2024.február.28. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kiállítás megnyitó: Stekly Zsuzsa tûzzománcai a Várban

3 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/3910"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kezdetes%20aveg1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Stekly Zsuzsa: A Kezdet és a Vég" title="Stekly Zsuzsa: A Kezdet és a Vég" width="74" height="100" /></a><span style="width: 72px" class="caption"><strong>Stekly Zsuzsa: A Kezdet és a Vég</strong></span></span> <p>A Magyar Kultúra Alapítvány ad otthont a július 31-én nyílt kiállításnak.  A tárlatot <em>Kubanek Miklós </em>tanár, újságíró ajánlotta a megnyitóra érkezettek figyelmébe.  </p><p>

  stekly zsuzsa: a kezdet és a végStekly Zsuzsa: A Kezdet és a Vég

A Magyar Kultúra Alapítvány ad otthont a július 31-én nyílt kiállításnak.  A tárlatot Kubanek Miklós tanár, újságíró ajánlotta a megnyitóra érkezettek figyelmébe. 

  stekly zsuzsa: a kezdet és a végStekly Zsuzsa: A Kezdet és a Vég

A Magyar Kultúra Alapítvány ad otthont a július 31-én nyílt kiállításnak.  A tárlatot Kubanek Miklós tanár, újságíró ajánlotta a megnyitóra érkezettek figyelmébe. 

A bonyhádi születésû, s ma is ott alkotó mûvész 206. önálló kiállítása a most nyíló, de számtalan társas kiállításon is szerepelt már.  Munkásságára jellemzõ, mindig meg akar felelni a közönségnek, s szerényen magát mindig ?zománcmûvesnek" nevezi, utalva a kézmûves tudás fontosságára a mûvészi gondolat megvalósításában.

stekly zsuzsa: szendergõStekly Zsuzsa: SzendergõA gyermekkori álmokat váltja valóra, egyfajta menedék-képzésként is. Ma már a mûfaj kereteit feszegeti munkássága, vallva; a rézre alapozott mûvek akár szabad téren is helytállhatnak, maradandó mûvekként.

Ez utóbbi mozzanatnak, a maradandóságnak nagy jelentõséget tulajdonít. 

Az ajánló olyan mûvészként jellemezte Stekly Zsuzsát, aki mindig úton van, az elkészült mûvek után mindig új célt állít maga elé, olyan alkotó, aki az útnak örül, amelyet bejár.

képek a kiállításról 1.Képek a kiállításról 1.

A megnyitó közönsége kisfilmet láthatott a mûvész mûhelymunkájáról, a bonyhádi alkotóhelyen. Az alkotások kiinduló modellje többnyire a mûvész lánya, ill. a korábban felvázolt grafikák.

Kétféle technikával készülhetnek a tûzzománc mûvek;  egyrészt a pauszra készült rajz-vázlat kerülhet indigóval az alapra és színenként-rétegenként kerül a kemencében 820 C fokon égetésre,  vagy pedig a rekesz-zománc technológiával, amikor elõször a kialakított rekeszeket kell felerõsíteni az alapra, majd feltölteni óvatosan a színes zománccal, 3-5 perces égetés után jöhet a síkba csiszolás, esetleg a felülfestés.

képek a kiállításról 2.Képek a kiállításról 2.Szent Erzsébet születésének 800.,  Szent Imre herceg születésének 1000. évfordulója esik a mostani megnyitó napjára, a kiállított kollekcióban a mûvész a negyven alkotás húsz gondolata között róluk is megemlékezik egy-egy tûzzománc darabbal. 

A mûvésznõ szavakba öntött legfontosabb gondolata, amivel közönségéhez fordul;  ?Szeressék a képeimet!"

A kiállítás augusztus 15-ig tekinthetõ meg a budapesti Szentháromság tér 6. elsõ emeletén, naponta 10-18-ig.

www.tolnaart.hu/stekly

http://www.freeweb.hu/stekly/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.