A 2013. október 15-el kezdetét veszi a 2014 februárjában induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési időszak, az ún. keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás. A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, mely egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni. Az eljárás tudnivalóit és a meghirdetett képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikusan érhető el a www.felvi.hu oldalon.

 

A 2013. október 15-el kezdetét veszi a 2014 februárjában induló felsőoktatási képzésekre történő jelentkezési időszak, az ún. keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás. A jelentkezőknek egy hónap áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, mely egyetem, főiskola mely szakán szeretnének továbbtanulni. Az eljárás tudnivalóit és a meghirdetett képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató kizárólag elektronikusan érhető el a www.felvi.hu oldalon.

 

A keresztféléves eljárás során meghirdetett önköltséges alapszakokra, osztatlan képzésekre és felsőoktatási szakképzésekre azok jelentkezhetnek, akik már rendelkeznek legalább érettségi bizonyítvánnyal. A 2014 februárjában induló állami ösztöndíjas és önköltséges mesterképzésekre pedig azok felvételizhetnek, akik rendelkeznek a szükséges felsőfokú végzettséggel, vagy 2014 januárjában szerzik meg azt.

 

Jelentkezési határidő: 2013. november 15.

 

Az e-felvételi, a felsőoktatásba történő jelentkezés online felülete a jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. Az e-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a www.felvi.hu oldalon.

A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, az űrlapok kitöltése bármikor folytatható, a végleges jelentkezéseket legkésőbb 2013. november 15-ig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje 2013. november 23., ami – tekintve, hogy munkaszüneti napra esik –  2013. november 25.

 

Online tájékoztató és jelentkezés

 

A tavalyi keresztféléves eljáráshoz hasonlóan a felvételi eljárás tudnivalóit és a meghirdetéseket tartalmazó hivatalos tájékoztató kizárólag elektronikus formában jelenik meg a www.felvi.hu honlapon, a már jól ismert formában. A tavalyi eljárástól eltérően azonban, idén jelentkezni is kizárólag csak elektronikusan lehet, a www.felvi.hu oldalról elérhető e-felvételi keretében.

 

A tájékoztatóban a jelentkezők továbbra is megtalálják a felvételi eljárás szabályait, valamint a hivatalosan meghirdetett képzéseket. Az online formátum lehetővé teszi, hogy bárki könnyen és gyorsan megtalálja az őt érintő tartalmakat, valamint egyszerűen kereshessen a meghirdetett képzések között.

 

Az online felületen külön jelzések hívják fel a felhasználó figyelmét, mikor hagyja el a tájékoztató hivatalos részét, és kattint át a www.felvi.hu egyéb, nem a tájékoztató részeként szerkesztett tartalmaihoz.

 

Eljárási díjak

 

A felvételi eljárás során maximum 5 jelentkezési hely jelölhető meg. A jelentkezés alapdíja 9.000 Ft, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. A további legfeljebb 2 jelentkezési helyért 2.000-2.000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni. (Ugyanazon intézmény, ugyanazon szakának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése, ha ugyanaz a képzési szint és munkarend is, csak a finanszírozási forma tér el, bár külön sorban szerepel majd a jelentkezéskor, az eljárási díjak számításakor egy jelentkezési helynek számít.)

 

Jelentkezés mesterképzésre

 

A mesterképzésre jelentkezés alapfeltétele, hogy a jelentkező legalább alapszakos vagy főiskolai végzettséggel rendelkezzen, és a végzettséget igazoló dokumentumot 2014. január 9-ig csatolni tudja a jelentkezéséhez. Ez a végzettség önmagában azonban nem feltétlenül elegendő arra, hogy egy adott mesterképzési szakra felvételt is nyerjen a jelentkező. Minden mesterképzési szak esetében meghatározták az ún. képzési és kimeneti követelményekben, hogy egy adott mesterképzésbe történő belépéshez mely alapképzési vagy főiskolai végzettség fogadható el előzményként. A teljes kreditérték beszámításával figyelembe vehető végzettségek esetében külön vizsgálat nélkül, az oklevél és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok benyújtásával lehet jelentkezni.

Akinek a végzettsége csak részben vehető figyelembe, azoknál a jelentkezőknél a felsőoktatási intézmény előzetesen megvizsgálja, hogy a korábban teljesített tanulmányai, megszerzett kreditjei alapján az adott mesterképzési szakra történő belépéshez mennyi szakterületi kredit ismerhető el. Ezt az előzetes vizsgálatot minden esetben érdemes a jelentkezés benyújtása előtt kérni attól a felsőoktatási intézménytől, ahová felvételi kérelmét szeretné benyújtani a jelentkező.

 

Pontszámítás a különböző képzéseken

 

Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg és teszik közzé a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A pontszámítás alapképzéseken, osztatlan képzéseken és felsőoktatási szakképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható.

 

A pontszámítás részletes szabályai és a jelentkezést érintő egyéb információk megtalálhatók a felsőoktatási felvételi eljárás hivatalos honlapján, a www.felvi.hu oldalon. A ponthatárokat előreláthatólag 2014. január 23-án hirdetik ki.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük