www.vatera.huwww.vatera.hu

A Vatera.hu  online aukciós portál és az Oracle Magyarország vezetése 2008. február 26-án  ismertette a két cég  megállapodását, mely szerint a Vatera.hu  Oracle Database Standard Edition adatbáziskezelő licenceket vásárolt. 
Csupora Erik, a  Vatera.hu  ügyvezetője,  Gáll Tamás, az Oracle Hungary középvállalati technológiákért felelős üzletágvezetője és Klotz Tamás, az Oracle Hungary marketing igazgatója  tájékoztatott a szerződésről.

 www.vatera.huwww.vatera.hu

A Vatera.hu  online aukciós portál és az Oracle Magyarország vezetése 2008. február 26-án  ismertette a két cég  megállapodását, mely szerint a Vatera.hu  Oracle Database Standard Edition adatbáziskezelő licenceket vásárolt. 
Csupora Erik, a  Vatera.hu  ügyvezetője,  Gáll Tamás, az Oracle Hungary középvállalati technológiákért felelős üzletágvezetője és Klotz Tamás, az Oracle Hungary marketing igazgatója  tájékoztatott a szerződésről.

A  2000-ben alakult Vatera.hu  eladók és vevők egymásra találását kívánta segíteni az interneten keresztül, s ma már napi egyedi látogatóinak száma tartósan 105 ezer felett van.  A cégvezetés legfontosabbnak a további üzleti növekedés informatikai támogatását, a nagy volumenű kereskedelmet bonyolító portál stabilitását, üzletmenet-folytonosságának biztosítását tekinti, a Vatera.hu 2008-ban több tízmillió forint nagyságrendben költ informatikai fejlesztésekre.  A korábbi két év 41%-os növekedését idén is igyekeznek tartani a Vatera-nál.

A közelmúltban indult szlovákiai szolgáltatás is kedvezően alakul, az aukciók száma napok alatt mintegy kétezerre növekedett.

A független Medián Webaudit mérése alapján a Vatera.hu hazánk leglátogatottabb e-kereskedelemmel foglalkozó oldala. Napi egyedi látogatóinak száma meghaladja a 105 ezret, a napi oldalletöltések száma megközelíti az

5 milliót.  Az oldalon regisztrált felhasználók száma 2008. februárjában meghaladja a 470 ezret,  az egyedi aukciók száma pedig az 1 milliót.  Az oldalra naponta átlagban több mint 120 ezer terméket töltenek fel, 22 fő kategóriában.

A Google (Zeitgeist) szerint 2007-ben az előző évhez képest a legdinamikusan növekvő magyar kereső-kifejezések listáján a vatera az előkelő 4. helyen szerepel.

Ez a dinamikus üzleti növekedés egyre nagyobb kihívás elé állította a cég informatikai infrastruktúráját, így a Vatera nemrégiben új hardverek beszerzése mellett, valamint adatbázis-kezelő rendszerének bővítése, magasabb kategóriájú szoftver- licencek vásárlása mellett döntött.

A Vatera választása az Oracle Database Standard Edition (DSE) adatbáziskezelő licencekre esett, melyekkel a jelentősen megnövekedett adatbázist biztonságosan lehet kiszolgálni,  s további fejlesztésekre is lehetőség nyílik, RAC környezetet is kialakíthatnak a cégnél.  Az Oracle adatbáziskezelő ezen verziója ugyanis adatbázis-fürtözési

(Real Application Cluster, RAC) megoldást is tartalmaz, amely nagy rendelkezésre állást, illetve rugalmasságot és méretezhetőséget biztosít felhasználói számára.  A megújított szerver-parkon futó adatbázis-kezelő megoldások heti hét napon 24 órás támogatást kapnak az Oracle globális rendszerétől.

Az Oracle DSE olyan adatbázis-fürtözési megoldást is tartalmaz, amely un.  "négykilences" rendelkezésre állást biztosít a Vatera.hu számára, rugalmas és méretezhető formában.

A döntést nyilvánvalóan segítette az az IDC jelentés, mely szerint az Oracle részesedése a relációs adatbázis-kezelő szoftverek világpiacán 44,4%  (az utána következő két versenytárs: IBM 21.6%, MS 17%).  Az IDC CEMA adatai szerint az Oracle adatbázis-piaci részesedése Magyarországon még magasabb, 67,1%, ami több, mint a két őt követő versenytársé összesen.

Mit jelent a RAC megoldás?

Az Oracle RAC  segítségével több szerveren futó adatbázis-kezelő példánnyal érhető el ugyanaz az adatbázis.

Az egyetlen, nagy szervert alkalmazó megoldással szemben, a fürtözött architektúrában gyorsabban futnak az alkalmazások és bármely szerver meghibásodása esetén a fürt többi eleme átveszi annak feladatait,  a rendszer zavartalanul működhet tovább.  A RAC-os környezetben a rendszer bővítése is lényegesen egyszerűbb és olcsóbb, hiszen a későbbiek során kisebb egységek beállításával igény szerint növelhető a kapacitás anélkül, hogy a felhasználóknak félbe kellene szakítani munkájukat.

A Forrester Research jelentése szerint az Oracle RAC megoldást alkalmazó cégeknél legalább 40%-os megtakarításról számoltak be.

(Reliability And Cluster Of Low-Cost Servers Are The Key Reasons For Growth, 2006)

Az üzleti növekedés rugalmas támogatása és a gazdaságos megoldások megtalálása a növekedésben lévő kis- és középvállalatok számára különösen fontos. 

Ezek a hazai vállalkozások, felmérve igényüket és lehetőségeiket, ma már maguk is belépnek a gazdaságos adatbázis-kezelő megoldások felhasználói táborába.

Az Oracle adatbázis-kezelő bevezetésével most a Vatera olyan üzletmenet-folytonossági technológiához jutott, amely a nagyvállalatok körében már világszerte bizonyított az e-kereskedelemben működő Oracle ügyfelek között, olyan, az iparág legnagyobb nemzetközi cégei körében, mint az  Amazon.com, a Yahoo, az eBay. 

Magyarországon ilyen Oracle ügyfélnek számít a Vodafone és az  iwiw  is.

Az Oracle Hungary technológiai értékesítéseiben a RAC az egyik leggyorsabban növekvő terület, az értékesítések a 2007-es pénzügyi évben kétszeresre nőttek az előző évhez képest.

http://www.vatera.hu/

http://www.oracle.hu/

http://www.webaudit.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük