A Katona József produkciós pályázat hatása a 2007-2008-as évad repertoárján már szembeötlően éreztette hatását: az ország kőszínházaiban estéről estére kortárs magyar szerzők darabjai közül választhatott a közönség.

 

A Katona József produkciós pályázat hatása a 2007-2008-as évad repertoárján már szembeötlően éreztette hatását: az ország kőszínházaiban estéről estére kortárs magyar szerzők darabjai közül választhatott a közönség.

 A 2008-as kiírás a teljes színházi spektrum számára kínált lehetőséget, és idén is kiemelten ösztönzi a gyermek és ifjúsági korosztályt megszólító eredeti drámák megírását és színrevitelét. A pályázatot – melynek lebonyolítására 50 millió forint áll rendelkezése az NKA miniszteri keretéből – Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2008 márciusában hirdetette meg.

2008-ban a 61 beadott pályázatból 25 nyert el támogatást. Ebből független produkció a nyertesek negyede, határon túli a nyertesek közel harmada és gyermek és ifjúsági darab a nyertesek negyede. Két-két művel került be a támogatottak közé Parti Nagy Lajos és Visky András.

A pályázat alapvető célja a kortárs magyar színművek színpadra kerülésének támogatása hazai és határon túli magyar színpadokon, függetlenül attól, hogy az adott művet korábban bemutatták-e vagy sem – előnyben részesülnek azonban azok a színművek, melyek a pályázó társulat színpadi interpretációjától függetlenül is önálló irodalmi értéket képviselnek. Pályázni a 2008. szeptember 1. és 2009. augusztus 31. között bemutatandó produkció tervével lehetett. A pályázatot benyújtó színház és a drámaíró közösen nyer támogatást – így a Katona József produkciós pályázat hatása a színház világán túl az irodalmi életben is érezhető.

 

Az elnyerhető támogatás:

A Katona József pályázat a nyertes pályaművek szerzői honoráriumához, illetve a tervezett produkciók költségeihez (művészek tiszteletdíja és annak járulékai, jelmezköltség, díszletköltség, kellék, szállítási díj, bérleti díj, PR költség) járul hozzá a következők szerint:

A szerző

ősbemutató esetén – a színházzal kötött szerződéstől függetlenül – 500 ezer Ft,

új bemutató esetén 250 ezer Ft szerzői támogatást kaphat.

A színház a bemutató jellegétől függetlenül

nagyszínpadi előadás esetén legfeljebb 3 millió Ft,

kamara-előadásnál legfeljebb 2 millió Ft,

stúdió-előadásnál pedig legfeljebb 1 millió Ft produkciós támogatásban részesülhet.

A pályázatok elbírálása:

A Katona József pályázatokat elbíráló 7 fős kuratóriumra a Drámaírói Kerekasztal tett javaslatot a Magyar Színházi Társaságnak. A végleges névsort az Elnökség javaslata alapján a miniszter hagyta jóvá.

 

 

A gyermekeknek és az ifjúsági korosztálynak szóló művek változatlanul hiánycikknek számítanak, a tárca részben ezt kívánta orvosolni a Weöres Sándor báb-szövegkönyvírói és bábprodukciós pályázattal. Ennek beadási határideje: 2008 szeptembere, az eredményhirdetés novemberben várható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük