Virágvasárnap az egyház felidézi Jézus Krisztus diadalmas bevonulását Jeruzsálembe.

Virágvasárnap az egyház felidézi Jézus Krisztus diadalmas bevonulását Jeruzsálembe.

Már a IV. század óta ismert, hogy a keresztények e napon megtartották az Úr bevonulásának körmenetét Jeruzsálemben, az Olajfák hegyéről a város felé indulva, miközben a nép pálma- és olajágakat lengetett. A barkaszentelés, a körmenet és a passió dramatikus előadása mind a virágvasárnapi liturgia része.

Az ünnepi liturgiában a barkaszentelés és a körmenet során szent színjáték játszódik le előttünk, amelynek azonban nem csak nézői, hanem szereplői is vagyunk.

Az első felvonás színhelye az Olajfák hegye, az ágak megszentelése, a másodiké az Olajfák hegyétől a Jeruzsálem kapujáig vezető út, vagyis a körmenet, a harmadiké pedig a szent város: az ott történtekre emlékezik a passió és a szentmise. A személyek: Jézus Krisztus – őt kell látnunk a papban és a körmeneti keresztben. A tanítványok serege a hívők, és fontos szerepet kapnak a gyermekek.

A virágvasárnapi körmenet hosszabb formája négy állomásból áll. Az első stáció az ágak megáldása és kiosztása. Az ágak kiosztásának jelképes értelme van: átvételével a hívő vértanúnak vallja magét, s alkalmassá válik arra, hogy Krisztust szenvedésében kövesse. A második állomás az ágak leterítése, amely az evangéliumi szavakat jeleníti meg: „mások ágakat szedtek a fákról, s leterítették az útra." A harmadik stáció a ruhák leterítése, a negyedik a hódolat Krisztus Király előtt.

A körmenetnek ez a hosszabb formája csak ajánlott, a legtöbb helyen azonban az egyszerűbb, rövidebb forma szerint zajlik a szertartás: az ágak megszentelése után a körmenet a szentélybe vonul.

Virágvasárnapot követően megkezdődik a nagyhét. A nagyheti szent három nap a nagycsütörtök esti szentmisével kezdődik, középpontja pedig a húsvéti virrasztás, vigília nagyszombat éjszakáján.

(MKPK/Magyar Kurir/Forrás: Liturgikus Lexikon, Éneklő Egyház)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük