A Microsoft 2008 február 21-én egész sor messzire mutató változást jelentett be, amelyek technológiai és üzleti gyakorlatát érintik. A változások nyitottabbá teszik a Microsoft termékeit, megnyitják az utat a szoftverek interoperabilitásának javítása felé és kiterjesztik a fejlesztők, partnerek és versenytársak előtt álló választási lehetőségeket.

A Microsoft 2008 február 21-én egész sor messzire mutató változást jelentett be, amelyek technológiai és üzleti gyakorlatát érintik. A változások nyitottabbá teszik a Microsoft termékeit, megnyitják az utat a szoftverek interoperabilitásának javítása felé és kiterjesztik a fejlesztők, partnerek és versenytársak előtt álló választási lehetőségeket.

A változás lényege, hogy a Microsoft négy új interoperabilitási alapelveket vezet be és valósít meg a gyakorlatban üzleti tömegtermékeire vonatkozóan. Ezek a következők: (1) nyílt összeköttetések biztosítása; (2) az adatok hordozhatóságának elősegítése; (3) az iparági szabványok növekvő mértékű támogatása valamint (4) nyíltabb együttműködés megteremtése a felhasználókkal és az iparág szereplőivel, beleértve a nyílt forráskódú közösségeket is.

?Ezek a lépések fontos változást hoznak információ-megosztási gyakorlatunkban mind termékeink, mind technológiáink tekintetében" ? jelentette ki Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója. ?Az elmúlt 33 évben világszerte rengeteg információt tettünk hozzáférhetővé több százezernyi partnerünk számára és segítettünk felépíteni a számítástechnikai ipart, de a mai bejelentés komoly továbblépést jelent a nagyobb átláthatóság felé. Célunk a nagyobb interoperabilitás előmozdítása, a felhasználók és a fejlesztők választási lehetőségeinek kibővítése az egész iparágban. Mindezt azzal érjük el, hogy nyitottabbá tesszük termékeinket, és még több információt osztunk meg technológiáinkról." 

Ray Ozzie, a Microsoft vezető szoftvermérnöke szerint a vállalat bejelentése jól tükrözi, hogy milyen fontos az egyéni és vállalati felhasználók számára a könnyű információ-megosztás. Mivel a vállalati alkalmazás-architektúráknál heterogenitás uralkodik, az alkalmazásokon és szolgáltatásokon átívelő együttműködési képesség kulcsfontosságú követelménnyé vált.

?A felhasználók igénye, hogy valamennyi szállítójuk ? és kiemelten a Microsoft ? olyan szoftvert és szolgáltatásokat kínáljon, amelyek elég rugalmasak ahhoz, hogy nyílt interfészeik és adataik segítségével a fejlesztők eredményesen integrálhassák őket más alkalmazásokkal, vagy készíthessenek velük teljesen új megoldásokat" ? mondta Ozzie, majd hozzátette: ?Azzal, hogy nyitottabbá tesszük termékeinket, további lehetőséget adunk a fejlesztőknek az innovációra és a felhasználói értékteremtésre."

?A Microsoft ma bejelentett alapelvei és lépései jelentősen kibővítik a interoperabilitás előmozdítására tett eddigi erőfeszítéseit" ? jelentette ki Manfred Wangler, a Siemens műszaki és szoftverkutatásokért valamint technológiáért felelős alelnöke. ?Jóllehet a Microsoft már az elmúlt években is komoly előrelépést tett a interoperabilitás terén, beleértve a velünk közös munkát is a Vezetői Interoperabilitási Tanácsban, a mai bejelentés egészen új szintre emeli a Microsoft elkötelezettségét a szoftverek együttműködése iránt".

?A Microsoft ma bejelentett interoperabilitási alapelvei és lépései a széles értelemben vett informatikai iparág egésze számára hasznosak" ? állítja Thomas Vogel, a Novartis Pharma informatikai vezetője. ?A Microsoft széles körben elterjedt termékeihez történő nyílt kapcsolódás biztosítása komoly lehetőségeket kínál a szoftverfejlesztők túlnyomó többsége számára, ami végül nagyobb interoperabilitást és több választási lehetőséget teremt a piacon. Várakozással tekintünk a konstruktív, strukturált és többoldalú párbeszéd elé, amelynek célja a fenti alapelvek és lépések továbbfejlesztése az érdekeltek által vezérelt módon."

A ma bejelentett interoperabilitási alapelvek és lépések a Microsoft következő széles körben használt termékeire vonatkoznak: Windows Vista (beleértve a.NET Framework-öt is), Windows Server 2008, SQL Server 2008, Office 2007, Exchange Server 2007 és Office SharePoint Server 2007, valamint a felsorolt termékek későbbi változatai. Az alapelvek gyakorlati megvalósítása érdekében a Microsoft egyebek mellett az alábbiakat teszi:

  • Nyílt kapcsolódás biztosítása a Microsoft széles körben elterjedt termékeivel A más gyártók termékeivel való összekapcsolódás kiterjesztése érdekében a Microsoft közzé teszi honlapján e termékeiben lévő alkalmazás-programozási interfészek (API-k) dokumentációját és protokolljait, amelyeket más Microsoft termékek is használnak. A fejlesztőknek nem kell licencet szerezniük, jogdíjat vagy más díjat fizetniük az információ eléréséhez. A dokumentáció nyílt elérhetősége biztosítja majd, hogy a külső fejlesztők munkájának eredményei ugyanúgy kapcsolódjanak a Microsoft tömegtermékeihez, mint a cég saját szoftverei.
  • o Azonnali lépésként a Microsoft ma több mint 30 000 oldalas Windows kliens és szerver protokoll dokumentációt tesz nyilvánossá az MSDN‑en. Ezek az információk korábban kereskedelmi titoknak minősültek, és csak a Microsoft Work Group Server Protocol Program (WSPP) és a Microsoft Communication Protocol Program (MCPP) keretében szerzett licenccel voltak hozzáférhetők. További szoftverek protokoll-dokumentációi is elérhetők lesznek az elkövetkező hetekben, köztük az Office 2007 és más, az alapelvek hatálya alá tartozó széles körben elterjedt termékeké is.
  • o A Microsoft honlapján jelzi majd, hogy mely protokollokat védi szabadalom, és e szabadalmakat a vállalat ésszerű, diszkrimináció-mentes feltételekkel, alacsony jogdíj mellett fogja hozzáférhetővé tenni. A szabadalmi licencek iránt érdeklők segítése érdekében a Microsoft nyilvánosságra hozza saját szabadalmai listáját és azokat a szabadalom-bejegyzési kérelmeket, amelyek az egyes protokollokra vonatkoznak.
  • o A Microsoft írásos kötelezettséget vállal arra, hogy nem perli be a nyílt forráskódot használó fejlesztőket, akik a fenti protokollokat felhasználó programokat fejlesztenek, illetve nem kereskedelmi célból terjesztenek.. E fejlesztők díjmentesen használhatják a dokumentációt termékfejlesztési célokra. Azok a vállalatok, akik a protokollokra épülő fejlesztéseket kereskedelmi célból terjesztik, licencjogot vásárolhatnak a Microsofttól. Ugyanez érvényes azokra a cégekre is, akik a programokat olyan nagykereskedőtől vásárolják meg, aki nem rendelkeznek az említett szabadalmi licenccel.
  • Az iparági szabványok és bővítések Microsoft általi támogatásának dokumentálása. Az átláthatóság növelése és a interoperabilitás előmozdítása érdekében a Microsoft mindig együttműködik a jelentős szállítókkal, amikor valamely széles körben elterjedt termékében egy adott szabványt támogat. Az együttműködés célja, hogy széles körben kompatibilis, egységes szabványra épülő programok szülessenek.
  • o A Microsoft dokumentálni fogja a fejlesztői közösség számára, hogyan támogatják termékei a fenti szabványokat. A dokumentáció azokat a szoftverbővítéseket is lefedi, amelyek érinthetik a többi ? azonos szabványra épülő ? termékkel való interoperabilitást. A leírás a Microsoft honlapján licenc-és jogdíjmentesen lesz elérhető. A dokumentum felfedi a szabványt használó külső fejlesztők előtt, hogy miként valósul meg a szabvány támogatása a Microsoft termékeiben. Mindez végső soron a felhasználóknak hoz szélesebb körű interoperabilitást. A Microsoft emellett közzé teszi az említett bővítésekre vonatkozó összes szabadalmának listáját, s a vonatkozó licenceket ésszerű és diszkrimináció-mentes feltételekkel kínálja.
  • Az Office 2007 fejlesztése a dokumentum-formátumok rugalmasabb kezelése érdekében. A dokumentum-formátumok közötti választási lehetőségek kiterjesztéséhez a Microsoft új API-kat tervez az Office 2007 Word, Excel és PowerPoint alkalmazásaihoz. Az új API-kkal a fejlesztők további dokumentum-formátumokat adhatnak a programokhoz, amelyeket aztán a felhasználók alapértelmezéssé tehetnek az anyagok mentésénél.
  • A ?nyílt forráskódú interoperabilitás" elnevezésű kezdeményezés elindítása. A közösségi nyílt forráskódú technológiák és a Microsoft termékei közötti együttműködési képesség növelése és előmozdítása érdekében a kezdeményezés erőforrásokat és eszközöket ? laborokat, műszaki tartalmat, egyéb lehetőségeket ? biztosít, valamint rendezvényeket hoz tető alá a folyamatos fejlesztői együttműködés segítésére.
  • További nyitás az iparág felé, párbeszéd a szereplőkkel. Folyamatos párbeszédet indítunk a felhasználókkal, fejlesztőkkel és a nyílt forráskódot használó közösségekkel az online interoperabilitási fórumon (Interoperability Forum). Emellett útjára indítjuk a dokumentum-interoperabilitási kezdeményezést is, amely a széles körben használt formátumok közötti adatcserét hivatott előmozdítani.

A fenti alapelvek és lépések gyakorlati megvalósításában az IEC (Vezetői Interoperabilitási Tanács) segíti majd a Microsoftot. Az IEC nemzetközi tanácsadó testület, amely 2006-ban jött létre és több mint 40 vállalat informatikai és műszaki vezetőjének, valamint kormányzati tisztségviselők részvételével működik. A Microsoft új interoperabilitási alapelveinek teljes szövege és tervezett lépéseinek részletes ismertetése a következő honlapon olvasható:

http://www.microsoft.com/presspass/presskits/interoperability/default.mspx.

A ma bejelentett interoperabilitási alapelvek és lépések azt a változást tükrözik, amely a Microsoft és az informatikai iparág működését szabályozó jogi környezetben végbement. Fontos előrelépést jelentenek a Microsoft azon erőfeszítéseiben, hogy a vállalat teljesítse az európai Elsőfokú Bíróság (CFI) 2007. szeptemberi ítéletében foglalt feladatokat és kötelezettségeket.

?Ahogy a CFI múlt szeptemberi döntése után azonnal mondtuk, a Microsoft elkötelezett az európai törvények maradéktalan teljesítése és az ehhez szükséges lépések megtétele iránt" ? jelentette ki Brad Smith, a Microsoft vezető jogtanácsosa. ?A most bejelentett kezdeményezésekkel felelősséget vállalunk azért, hogy a CFI döntés interoperabilitásra vonatkozó alapelveit a Microsoft összes széles körben elterjedt termékénél megvalósítsuk. Az elkövetkező hetekben további lépéseket teszünk a CFI döntés fennmaradó részével kapcsolatban is. Eltökélt szándékunk, hogy az Európai Bizottságot teljes körűen tájékoztatjuk lépéseinkről, így a Bizottság értékelheti azokat."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük