MNO irja:

Pártkötõdéssel is rendelkeznek az õrzõ-védõ cégek vezetõi 2007. augusztus 8. 0:02

MNO irja:

Pártkötõdéssel is rendelkeznek az õrzõ-védõ cégek vezetõi 2007. augusztus 8. 0:02

Miközben a kormánypárti sajtó a Jobbik kezdeményezésére létrehozott, fekete egyenruhás, Árpád-sávos címert viselõ Magyar Gárdáról cikkezik, ismét náciveszéllyel riogatva a közvéleményt, Magyarországon számos olyan félkatonai szervezet létezik, fegyvertartási és használati engedéllyel és több ezer taggal, amelyek biztonsági cégek irányítása alatt tevékenykednek, sokszor együttmûködve a rendõrséggel.

A Magyar Televízió (MTV) székházát az In-Kal Security nevû cég alkalmazásában dolgozó, fekete ruhát viselõ ?magánrendõrség" emberei védték a szeptember 18-i ostrom idején is. Az In-Kal héber kifejezés, a jelentése: biztos vonal. A nevet viselõ magyar kft. Izrael minisztériumait és a világ nagy gyémánttõzsdéit védõ cég magyarországi képviseleteként jött létre. Az In-Kal Security Kft. a rendezvénybiztosítás mellett mintegy kétszáz kiemelt objektum – köztük három minisztérium, számos állami vállalat és az MSZP ingatlanjai – védelmét látja el, de vállal magánnyomozást, lehallgatásmentesítést, még egy sor biztonságtechnikai feladatot és kiképzést is. A cég biztonsági õrei korábban több mint tíz évig õrködtek az MTK és az FTC futballmérkõzésein is. A Fradiszurkolókkal való kapcsolat azért sem mellékes, mert a sajtóhírek szerint az MTV székházának ostromában részt vettek az úgynevezett ?futballhulligánok" is. Az In-Kal Security biztosította a kormány rendezvényeit október 23-án, amikor egy másik helyszínen, a Deák tér környékén a rendõrség kardlapokkal, könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel tört rá az utcán tartózkodókra. A cég és a rendõrség közötti ?bandaháborúról" viszont azért nem lehet beszélni, mert a társaságnak kiterjedt kapcsolata van a rendvédelmi szervekkel. A Heti Válasz információi szerint néhány éve a rendõrséggel közös bûnmegelõzési irodákat állított fel Budapesten, és kiképzési együttmûködésben áll az ORFK különleges szolgálatával. Az In-Kal szaktanácsadó testületében találni Garamvölgyi Lászlót, az ORFK kommunikációs igazgatóját és Sárkány Istvánt, a Rendõrtiszti Fõiskola fõigazgatójának helyettesét.
A NATO-beszállítói címet is megszerzõ, évi több milliárd forintos árbevételû, csaknem ezer ?õrkatonát" foglalkoztató cég más szálakon is kapcsolódik a rendõrséghez. Alapító tagja a Szent György Közbiztonsági Alapítványnak – amely az Aral Hungária Kft., a Julius Meinl, Valenta László, Pintér Sándor egykori belügyminiszter volt kabinetfõnöke, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek ügyvezetõ igazgatója és mások közremûködésével – a rendõrség támogatására jött létre 1999-ben. A vállalkozás szakmai fõigazgatója 2003 óta Vágó Imréné, aki 1993-ban csepeli rendõrkapitány volt, de a cégben dolgozik Bökönyi István, a büntetés-végrehajtás korábbi országos parancsnoka is. A rendõrségtõl sokan váltak félkatonai biztonsági szervezeteket irányító cégek vezetõivé a rendszerváltozás után. Bodrácska János volt budapesti rendõrfõkapitány például Reál-Véd Kft. néven hozott létre vagyonvédelmi céget, vaskos megbízásokat elnyerve a szocialista vezetésû angyalföldi önkormányzattól és a honvédségtõl.
Czájder Gábor, a BRFK egykori gazdasági igazgatója jelenleg a Preventív Security Zrt. vezérigazgatója, Kecskeméti Sándor rendõrtiszt, a Belügyminisztérium KISZ-bizottságának volt titkára pedig a Group 4 Securicor Biztonsági Szolgálatok Zrt.-t irányítja.
Félkatonai szervezet felett õrködik az a Vörösmarti Mihály is, aki a nyolcvanas évek végén ráuszította a ?Kádár-huszároknak" nevezett Forradalmi Rendõri Ezred tagjait a demokratikus ellenzékre. Vörösmarti Mihály Pajzs néven hozott létre biztonsági cégcsoportot.
A biztonsági õrkatonák foglalkoztatásából nem maradt ki Pintér Sándor volt rendõrfõkapitány, az Orbán-kormány belügyminisztere sem, aki a Civil Biztonsági Zrt. tulajdonosa és alapítója. Gyurcsány Ferenc rokonsága sem tartózkodott attól, hogy a vagyonvédelmi üzlet örve mögött fegyveres õrkatonákat is alkalmazó céget alapítson. Az S-Komplex Vagyonvédelmi Kft. egyik vezetõje a kormányfõ anyósának testvére, ifjú Apró Antal.
Az elõzõ cégektõl némileg eltérõ célokkal, nem profitorientált üzleti vállalkozásként, hanem civil egyesületként jött létre két félkatonai jellegû szervezet a közelmúltban: a Kárpát-haza Nemzetõrség és a Magyar Gárda. A Jobbik által életre hívott, fekete egyenruhát és Árpád-sávos címert viselõ Magyar Gárda megalakulásának hírére fasiszta veszélyrõl beszélnek a kormánypártok. A Fidesz viszont az egyesülés szabadságára hívta fel a figyelmet, míg a KDNP unalmasnak nevezte, hogy a liberálisok évek óta fasiszta veszélyt kiáltanak. Az ember- és vagyonvédelmet, valamint a nemzeti kultúrát és hagyományokat is védeni szándékozó szervezetek hangsúlyozták: az alkotmányosság és a törvények betartásával kívánnak tevékenykedni.

Munkatársunktól

Forrás:

http://www.mno.hu/index.mno?cikk=424249&rvt=2&PHPSESSID=0925f035a39f1e59cf46f51d0e0dcab3&pass=2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük