2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

??hogy ne ismételhesse önmagát??

2 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/3034"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep_0.thumbnail.jpg" border="0" alt="Megemlékezés a sinekbõl álló keresztnél 2007" title="Megemlékezés a sinekbõl álló keresztnél 2007" width="75" height="100" /></a></span>A Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete ünnepélyes megemlékezést tartott 2007. június 23-án a kitelepítés ötvenhetedik évfordulóján az épülõ helyi ökumenikus templomban, és a kilenclyukú híd melletti emlékkeresztnél. <p>

 megemlékezés a sinekbõl álló keresztnél 2007A Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete ünnepélyes megemlékezést tartott 2007. június 23-án a kitelepítés ötvenhetedik évfordulóján az épülõ helyi ökumenikus templomban, és a kilenclyukú híd melletti emlékkeresztnél.

 megemlékezés a sinekbõl álló keresztnél 2007A Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete ünnepélyes megemlékezést tartott 2007. június 23-án a kitelepítés ötvenhetedik évfordulóján az épülõ helyi ökumenikus templomban, és a kilenclyukú híd melletti emlékkeresztnél.

A mintegy kettõszáz résztvevõs megemlékezést Eötvös Péter, az egyesület elnöke nyitotta meg az egyesület jövõbeni emlékhelyéül is szolgáló épülõ ökumenikus templomban. Az elnök köszönetét fejezte ki mindenkinek a részvételért, valamint megemlékezett az elhunytjaikról.

A kitelepítést kamaszként, érettségizõként megélt fiatalok 1990-ben állították fel a vasúti sínekbõl készült keresztet. 1994-ben, a politikai fordulatot követõen megszûntek ezek az összejövetelek, majd 2000 óta szintén évente találkoznak a ?hortobágyi fiatalok", akik évrõl évre kevesebben vannak,  de táboruk mégis egyre népesebb, hiszen kiegészül gyermekeikkel, unokáikkal.

A megemlékezésen a keresztény egyházak képviseletében Felföldi László debreceni plébános és Balogh Mihály balmazújvárosi lelkész elmélkedett. A koszorúzás után még sokan maradtak a kereszt tövében, emlékeztek, voltak, akik megnézték közelebbrõl is egykori lakhelyüket.

Tudni kell a dologról azt, hogy 1945 utáni poltikai rendszer nagyon sok embert internált, másokat munkatáborokba telepiített ki a Hortobágyra illetve az ország más részeire. Sok esetben a bûnük mindösze annyi volt, hogy a lakásuk kellett valakinek. Tiz kiló csomaggal az AVH-sok hajtották végre a kitelepítést. Nagyon kevés kellett, hogy a rendszer ellenége címet és a lakás és vagyonvesztéses kitelepítést valaki megkapja: egy rossz szó, egy szebb ház, vagy csupán az, ha az illetõ szerzetes esetleg egyházhoz kapcsolódó szemály volt. Sok esetben arra is ügyeltek, hogy a családtagok máshova kerüljenek. A hazai akkori vezetõk szegyene volt ez a jogintézmény (jog?)….

A megemlékezésben közremûködtek a debreceni Kossuth Lajos gyakorló általános iskola növendéki, valamint a Kajsza együttes fúvószenekara.

Kovács Ágnes/Magyar Kurír

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.