Az Indiai Nagykövetség nagyszabású India fesztivált szervez 2013. március 6-10. között az Átrium Film-Színházban. A Fesztivál öt napja alatt 7 bollywoodi filmet láthat majd a közönség. A részletes programot korábbi írásomban (Lásd: http://euroastra.hu/node/68574) már olvashatták, most a filmeket ismertetném bővebben, természetesen időrendi sorrendben.

Az Indiai Nagykövetség nagyszabású India fesztivált szervez 2013. március 6-10. között az Átrium Film-Színházban. A Fesztivál öt napja alatt 7 bollywoodi filmet láthat majd a közönség. A részletes programot korábbi írásomban (Lásd: http://euroastra.hu/node/68574) már olvashatták, most a filmeket ismertetném bővebben, természetesen időrendi sorrendben.

 

Az India fesztivál filmes programja:

2013. március 6. 19.30

Egy meg egy az ketten (Ek Main Aur Ekk Tu, 2012)

Zenés, romantikus komédia (110 perc)

Rendezte: Shakun Batra

Szereplők: Imran Khan, Kareena Kapoor, Boman Irani, Ratna Pathak Shah

Rahul zárkózott, pedáns, Amerikában dolgozó indiai úrifiú, aki reménytelenül szenved szigorú apja és sznob anyja teljesíthetetlen elvárásaitól. Amikor kirúgják a munkahelyéről, nem meri bevallani szüleinek, és a pszichológusnál keres megoldást problémáira. Itt ismerkedik meg egy félreértés következtében Rianával, az energikus, vidám, bohém lánnyal, aki rábeszéli, hogy töltsék együtt a Karácsony estét. Másnap reggel megdöbbenéssel veszik tudomásul, hogy a részeg este végén összeházasodtak, és azonnal elkezdik intézni a válást. Addig azonban Riana kénytelen beköltözni Rahul lakásába, mert állás híján már az albérletéből is kitették.

Az Egy meg egy az ketten az utóbbi években Indiában rendkívül népszerűvé vált új típusú romantikus komédiák jellegzetes darabja. Ezekben Nyugaton élő indiai fiatalok küzdenek a modern, városi életformára jellemző problémákkal, míg a család és hagyományos értékrend a háttérbe szorul vagy hiányzik. Helyette nagyobb szerepet kap a fordulatosabb történetvezetés, az árnyalt karakterábrázolás és a fiatalos humor. A főszerepekben Bollywood jelenlegi legsikeresebb színésznője, Kareena Kapoor, valamint kissé cinikus, savanyú hősszerelmes figuráival az indiai filmbe új színt hozó ifjú sztár, Imran Khan látható.

 

2013. március 7. 19.30

Csak egyszer élsz (Zindagi Na Milegi Dobara, 2011)

Road movie (153 perc)

Rendezte: Zoya Akhtar

Szereplők: Hrithik Roshan, Farhan Akhtar, Abhay Deol, Katrina Kaif, Kalki Koechlin

A történet három gyerekkori barátról, Kabirról, Arjunról és Imranról szól, akik háromhetes útra indulnak Spanyolországba. Kabir nősülni készül, és arra kéri barátait, hogy legénybúcsújaként váltsák valóra régi tervüket, miszerint egy közös európai út során mindhárman javasolnak egy-egy különleges sportot a másik kettőnek, és ezeket közösen próbálják ki. Az egyezség része az is, hogy a másik kettő nem tudhatja előre, milyen sportot választott barátjuk, így a kalandok során számukra is meglepetés, mi vár rájuk.

Ez a közös kirándulás szembesíti őket korábbi, fel nem dolgozott konfliktusaikkal, hogy az út végére ismét egymásra találjanak.

A fiatal rendezőnő, Zoya Akhtar különleges sztárszereposztással készített vidám, fiatalos filmje új műfajt, a road movie-t honosította meg az indiai filmiparban. A Csak egyszer élsz a 2011-es év egyik legnagyobb kasszasikere lett és számtalan díjat, köztük hat Filmfare-díjat (indiai Oscart) nyert.

