2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ismét T-Mobile szélessáv pályázat három hazai egyetemen: kreatív közösségi megoldások mobil szélessávon

4 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/2052"><img class="image thumbnail" src="/files/images/t_mobile.thumbnail.gif" border="0" width="100" height="100" /></a></span>Az elmúlt évben a T-Mobile három jelentős egyetem számára meghirdetett pályázattal az oktatási intézmények és tanulóik számára lehetőséget biztosított kreatív ötletek kidolgozására, a mobilinternet oktatási célú felhasználására. A T-Mobile a sikeres első alkalom után hagyományt teremtve MobilNet II. címmel ismét mobil szélessáv pályázatot hirdet a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. <p>

 Az elmúlt évben a T-Mobile három jelentős egyetem számára meghirdetett pályázattal az oktatási intézmények és tanulóik számára lehetőséget biztosított kreatív ötletek kidolgozására, a mobilinternet oktatási célú felhasználására. A T-Mobile a sikeres első alkalom után hagyományt teremtve MobilNet II. címmel ismét mobil szélessáv pályázatot hirdet a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

 Az elmúlt évben a T-Mobile három jelentős egyetem számára meghirdetett pályázattal az oktatási intézmények és tanulóik számára lehetőséget biztosított kreatív ötletek kidolgozására, a mobilinternet oktatási célú felhasználására. A T-Mobile a sikeres első alkalom után hagyományt teremtve MobilNet II. címmel ismét mobil szélessáv pályázatot hirdet a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

A T-Mobile a 2008/2009-es tanévben folytatja mobilinternettel kapcsolatos programját a hazai felsőoktatás támogatására, a vállalat és a felsőoktatási intézmények, illetve hallgatóik kapcsolatának bővítésére. A „Kreatív közösségi megoldások mobil szélessávon" címmel szeptemberben megjelenő pályázat újdonsága, hogy a szervezők egyetlen témát hirdetnek mindhárom egyetem diákjai számára, akik akár egyénileg, akár vegyes csapatokat alkotva pályázhatnak. Ennek keretében konkrét, megvalósítható ötletek és megoldások kidolgozása a cél, amelyek a mobil szélessáv és a mobiltelefon kreatív alkalmazását célozzák, és elősegítik a közösségépítést. Az egyetemek hallgatói májustól a pályázat őszi kiírásáig lehetőséget kapnak előzetes jelentkezésre.

A pályázat részletes feltételeiről, az azzal kapcsolatos tudnivalókról és az értékes nyereményekről a T-Mobile és az egyetemek a kiírást követően részletes tájékoztatást nyújtanak majd. Az egyéni pályázatokat egyetemenként külön erre a célra felállított, háromtagú rangos szakmai zsűri bírálja el. A Corvinus Egyetemen készülő pályamunkákat Dr. Nemeslaki András, az egyetem Gazdálkodástudományi karának nemzetközi dékánhelyettese, Novák Péter, a Kirowski digitális marketingügynökség ügyvezetője és Langsteiner Marianne, a Magyar Telekom Lakossági Szolgáltatási Üzletágának marketingigazgatója értékeli majd. A BME-n születő pályamunkák zsűrizésében Dr. Charaf Hassan, egyetemi docens, az Alkalmazott Informatika csoport vezetője, Dr. Prof. Arató Péter egyetemi tanár, valamint Fekete László, a T-Mobile IP multimédia igazgatója vesznek részt.

A Képzőművészeti Egyetem esetén a zsűri tagjai Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora, Dr. Petrányi Zsolt, a Műcsarnok ügyvezető igazgatója, valamint Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, a T-Mobile vezetője.

A csoportok által benyújtott munkák értékelését a három egyetem által közösen kijelölt zsűritagok végzik majd.

A T-Mobile és a felsőoktatás kapcsolata nem új keletű, hiszen a szolgáltató régóta kiemelt feladatának az oktatásban való aktív szerepvállalást. Tavaly, az első MobilNet pályázat alkalmával a Corvinus Egyetem hallgatói „Mobil szélessáv és WEB 2.0" témában adhatták be munkáikat, feltárva a mobiltechnológia és a WEB 2.0 összekapcsolásából adódó lehetőségeket. A BME diákjai a mobil szélessáv kreatív alkalmazásán alapuló rendszerekkel – okostelefon, mobilweb és mobilmultimédia alkalmazásokkal – pályázhattak. A Képzőművészeti Egyetemen pedig a mobil szélessáv kreatív kihasználásán alapuló interaktív médiaművészeti alkotásokkal lehetett indulni.

A tavalyi évben Czene Márta, Mádi Gábor és Andrejkovics Zoltán készítettek olyan pályamunkákat, mellyel kiérdemelték a zsűri figyelmét is. Czene Márta egy olyan közösségi site ötletét vetette papírra, ahová a felhasználók a városban járva beküldhetik épületek fotóit szélessávú mobilinternet segítségével. Andrejkovics Zoltán azzal foglalkozott, mire használható a szélessávú szolgáltatás a gyakorlati életben. Többek között kifejtette például a QR Code technológiát, melynek segítségével vonalkódokat olvashatunk le és így további információt kaphatunk a figyelmünket felkeltő hirdetéshez kapcsolódó weboldalról. Mádi Gábor egy olyan megoldást keresett, melynek segítségével bárki egyszerűen létrehozhat saját magának vagy cégének egy kifejezetten telefonra készített mobilweboldalt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük