvásárláshoz benyújtott hitelkérelmét visszautasítja a bank, nem kerül könnyű helyzetbe. A hitelkérelem visszautasítása ugyanakkor nem jelenti automatikusan azt, hogy az adott ügyfél sehol sem hitelképes, könnyen elképzelhető, hogy más hitelintézet tud számára hitelt nyújtani. Ha azonban az ügyfél más bankhoz fordul, akkor módosítania kell az adásvételi szerződésen, illetve újra be kell nyújtania a szükséges dokumentumokat, és kivárnia a hitelbírálati időt. Ez pénz- és időigényes folyamat, ráadásul az a kockázat is felmerül, hogy az ingatlan eladója a késedelmek miatt eláll az ügylettől. Ezek a kellemetlenségek elkerülhetők a hitelközvetítők bevonásával.

A hitelközvetítő előminősít

Az előminősítés mindig az adott hiteligényt érinti, és azt mutatja meg, hogy az ügyfél jövedelmi, vagyoni, stb. körülményeivel megkaphatja-e az igényelt hitelösszeget. Ezek alapján a hiteligénylőket három nagy csoportba lehet osztani. Az első csoportba azok tartoznak, akik bármelyik banknál kapnak az igényeiknek megfelelő mértékű hitelt. A második csoportba azok tartoznak, akiknek hiteligényét egyik bank sem biztosítja. A harmadik csoportot pedig azok képezik, akik nem mindegyik banknál kapják meg az igényelt mértékű hitelt. Azt, hogy ki melyik csoportba tartozik csak hitelközvetítők, illetve bankok tudják megállapítani. Még azoknak is érdemes tanácsot kérni egy hitelközvetítőtől, akik a második csoportba sorolnák magukat, hiszen akár aktív BAR listások is juthatnak hitelhez egy adóstárs és/vagy kezes bevonásával.

A hitelközvetítő egyik legfontosabb feladata, hogy az ügyfél hiteligényét előminősítse. Az előminősítés során többek között az ügyfél jövedelméből, illetve a meglévő önerő nagyságából, a kért hitelösszegből megbízhatóan meg tudja állapítani, hogy a hiteligényt melyik bank bírálná el pozitívan. A hitelközvetítő az előminősítés után tud a szóba jöhető hitelintézetek termékeiből ajánlatot adni, azokat akár a legalacsonyabb törlesztő részlet, akár a legalacsonyabb kezdeti költségek, vagy a megkapható legnagyobb hitelösszeg alapján sorba állítva. A hitelközvetítőnél végzett előminősítés előnye, hogy az ügyfél igényét egy helyen több bank szempontjából megvizsgáltathatja, így sok időt és fáradtságot spórolhat meg, ahhoz viszonyítva, hogy ha minden előminősítést külön-külön a bankoknál szerezne be. Az előminősítésben sok tényező szerepel, ami befolyásolhatja a hitelkérelem elbírálását. Ha valaki szabad-felhasználású jelzáloghitel felvételén gondolkodik, amihez már jelzáloggal terhelt ingatlanát szeretné fedezetül felajánlani nem biztos, hogy minden banknál pozitív elbírálást kap. Bankonként ugyanis eltér az a jelzálogérték, amit az új hitel fedezeteként felajánlott ingatlanon még hajlandóak kiváltani. A hitelközvetítő ilyen esetben is gyorsabb megoldást kínál, mint az egyéni utánajárás: a hiteltanácsadás során összegyűjti azokat a bankokat, ahol elfogadják a terhelt ingatlan fedezetként, és kiválasztja az ügyfél számára legmegfelelőbb ajánlatot. „Természetesen a hitelközvetítő is érdekelt a kedvező elbírálásban, ezért az ügyfél biztos lehet abban, hogy a hitelkérelmét ahhoz a bankhoz nyújtják be, amelyik nagy valószínűséggel pozitívan bírálja el a hitelkérelmet és az ügyfél számára a legkedvezőbb feltételeket biztosítja. Az Otthon Centrum Hitel Center esetében az eredményes hitelkérelmek aránya 85% körül alakul" – emeli ki Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center vezetője.

Hitelfelvételi tanácsok

A hitelközvetítők nem csak sok utánajárást spórolnak meg az ügyfeleiknek, hanem hasznos hitelfelvételi tanácsokat is adnak. Ezek a tanácsok növelhetik az ügyfelek hitel-elbírálási esélyeit, általuk magasabb hitelösszeget, kedvezőbb kondíciókat remélhetnek. Ha valaki rendelkezik ugyan rendszeres havi jövedelemmel, de ezt nem tudja a bank által megkövetelt módon igazolni, akkor a jövedelem alapú hiteltermékek helyett csak fedezet alapú termékek közül tud választani, ami rosszabb kondíciókat és alacsonyabb elérhető hitelösszeget jelent. A hitelközvetítő tanácsai alapján az ügyfél igazolni tudja jövedelmét a bank felé, és ezzel kedvezőbb kondíciókat tud elérni.

A hitelközvetítők tanácsadó funkciója egyre népszerűbb az ügyfelek körében. Az Otthon Centrum Hitel Center tapasztalatai alapján egyre többen ragaszkodnak egy „személyes hiteltanácsadóhoz". Főleg a magasabb jövedelemmel rendelkező rétegben ennek presztízs értéke van. Elvárják a hitelközvetítőktől, hogy az igényüket pontosan felmérve gyorsan megtalálják a legkedvezőbb megoldást – gyakran egyedi, személyre szabott, exkluzív feltételekkel – és a hitelügyintézés minden lépésében segítsék őket. Ezt az igényt már a bankok is felfedezték, vannak olyan hitelintézetek ahol külön csomagot állítottak össze a magasabb jövedelemmel rendelkező ügyfelek számára. A csomag részét képezik olyan hitelfeltételek is, melyek jóval kedvezőbbek más termékek kondícióinál. Ezek a csomagok természetesen hitelközvetítőkön keresztül is elérhetőek.

A hitelkérelem benyújtása, aki időt nyer…

A hiteligénylő számára a kérelem pozitív elbírálásán túl az elbírálási idő is fontos szerepet játszik, hiszen például egy ingatlan megvásárlásakor az eladó bizonyos időkorlátot szab meg a vételár átadására. Ebben az esetben fontos a vevő számára, hogy a hitelelbírálás gyorsan történjen. A hitelközvetítők ilyen esetekben is hathatós segítséget tudnak nyújtani. Főleg a nagy hálózattal rendelkező, és ezért nagy forgalmat bonyolító hitelközvetítők esetében igaz, hogy a bankok kiemelten kezelik a beérkező hitelkérelmeket. Mivel a hitelközvetítők csak hiánytalanul összeállított hitelkérelmeket küldenek be, a bankok is egyszerűbben és ezért gyorsabban tudják feldolgozni a beérkező kérelmeket. Mindez pedig rövidebb elbírálási időt jelent az ügyfél számára. „A kialakult jó üzleti kapcsolatok miatt abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy több banki partnerünk külön csatornát biztosít az Otthon Centrum Hitel Centertől érkező hitelkérelmek számára, dedikált kollégákkal. Ügyfél oldalon ez átlagosan 3  hetes ügyintézési időtartamban mutatkozik meg, ami körülbelül fele a szokásos átfutási időnek. Kiemelt partnereinkhez benyújtott kérelmek esetén az elbírálás akár 1-2 hét alatt is végbemehet." – teszi hozzá Bánfalvi László.

A hitelközvetítő a kérelem benyújtása után is nyomon követi a folyamatot. A banki döntésről a hitelügyintéző, illetve az ügyfél is – a hitelközvetítőn keresztül, vagy közvetlenül a banktól – értesül. Az adott hitelközvetítő szolgáltatásától függ, hogy mennyire vesz részt a folyamatban a továbbiakban. Vannak akik csak a kérelem benyújtásáig tartanak szoros kapcsolatot az ügyféllel, a nagyobb hálózatok esetében a hitelközvetítő folyamatosan nyomon kíséri az ügyfelet, időpontot foglal a közjegyzőnél, tájékoztat az értékbecslő érkezéséről.

A hitelközvetítőnek negatív elbírálás esetén is fel kell készülnie, és gyorsan alternatív ajánlatot tennie. Az esetek nagy többségében, ha a hitelközvetítő jól méri fel az igényeket, a negatív elbírálás esetén is csak minimális különbség van a kért és az adható hitelösszeg között. Ingatlancélú jelzáloghitelek esetében egy-két százezer forintról van ilyen esetben szó. Ilyenkor nem feltétlenül kell más hitelintézethez fordulni, a hiányzó rész egy személyi kölcsönnel fedezhető, melynek igénylésében a hitelközvetítő is tud segíteni.

Összefoglalva, a hitelközvetítő nem csak a hitelajánlatok egy helyben történő gyors összehasonlításában tud segítséget nyújtani, hanem nagy biztonsággal tud olyan hitelintézetet ajánlani, ahol pozitívan fogják az ügyfél hitelkérelmét elbírálni. Ezzel nem csak időt és utánajárást spórolva meg az ügyfél számára, hanem az esetleges visszautasításból származó kellemetlenségeket és többletköltségeket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.