2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

LUKOIL LESZ A KORÁBBI JET BENZINKUTAKBÓL

9 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/20748"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Benzinkút.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="66" /></a></span>  <p>Az orosz LUKOIL, a világ egyik vezető kőolajipari vállalata nemrégiben megvásárolta a magyar piacon korábban JET márkanéven működő benzinkúthálózatot. A harminc JET-töltőállomás átvétele után a társaság már 74 benzinkutat működtet Magyarországon. A szénhidrogén-tartalékokat tekintve a világ második legnagyobb magántulajdonban lévő vállalata októberben kezdte el a korábbi JET benzinkutak átalakítását.</p><p>

benzinkút.thumbnail 

Az orosz LUKOIL, a világ egyik vezető kőolajipari vállalata nemrégiben megvásárolta a magyar piacon korábban JET márkanéven működő benzinkúthálózatot. A harminc JET-töltőállomás átvétele után a társaság már 74 benzinkutat működtet Magyarországon. A szénhidrogén-tartalékokat tekintve a világ második legnagyobb magántulajdonban lévő vállalata októberben kezdte el a korábbi JET benzinkutak átalakítását.

benzinkút.thumbnail 

Az orosz LUKOIL, a világ egyik vezető kőolajipari vállalata nemrégiben megvásárolta a magyar piacon korábban JET márkanéven működő benzinkúthálózatot. A harminc JET-töltőállomás átvétele után a társaság már 74 benzinkutat működtet Magyarországon. A szénhidrogén-tartalékokat tekintve a világ második legnagyobb magántulajdonban lévő vállalata októberben kezdte el a korábbi JET benzinkutak átalakítását.

„Első lépésként a Budapesten található Pesti úti benzinkút új dizájnját alakítottuk ki, de a közeljövőben a harminc korábbi JET-benzinkút mindegyike LUKOIL töltőállomássá alakul" – jelentette be Nazim Suleymanov, a LUKOIL Közép-Kelet-Európáért és Belgiumért felelős ügyvezető igazgatója a Lukoil 2008 december 2-i, keddi sajtótájékoztatóján. A vállalat tervei szerint a munkálatok 2009 elején fejeződnek majd be. A benzinkúthálózat bővítésével a LUKOIL, amely 2004 óta van jelen Magyarországon, már hetvennégy töltőállomást üzemeltet az országban.

A LUKOIL nemcsak Magyarországon, hanem további öt európai országban (Belgium, Csehország, Lengyelország, Luxemburg és Szlovákia) is átvette a közelmúltban a korábbi JET benzinkutak üzemeltetését. Az átalakítás teljes költsége a hat országban negyvenöt millió dollár.

„Az átalakítást követően a benzinkutak külső megjelenése ugyanolyan lesz, mint a LUKOIL Csoport többi benzinkútja világszerte. Ez egyben azt is jelenti, hogy az autósokat azzal a szakértelemmel szolgáljuk ki, amely mögött az iparágban szerzett sokéves tapasztalatunk rejlik. Ezeket a kőolaj- és földgáz-feltárásban valamint -kitermelésben, a különböző szénhidrogéntermékek gyártásában illetve világszerte több mint 6.000 benzinkút üzemeltetésében szereztük" – mondta Nazim Suleymanov.

A töltőállomások az átalakítás ideje alatt is zavartalanul működnek. Minden benzinkút külső megjelenése a már meglévő LUKOIL állomásokéhoz lesz hasonló: fényes, fehér és piros színű. A vállalat az átalakítással párhuzamosan átfogó marketing kampányt is indított, amelyben folyamatosan tájékoztatja az autósokat a változásokról.

„Az új külső megjelenés ellenére két területen továbbra sem lehet majd változást tapasztalni: ugyanazt a kiváló minőséget biztosítjuk majd vásárlóink számára, mint eddig, miközben az árstratégia változatlan marad, és továbbra is az árérzékeny vásárlókat célozzuk meg." – tette hozzá Nazim Suleymanov.

Az új külső megjelenés kialakítása nemcsak Magyarországot érinti, hanem mindazon európai országokat ahol a LUKOIL 2007 júniusában megvásárolta a ConocoPhilips benzinkúthálózatait. Ezen tranzakció keretében a vállalat Belgiumban 156, Lengyelországban 83, Finnországban 49, Csehországban 44, Magyarországon 30, míg Szlovákiában 14 töltőállomást vett át.

„Hálózatunk folyamatos bővítésével vállalatunk meghatározó szereplővé kíván válni azokon a piacokon, ahol a LUKOIL jelen van." – mondta a vállalat jövőbeni terveiről Nazim Suleymanov – „Ennek elérése érdekében a kiváló minőség megtartása mellett nagy hangsúlyt fektetünk a költséghatékonyságra is. Magyarországon továbbra is könnyen elérhető helyeken, fogyasztóbarát szolgáltatásokkal, minőségi üzemanyagokkal és elérhető árakkal várjuk majd az autósokat."

A LUKOIL rövid története

A LUKOIL a világ egyik vezető, vertikálisan integrált földgáz- és kőolajipari vállalata, amelynek alapvető tevékenysége a földgáz valamint kőolaj kitermeléséhez és finomításához, szénhidrogén-termékek gyártásához illetve mindezen termékek forgalmazásához kapcsolódik.

A vállalat kitermelő és finomító tevékenységének nagy részét Oroszországban végzi, fő bázisa Nyugat-Szibériában található. A LUKOIL korszerű kőolaj-finomítókkal, földgázfeldolgozó- és kőolajszármazékokat előállító üzemekkel rendelkezik Oroszországban, Kelet-Európában valamint a korábbi Szovjetunió tagállamaiban. A vállalat legtöbb termékét a nemzetközi piacon értékesíti.

A LUKOIL a második legnagyobb szénhidrogén-tartalékkal rendelkező magántulajdonú vállalata, amely a világ olajkészleteinek 1,3 százalékával rendelkezik, a globális olajtermelésből pedig 2,3 százalékkal részesedik.

A LUKOIL-t 1991 novemeberében, állami tulajdonú vállalatként alapították a korábbi Szovjetunióban. A LUKOIL név a LangepasUraiKogalymnef rövidítése. A vállalat 3 korábbi, nyugat-szibériai székhelyű kőolaj- és földgázipari vállalat fúziójából (a langepasi Langepasnyeftyegaz, az Oerajne-i (Urajne) Oerajnyeftyegaz valamint a kogalimi Kogalymnyeftyegaz) jött létre. Két évvel később a vállalat privatizálásával és az első részvények kibocsátásával megalakult a LUKOIL.

Gyors növekedés a világpiacon

A LUKOIL 2000-ben megvásárolta az amerikai Getty Oil kőolajipari vállalatot. 2003-ban megnyitották az első LUKOIL benzinkutat az Egyesült Államokban, valamint elkezdődött a korábbi Getty töltőállomások új dizájnjának kialakítása is. Ezt követően a LUKOIL New Jersey-ben és Pennsylvaniában 795 Mobil benzinkutat vásárolt meg a ConocoPhilips-től.

2004 szeptemberében a ConocoPhilips 7,6 százalékos részesedést vásárolt a LUKOIL-ban, valamint kötelezettséget vállalt arra, hogy részesedését 20 százalékra növeli. A két vállalat aláírt egy szándéknyilatkozatot, amelyben kijelentették, hogy szövetkeznek a speciális kőolaj- és földgázmezőkön található nyersanyag kitermelésre. A LUKOIL 2007-ben további 376 töltőállomást vásárolt meg a ConocoPhilipstől hét európai országban (Belgiumban, Luxemburgban, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Lengyelországban, Magyarországon és Finnországban).

2007 elején a vállalat értékesítési hálózata már húsz országra terjedt ki, amelyek a következők: Azerbajdzsán, Bulgária, Ciprus, Egyesült Államok, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Grúzia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Macedónia, Magyarország, Moldova, Oroszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Törökország és Oroszország. A teljes hálózat 6.000 töltőállomásból és 200 gáztározóból áll.

A LUKOIL Csoport legfontosabb termelési régiója Nyugat-Szibéria, de a vállalat Azerbajdzsánban, Egyiptomban, Elefántcsontparton, Irakban, Iránban, Kolumbiában, Üzbegisztánban, Szaúd-Arábiában és Venezulában is folytat nemzetközi feltárási és termelési tevékenységet.A LUKOIL a 2000-2016-os időszakra vonatkozóan egy olyan intenzív növekedési stratégiát fogadott el, amely lehetőséget teremt a vállalat számára, hogy csatlakozzon a vezető nemzetközi kőolajipari vállalatokhoz. Ennek fő irányvonalai a következők:

–          Vállalati Érték – 150 – 200 milliárd dollár

–          100 millió tonna kőolaj finomítása

–          A vállalat tevékenységének kiterjesztése új régiókra és területekre

–          Magas színvonalú iparági és környezetvédelmi biztonság elérése, figyelembe véve az aktuális tudományos, technikai és társadalmi fejlettséget.

A LUKOIL és a szénhidrogén piac

Kőolaj- és földgáztartalékok

A LUKOIL 2008 elején 15,7 milliárd hordó nyersolajtartalékkal és 790,634 trillió köbméter földgáz-tartalékkal rendelkezett, ami összesen 20,4 millió hordó kőolaj-egyenértéknek (boe) felel meg. Az elmúlt nyolc évben a vállalat kitermelt szénhidrogén-készleteit teljes mértékben pótolta újabb mezők feltárásával.

A LUKOIL Csoport olaj- és gáztartalékai

2008. január 1.

Kőolaj

Földgáz

Kőolaj és földgáz*

 

Millió hordó

Milliárd köbméter

Millió boe

Tartalékok

15,715

790.634

20,369

ebből:

     

Feltárt

10,059

228.092

11,402

Feltáratlan

5,656

562.542

8,967

Remélt tartalékok

8,679

596.012

12,187

Valószínű tartalékok

4,446

315.279

6,301


* A köbméter és a hordó közötti átváltási arány:

   1 boe = 169.901 köbméter földgáz

A LUKOIL hat kőolaj-, földgáz- illetve földgáz kondenzátum mezőt tárt fel 2007-ben. Becslések szerint a LUKOIL-csoport szénhidrogén-tartalék növekedése (orosz besorolás szerint) meghaladják a 130 millió tonna kőolajegyenértéket, ezért az újonnan feltárt készletek és a vállalat által kitermelt mennyiség aránya eléri a 115 százalékot.

Kőolaj- és földgáztermelés

  • A LUKOIL-Csoport szénhidrogén-termelése (a leányvállalatok és a konszerntagok termelésével együtt) 2007-ben 1,6 százalékkal nőtt.
  • A LUKOIL-Csoport kőolajtermelése elérte a 96,6 millió tonnát, amelyből 91,1 millió tonnát Oroszországban, 5,5 millió tonnát pedig külföldön termeltek ki.
  • A LUKOIL földgáztermelése elérte a 16,4 milliárd köbmétert.
  • A vállalat a 2007-es évben 13 új területen kezdte meg szénhidrogének kitermelését.

Hazai és nemzetközi kőolajfinomítás

A LUKOIL jelentős kőolajfinomító-kapacitással rendelkezik mind Oroszországban (Perm, Volgográd, Ukhta és Nyizsnyij Novgorod) mind pedig külföldön (Ukrajna, Bulgária és Románia). Oroszországban a LUKOIL teljes kőolajfinomítási kapacitása 44,1 millió tonna évente.

A LUKOIL kőolajfinomító-kapacitásának bővülése és modernizációja valamint az így elért megnövekedett kibocsátás következtében a vállalat oroszországi finomítóinak teljesítménye 2007-ben 42,548 millió tonnára emelkedett. A legnagyobb növekedés a Nyizsnyij Novgorod-i kőolajfinomítóban volt tapasztalható. A vállalat külföldi finomítóinak teljesítménye 2007-ben 9,616 millió tonnára növekedett. A LUKOIL orosz és külföldi kőolaj-finomítóiban összesen 52,164 tonna kőolajat dolgoztak fel, ami 6,7 százalékos növekedés jelent az előző évhez képest.

A LUKOIL tervei között szerepel többek között az kőolaj-finomítók fejlesztése, ezen belül is a fő cél az ipari folyamatok hatékonyságának a növelése. Mivel Románia 2007 óta tagja az Európai Uniónak, az előírások szerint az itteni kőolajfinomítóban bio-üzemanyag előállítása is szükségessé vált, így a MTBE termelő berendezéseket át kellett alakítani úgy, hogy azokkal ETBE-t is képesek legyenek előállítani.

Értékesítés

A LUKOIL-Csoport értékesítői hálózatán keresztül kiskereskedelmi forgalomban eladott szénhidrogén-származékok (nem beleszámítva a franchise rendszer tagjai által értékesített volument) 2007-ben elérte a tizenhárom millió tonnát, amely a 2006-os évhez képest 15 százalékos növekedést jelent. A vállalat benzinkúthálózatának optimalizálása következtében Oroszországban az egyes töltőállomásokon átlagosan értékesített kőolajtermékek mennyisége napi 9,3 tonnára növekedett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.