A Véleménybank felmérése szerint a válaszadók közel fele elutasítja, s csak harmada találja jó megoldásnak az ingatlanadó bevezetését – derül ki az internetes közvéleménykutató cég felméréséből.

 A Véleménybank felmérése szerint a válaszadók közel fele elutasítja, s csak harmada találja jó megoldásnak az ingatlanadó bevezetését – derül ki az internetes közvéleménykutató cég felméréséből.

A Véleménybank legutóbbi, múlt hét elején föltett kérdése az ingatlandó társadalmi elfogadottságára irányult. Az internetes közvéleménykutató vizsgálata szerint a válaszolók közel fele (46,3 százaléka) teljes mértékben elutasítja az ingatlanadó bevezetését, s harmada (29,3 százaléka) gondolja úgy, hogy igazságos a kormány javaslata, ami szerint a 30 millió feletti ingatlanok után a tulajdonos a kabinet által javasolt adókulcsok mértékének megfelelő adót fizessen.

A május 18-án publikált kérdésre eddig több mint ezer szavazat érkezett. A válaszolók legkevésbé azzal értenének egyet (4 százalék), ha mindenkinek – az ingatlan értékétől függetlenül – azonos adókulcsok alapján kellene befizetnie a költségvetésbe, s csak minden tizedik megkérdezett véli úgy, hogy alacsonyabb adókulcsok mellett kellene a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanok tulajdonosait terhelni. A szavazásban részt vevők 9,6 százaléka javasolna teljesen más alapú adózást – mutatja a Véleménybank vizsgálatának eredménye.

A szavazáshoz fűzött véleményekből az derül ki, hogy az új adónem támogatói elvárják, hogy a vagyonosabbak nagyobb mértékben járuljanak hozzá a közös terhekhez, de emellett markánsan megjelenik az új munkahelyek teremtésének, valamint a politikai-gazdasági elit erőteljesebb anyagi felelősségvállalásának igénye is.

Akik a vagyonadó ellen lépnek föl alapvetően úgy gondolják, túl sokfajta teher nyomja már így is az állampolgárok vállát, s sokan vannak, akiknek a lakóingatlanjuk az egyetlen vagyontárgyuk, annak megadóztatása pedig súlyos következménnyel járhat számukra. A véleményt írók azt is megjegyzik: értelmetlen és túlzó, hogy annak kell fizetnie, aki adózott jövedelméből vesz ingatlant, miközben a vétel után is jelentős összegeket fizetett korábban az államkasszába, illeték formájában.

Az ingatlanadót támogatók közül többen megjegyzik, azt ki kellene terjeszteni a vállalkozásokra is, sőt, sokak szerint bizonyos mértékben mindenkinek kellene ilyen típusú hozzájárulást fizetnie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük