Szicsek Pálinka fadobozos válogatásSzicsek Pálinka fadobozos válogatás

A MUOSZ egészséges életmód szakosztályának tagjai sajtóbeszélgetésen két alapvető magyar élelmiszerrel – és azt azt készítő szinte a mesterséget művészi tökélyre vivő mestremberekkel találkoztak a Fészek Klubban.

 Szicsek Pálinka fadobozos válogatásSzicsek Pálinka fadobozos válogatás

A MUOSZ egészséges életmód szakosztályának tagjai sajtóbeszélgetésen két alapvető magyar élelmiszerrel – és azt azt készítő szinte a mesterséget művészi tökélyre vivő mestremberekkel találkoztak a Fészek Klubban.

 Szicsek Bio-Barack pálinkaSzicsek Bio-Barack pálinkaSzicsek János tiszaföldvári pálinkafőző mester elmondta, hogy harminc éve foglalkozik pálinkafőzéssel. Hazánkban ma kb. 500 szeszfőzde működik, de ezek közül 43-ban állítanak elő prémium minőségű terméket. Ezeknek a pálinkáit vásárolhatja meg, aki felkeresi  Magyar Pálinka Házát Budapesten a Rákóczi út, Szentkirályi u. sarkán.

Megtudtuk azt is, hogy 6-800.-Ft/kg áron vásárolt, hibátlan, érett, friss gyümölcsöket használnak fel a minőségi pálinka készítéséhez, tehát az alapanyagok kiválasztása is nagy gondossággal történik, amelyet aztán hagyományos kisüsti technológiával dolgoznak fel.

Szicsek csipkebogyó pálinkaSzicsek csipkebogyó pálinkaÉvente 500 tonna gyümölcsöt vásárolnak fel, amiből 100 ezer palack prémium pálinka készül. Ezt szállítja ki 12 autó mintegy ezer elárusító helyre, szállodák és exkluzív rendezvények vendégei részére. Ma már a Szicsek-pálinka országszerte és határainkon túl is ismert és elismert. Különlegességek a vadon gyűjtött gyümölcsökből készült pálinkák: vadszeder, áfonya, som, vadkörte, vadmálna. A termesztett gyümölcsök közötti választás is a legnagyobb gondossággal történik, ezért az ország különböző tájairól vásárolják az éppen érett fajtákat (szilvából pl. 15 fajta van).

Szicsek Piros Vilmoskörte PálinkaSzicsek Piros Vilmoskörte PálinkaA beszélgetés során megkóstoltunk egy vilmos körtéből készült pálinkát. Az ízléses kóstolópohárból először a friss gyümölcsillatot érzékeltük, majd a csodálatos ízt érezhettük. A 44 fokos ital éppen annyira erős, amennyire egy igazi pálinkától elvárható, hogy élvezhető legyen.

Némi sajt, alma, kesudió fogyasztása után kerülhetett sor a második kóstolásra, amelyik ismét egy újabb ízzel varázsolta el érzékeinket.

Szicsek úr beszélt terveiről is, hogy 8-9 helyen nyitnak további pálinkaházakat. Arról is értesültem, hogy eper, de főleg tölgyfahordóban való évtizedes érlelésre szintén készül ez a kreatív szakember, akit már-már művésznek neveznék legszívesebben, hiszen szakmájában a csúcsig jutott.

http://www.gusto.hu/cikk.php?CIKK_ID=945

http://www.managermagazin.hu/magazin.php?page=article&id=790

Tóth Vendel kollégánk bemutatja Jelenfi János Arany Perec Díjas pékmester munkáját

Sajnos maga Jelenfi János  nem tudott eljönni a programra, de süteményei képviselték őt. Cibakháza sikeres mesterei közé tartozik a 70 éve született pékmester, aki 1962-ben került Cibakházára, ahol eleinte nem tudott szakmájában elhelyezni, de az első adandó alkalommal visszatért tanult mesterségéhez.

Mára közel negyed évszázad óta működő vállalkozást vezet, 38 alkalmazottja van, 7 szakboltot látnak el. Kb. 70 -féle pékárút készítenek, ebből 10 -féle kenyér, levelestészták, kalácsfélék, péksütemények szerepelnek a kínálatban.1999-ben kapta az Ezüstkoszorús Pékmester címet, 2004-ben pedig Arany Perec Díj kitüntetésben részesült.

http://www.jelenfi.hu/

Lenhardt Ibolya

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük