2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Németh Kriszta képriportja: Az Újjászületett Szentháromság(oszlop)

4 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/4069"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ezcsaktetszik.thumbnail.jpg" border="0" alt="1." title="1." width="100" height="75" /></a></span> <p>A Szentháromság oszlop körül levõ állványzat napokon belül lebontásra kerül. A 4 éve tartó felújítási folyamatok a végéhez közelednek. </p><p> 

  1.

A Szentháromság oszlop körül levõ állványzat napokon belül lebontásra kerül. A 4 éve tartó felújítási folyamatok a végéhez közelednek.

 

  1.

A Szentháromság oszlop körül levõ állványzat napokon belül lebontásra kerül. A 4 éve tartó felújítási folyamatok a végéhez közelednek.

 

A Budapest Galéria sajtótájékoztatója szerint, a munkálatok már csak napokig tartanak, és a nagyközönség is megcsodálhatja a felújított Szentháromság emlékmûvet, a budai várban. A felújítás költsége 107,5 millió forint volt, melybõl 95,5 milliót a fõváros, s 12 milliót a NKA (Nemzeti Kulturális Alap) fedezett.

Augusztus 8.-án a várban található Szentháromság téren az emlékmû elõtt tartott sajtótájékoztatón Zsigmond Attila  a Budapest Galéria igazgatója, Horváth Csaba  fõpolgármester-helyettes és Szabó Péter fõrestaurátor számoltak be a Szentháromság emlékmû felújítási munkálatairól, valamint egyéb köztéri szobrokkal kapcsolatos tervekrõl.

Zsigmond Attila részletesen beszélt az emlékmûrõl, melyet 1713-ban állítottak, de ugyanitt már 1706-ban egy kisebb Szentháromság szobrot helyeztek el. Ez ma a Zsigmond téren látható.

A hatszögû obeliszk körülfutó párkányán Nepomuki Szent János, Szent Kristóf a kis Jézussal, Szent Rókus, Szent Ágoston, Szent József, és Szent Sebestyén látható.

Dombormûvei közül van, mely a budai várban pusztító döghalált ábrázolja, egy másik Dávid király könyörgését, s a harmadik a Szent Háromság emlékmû építési munkálataiban részt vevõ polgári alakokat. A dombormûvek között találjuk  Buda városának címerét, s Magyarország címerét a 4 folyóval.

 

1.1. 2.2.
3.3. 4.4.
5.5. 6.6.
7.7. 8.8.

Az emlékmûvet a hosszú évek során már többször felújították, eredeti darabokat már nem tartalmaz. Az 1700-as években az emlékmû elkészítésének feladata Ungleich Fülöp szobrászé volt, a faragásban többek között Hörger Antal is részt vett.

A befejezés elõtt álló felújítási munkálatok elõkészítése, majd a teljes felújítás a Budapest Galéria vezetésével már 2003-ban kezdõdött, és a Nemzeti Ünnepre fejezõdik be.

Szabó Péter fõrestaurátor a munka folyamatát mesélte el, a tervezéstõl, az elkövetkezõ napokig, mikor is majd az állvány elbontása elõtt még egy víztaszító réteget visznek fel az emlékmûre.

A nedvesedés elkerülése végett, az oszlopot levegõztetõ kürtõvel védik, s egy speciális fugázó anyag segítségével érik majd el, hogy az összeillesztéseknél se kerülhessen víz a emlékmûbe.

A felújításokat a Reko-Konzult Kft végzi, a Reneszánsz Rt Mûemléki Igazgatóság közremûködésével.

címerHorváth Csaba fõpolgármester-helyettes a Budapest Galéria feladataira hívta fel a figyelmet, beszélt a munkálatok költségeirõl, a költségek megoszlásáról, valamint a szobor szentelés várható idõpontjáról. Elmondta, hogy évente több tucat kültéri szobor kerül átadásra, s így lesz ez az elkövetkezõ hetekben is.

A sajtótájékoztatón szó volt a Pál utcai Fiúk szoborcsoportról is, melynek tervezésére s kivitelezésére Szanyi Péter szobrászmûvészt kérték fel. Az Einstand címû kompozíció átadásának tervezett idõpontja szeptember, helye pedig a VIII. kerületi, Práter utcai iskola elõtt lesz.

A Miniszterelnöki Hivatal döntése alapján, a Batthyány év alkalmából, gróf Batthyány Lajosnak állítanak szobrot. A megvalósítás feladatát a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága kapta, a feladat végrehajtásával pedig a Budapest Galériát bízták meg.

A felkért pályázók pályázatának beadási határideje szeptember 20. A szobor tervezett helye, az I. kerületi Batthyáhy tér déli oldala.

A tájékoztatón szó esett még a mûszakilag, esztétikailag felújított, Gellért -hegyi Szabadság emlékmû körüli korlát cseréjérõl is, melynek várható költsége 100 millió forint lesz, de a résztvevõk bíznak abban, hogy ezt a feladatot is el fogják tudni végezni.

Történelmünk pillanatai, jeles alakjai ily módon megformálva, szobrokban, emlékmûvekben megörökítve mindannyiunk számára fontos. Fontos hogy vigyázzunk rájuk, hogy az utánunk jövõ generációk is megismerhessék ezeket a mûveket, s rajtuk keresztül történelmünket.

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.