 

2013. március 8. 19.00

Om Shanti Om (Om Shanti Om, 2007)

Zenés, romantikus filmdráma (162 perc)

Rendezte: Farah Khan

Szereplők: Shahrukh Khan, Arjun Rampal, Deepika Padukone, Shreyas Talpade

India, a hetvenes évek közepe, a bollywoodi mozi hőskora. Om, a hírnévre áhítozó statiszta reménytelenül szerelmes a korszak filmcsillagába. Ám hiába táncol tőle Shanti alig karnyújtásnyira, minden arra utal, ez a szerelem beteljesületlen marad. Mert van néhány álom, melyhez egyetlen élet nem elég. Azonban harminc évvel később, egy újabb életben Om nem várt, új esélyt kap a sorstól erre a szerelemre.

Az indiai filmtörténet egyik legnagyobb, kultikus közönségsikere a legendás koreográfus-rendező Farah Khantól. Tisztelgés Bollywood múltja előtt és önkritikus kikacsintás jelenére napjaink legnagyobb szupersztárjaival, cameo szerepekben pedig az indiai szórakoztatóipar csillagaival. Egy olyan sziporkázó darabban, ahol minden díszlet, fordulat, mondat a hetvenes évek közismert, örökzöld mozifilmjeire reflektál – a csúcsra járatott nosztalgiával Farah Khan és Shah Rukh Khan levette a lábáról az indiai és a nyugati közönséget

 

2013. március 9. 10.30

Kathputlí bábszínház – Márkus Színház

A rádzsasztháni bábjátékban fellép egy pungi-játékos, aki muzsikájával egy kobrát is elbűvöl, egy gyönyörű indiai táncosnő, két kardforgató harcos, egy bengáli művész, aki saját fejét is le tudja emelni, egy labdazsonglőr, egy fürgelábú teve, hátán a hercegi párral, egy fergeteges lovas, hajmeresztő mutatványaival és egy ifjú pár, akik valójában átváltozó művészek.

A Márkus Színház tagjai egy nyugat-radzsasztháni városkában, Jaisalmerben találkoztak 2012 elején egy bábos családdal, akik három generáció óta játszanak ezekkel a törékeny indiai marionettekkel. Egy játékos mozgatja a figurákat és egy vagy két zenész, énekes kíséri az előadást. A Kath-putli szó fa-báb-ot jelent. A bábok feje készül fából, ezeket a család férfi tagjai faragják,a testet,a könnyű esésű ruhákat pedig az asszonyok, leánygyermekek varrják.

A zsinórok végét Vajda Zsuzsanna, Pilári Áron, Lili és Gábor tartja.

 

2013. március 9. 14:00

Szívből szóljon: Hadippa! (Dil Bole Hadippa!, 2009)

Sport komédia (148 perc)

Rendezte: Anurag Singh

Szereplők: Rani Mukerji, Shahid Kapoor, Anupam Kher, Dalip Tahil, Rakhi Sawant

Veera, a vidám, energikus pandzsábi lány különleges tehetséggel van megáldva, ő a legjobb krikett-ütőjátékos az egész környéken. Mivel lányként nem játszhat, férfinak öltözve jelentkezik a válogatásra és bekerül a helyi csapatba. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor a csapat jóképű, fiatal edzője beleszeret a nagyszájú, álruhás Veer lánytestvérébe.

A Dil Bole Hadippa! jellegzetes indiai történet szívmelengető szerelmi románccal, sok humorral, izgalmas sportjelenetekkel, gyönyörű pandzsábi tájakkal és életképekkel, amely Indiának számos az európai nézők számára ismeretlen, egzotikus jellegzetességét is felvillantja.

 

2013. március 9. 19:00

Nyelves-Lecke (English Vinglish, 2012)

Dráma-komédia (134 perc)

Rendezte: Gauri Shinde

Szereplők: Sridevi, Mehdi Nebbou, Priya Anand, Adil Hussain

Shashi átlagos, középkorú indiai háziasszony, akinek napjai a háztartással, férje kiszolgálásával és a gyerekeivel való törődéssel telnek. Bár igyekszik titkolni, nagyon rosszul esik neki, hogy férje és kamasz lánya állandóan gúnyolják amiatt, hogy nem tud angolul és ezért az indiai élet számos területén nem „szalonképes". Amikor unokahúga esküvőjének előkészítésére egy hónapra Amerikába érkezik, beiratkozik egy gyorstalpaló angol tanfolyamra, ám az új közegben nem csak az angol nyelv szépségei nyílnak meg előtte.

Az elsőfilmes rendezőnő, Gauri Sindhe filmje Indiában szokatlan kérdést, a középkorú családanyák emancipálódásának problémáját feszegeti. Az érzékeny kisrealista darab tele van finom részletekkel, érdekes epizódfigurákkal, bájos életképekkel és finom humorral. A kilencvenes évek egyik legnagyobb indiai sztárszínésznője, Sridevi ezzel a művel tért vissza a filmvászonra tizenöt év után, és Shashi szerepében az utóbbi évek egyik legjobb színészi alakítását nyújtotta.

 

2013. március 10. 14.00

Peepli [Live] (Peepli [Live], 2010)

Szatirikus komédia (104 perc)

Rendezte: Anusha Rizvi

Szereplők: Omkar Das Manikpuri, Raghubir Yadav, Shalini Vatsa, Malaika Shenoy.

Natha egyszerű, szegény földműves, akinek földjét a bank el akarja árverezni, mert nem tudja visszafizetni a felvett kölcsönt. Amikor kétségbeesésében egy helyi politikustól kér segítséget, az szarkasztikusan azt válaszolja, hogy kövessen el öngyilkosságot, mert akkor legalább a családja kártérítést kapna. Amikor egy újságíró meghallja, hogy Natha komolyan fontolgatja ezt a megoldást, isten háta mögötti kicsiny falujukat, Peeplit megszállják az újságírók és a tévériporterek tömegei, akik élőben akarják közvetíteni az önfeláldozó tettet.

A nyugati fesztiválokon és a hazai kritikusok körében is lelkesen fogadott és ugyanakkor anyagilag is sikeres Peepli [Live] az indiai film mai, modern irányzatának egyik kiemelkedő darabja. A maró társadalmi szatíra görbe tükröt mutat a médiának és a politikának, miközben nyersen realista stílusban, eredeti helyszíneken és ismeretlen, félamatőr színészekkel mutatja be a legszegényebb indiaiak közegében játszódó történetet.

 

2013. március 10. 19.00

Belepusztulni (Fanaa, 2006)

Romantikus dráma (169 perc)

Rendezte: Kunal Kohli

Szereplők: Aamir Khan, Kajol, Rishi Kapoor, Kiron Kher, Tabu, Sharat Saxena

Zooni a szépséges, ártatlan, vak leány az iskolájával Delhibe érkezik egy táncfesztiválra. Miközben városnéző túrára viszik őket, beleszeret a mindenkivel flörtölő idegenvezetőbe, Rehanba, akivel egy éjszakát is együtt töltenek. Ezek után Rehan felvállalja kapcsolatukat, és még arra is rábeszéli Zoonit, hogy operáltassa meg a szemét. Ám amikor Zooni végre megpillanthatja a világot, szörnyű hír érkezik szerelméről. A történet hét év múlva folytatódik: ekkor Zooni már kisfiával és apjával él világtól elzárt otthonukban, Kasmír csodálatos hegyei között.

A Fanaa a klasszikus indiai melodrámák jellegzetes darabja, melyben a szerelem kerül konfliktusba valami más, külső kényszerítő erővel, azonban tipikus bollywoodi darabként erősen kevert műfajú, így a melodráma és a szerelmi románc mellett bőségesen tartalmaz humort, akciót és pazar táncjeleneteket. A főszerepben az indiai filmipar egyik legnagyobb sztárja, Aamir Khan látható, a hősnőt pedig Kajol, Bollywood egyik legszebb és legkülönlegesebb színésznője alakítja, aki ezért a szerepéért megkapta a legjobb színésznőnek járó Filmfare-díjat. 

 

A filmeket hindi nyelven, magyar felirattal vetítik.

 

Jegyvásárlás: www.atriumfilmszinhaz.hu/jegyek

Kedvezményes belépőjegyek: filmvetítésekre, előadásokra 750 Ft. Napijegy két programra: 1000 Ft, 3 programra: 1500 Ft.

 

India Fesztivál

2013. március 6-10.

Átrium Film-Színház

1024 Budapest, Margit körút 55

 

www.indianembassy.hu/fesztival

www.atriumfilmszinhaz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük