2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Strapabíró CD és DVD lemezek a Nemzetközi Űrállomáson

2 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/13969"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Verbatim_Space_EADSastrium[1].thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="81" /></a></span> <p>A háttértárolás specialistája, a Verbatim is részt vesz az űrsikló jelenlegi látogatásán, a Nemzetközi Űrállomáson. Az 1J jelű küldetés során az űrhajósok a Verbatim írható CD-it és DVD-it használják majd a fedélzeten. A lemezek űrutazását alapos tesztelés előzte meg.</p><p>

 

A háttértárolás specialistája, a Verbatim is részt vesz az űrsikló jelenlegi látogatásán, a Nemzetközi Űrállomáson. Az 1J jelű küldetés során az űrhajósok a Verbatim írható CD-it és DVD-it használják majd a fedélzeten. A lemezek űrutazását alapos tesztelés előzte meg.

 

A háttértárolás specialistája, a Verbatim is részt vesz az űrsikló jelenlegi látogatásán, a Nemzetközi Űrállomáson. Az 1J jelű küldetés során az űrhajósok a Verbatim írható CD-it és DVD-it használják majd a fedélzeten. A lemezek űrutazását alapos tesztelés előzte meg.

A Verbatimot évek óta az optikai háttértárolás piacvezető specialistájaként ismerik. Az eschborni cég most újabb kihívással néz szembe: az űrsikló utasait a Verbatim írható CD és DVD lemezei segítik munkájukban a május végi küldetés során.

"Megtisztel minket és megerősít munkákban, hogy termékeinket válaszották egy ilyen küldetéshez" – mondta Torsten Leye, az Verbatim optikai ágazatának EUMEA marketingmenedzsere.

A Verbatim optikai lemezeket az Astrium GmbH, a EADS űripari csoport tagja vizsgálta be. A döntésben nagy szerepe volt annak, hogy ezek a lemezek tartósak: 100 éven át biztosan tárolják az adatokat. Űrutazás során különösen fontos ez, mert a lemezek használata, illetve az őket érő különböző hatások során nem szabadulhatnak fel olyan gázok és vegyületek, amelyek az űrjármű fedélzetére vonatkozó szigorú előírások szerint nem megengedettek. "A gázkibocsátás vizsgálata alapvető, hiszen ennek során dől el, hogy a termék használata veszélyezteti-e az űrhajósok tisztalevegő-ellátását." – magyarázta Florian Bittner, az Astrium GmbH termékminőségi és biztonsági felelőse. "A Verbatim írható lemezei ezen kívül megbízhatóságukról és adatbiztonságukról is meggyőztek minket."

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén a lemezeket tartalék-háttértárként használják arra az esetre, ha a Colombus modul fedélzeti számítógépeinek rendszerkritikus funkcióit kell helyreállítani. "Egy ilyen küldetésen csak a legkeményebb minőségi előírásoknak megfelelő termékeket használnak. Bár termékeink az űrbe utaznak, mi két lábbal állunk a földön, és tovább folytatjuk fejlesztésüket." – fűzte hozzá Leye. "A Verbatim részéről kezdődhet a visszaszámlálás!"

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük