Mai Finn lakóépületek, Helsinki és környéki lakások a belvárosban. Lakás a városban, Mai lakóépületek Helsinkiben és környékén címmel nyílt tárlat a Budapest Galéria Kiállítótermében.

 

Mai Finn lakóépületek, Helsinki és környéki lakások a belvárosban. Lakás a városban, Mai lakóépületek Helsinkiben és környékén címmel nyílt tárlat a Budapest Galéria Kiállítótermében.

A  Budapest Galéria, a Finn nagykövetség és a Finnagora szervezésében létrejött Lakás a városban című kiállítás és a hozzá kapcsolódó szeminárium Helsinki és környéke nemrégiben elkészült lakóépületeit mutatja be. A kiállítás a lakónegyedektől a családi házakig terjedő tervezési folyamatok különböző variációit, a lakóházak építészetének lehetőségeit, széleskörű, egyes esetekben konfliktusokkal terhelt kihívásait és megoldásait mutatja be,

A finn épületállomány 70 %-a a második világháború után épült és mostanában a lakosságnak kb. 80%-a él beépített területen. A városi lakókörnyezet tehát egyre nyilvánosabbá, a városlakók pedig alkalmazkodóbbá válnak. A Finn Építészeti Múzeum kiállítása 21 konkrét megoldást mutat be az emeletes ökoháztól a foghíjbeépítésen keresztül a típusház megoldásig- a leghíresebb kortárs finn építészek (többek között Tuomo Siitonen, Markku Komonen, Juhani Pallasmaa) elgondolásai szerint.

A Finn Építészeti Múzeum a kiállítást City Home címmel a 2006-os velencei Építészeti Biennálé Finn Pavilonja számára készítette. A kiállítás tervezői Roy Mãnttãri és Hannu Hellman, a kiállítás kurátora a  Budapest Galéria részéről Sulyok Miklós.

 

1. Homlokzat felújítás1. Homlokzat felújítás 2. Ifjúsági lakások2. Ifjúsági lakások
3. makett3. makett 4.Típusház beépítés4.Típusház beépítés

A kiállításon a képek előtt elálldogáltam egy ideig, és önkéntelenül is azon kezdtem gondolkodni, tudnék-e az éppen látott házban élni. Milyen lenne a kert, pl.  lenne-e kerti hinta, virágok, gyümölcsfa benne. A lakásokat nézegetve a berendezéseken gondolkoztam. Milyen színeket használnék, milyen bútorokat vennék. Milyen lenne, ha ezekben a házakban, lakásokban élnék. Egyáltalán változtatnék-e a látottakon?

A Lakás a városban; Mai lakóépületek Helsinkiben és környékén című kiállítást május 25.-ig tekinthetik meg a Budapest Galéria Kiállítótermében, melyet az V. kerület, Szabad sajtó út 5. szám alatt találhat meg.

Németh Krisztina

http://www.budapestgaleria.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük