2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

IBM évforduló: 25 éves a DB2

2 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/13985"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ibm_db2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="54" /></a></span> <p>Az IBM első, kereskedelmi célokra használható relációs adatbázis rendszere, a DB2, most szombaton - 2008 júnus 7-én -ünnepelte 25. születésnapját. </p><p>

 

Az IBM első, kereskedelmi célokra használható relációs adatbázis rendszere, a DB2, most szombaton – 2008 júnus 7-én -ünnepelte 25. születésnapját.

 

Az IBM első, kereskedelmi célokra használható relációs adatbázis rendszere, a DB2, most szombaton – 2008 júnus 7-én -ünnepelte 25. születésnapját.

Az elsősorban nagyvállalatok részére készült adattároló rendszert IBM kutatók alkották meg, akik a digitális adatok tárolására és kezelésére egy olyan struktúrát szerettek volna kialakítani, amely megaszabadítja az alkalmazásfejlesztőket az adatkezelés gondjaitól. A fejlesztés azonban ennél sokkal többet hozott. A relációs adatbázis kifejlesztésével a szoftverek egy teljesen új és befolyásos generációja született meg. A DB2 és a relációs adatbázis koncepciója vált uralkodóvá az információtárolásban és a mai napig ezt használják a világ számos nagyvállalatánál, termelési, logisztikai és személyi adatok tárolására. Jó példa erre hogy a világ 25 legnagyobb bankja közül 25, a világ 10 legnagyobb biztosító társasága közül pedig 9  DB2-t használ.

Mára a DB2 amellett, hogy a Kék Óriás egyik legnépszerűbb önálló terméke maradt, az IBM Information Management szoftver portólió egyéb részeinek kulcsfontosságú eleme. Ilyenek az addatárolás, üzleti hírszerzés, tartalom és iratkezelés, információ integrálás és master adatkezelés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük