2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar nyelven is elérhető a Mac OS X „Leopard”

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13702"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mac_os_x_leopard_screenshot.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="63" /></a></span>  <p>Már magyar nyelven is elérhető a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.5 „Leopard" változata. A lokalizált verzió a „Leopard" eredeti telepítő lemezén található szinte valamennyi alkalmazás, és segédprogram magyar nyelvű felhasználói felületét tartalmazza.</p><p> 

 

Már magyar nyelven is elérhető a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.5 „Leopard" változata. A lokalizált verzió a „Leopard" eredeti telepítő lemezén található szinte valamennyi alkalmazás, és segédprogram magyar nyelvű felhasználói felületét tartalmazza.

 

 

Már magyar nyelven is elérhető a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.5 „Leopard" változata. A lokalizált verzió a „Leopard" eredeti telepítő lemezén található szinte valamennyi alkalmazás, és segédprogram magyar nyelvű felhasználói felületét tartalmazza.

 

 A kiegészítő csomagként elérhető magyar verzió ingyenesen letölthető az Apple magyarországi képviseletének honlapjáról, valamint térítésmentesen elérhető valamennyi hivatalos hazai viszonteladónál.

A kiegészítő csomag az operációs rendszer közel 90 százalékának – többek között a Mail, Time Machine, Spaces, iChat és Safari alkalmazásoknak – tartalmazza a lefordított változatait. A mostani verzió – a lokalizált 10.4.9 „Tiger"-hez képest – számos új szoftver magyar kezelőfelületével bővült ki. A lefordított programokban mindössze a Segítő menüpont érhető el továbbra is angol nyelven.

A „Leopard" számos újdonságának köszönhetően a felhasználók munkája gyorsabbá, a számítógépen kezelt információhalmaz pedig átláthatóbbá vált. Az operációs rendszer készen telepítve tartalmaz számos olyan alkalmazást is – például kép-, videó-szerkesztő vagy DVD lejátszó programokat – melyek beszerzéséről a felhasználóknak nem kell külön gondoskodniuk. Mindezen szoftverek pedig már magyar kezelőfelülettel is elérhetőek.

„A magyar felhasználók elégedettsége kiemelten fontos az Apple számára, ezért is törekedetünk arra, hogy a „Leopard" magyar változata minél előbb elkészüljön. A lokalizált verziónak köszönhetően, mostantól azon felhasználók is könnyen eligazodhatnak a „Leopard" funkciói között, akik számára az angol nyelv eddig akadályt jelentett. A magyar nyelvű operációs rendszerrel az Apple teljesítette továbbá az oktatási tendereken való részvétel egyik alapkövetelményét is" – mondta Majoros Miklós, az Apple magyarországi képviseletének megbízott ügyvezető igazgatója. „Az Apple a lokalizált szoftverek körét a jövőben tovább szeretné bővíteni, így a hazai Mac felhasználók még az idei évben számíthatnak az iLife '08 digitális életstílus-szoftver, illetve az iWork '08 integrált irodai szoftvercsomag magyar változatainak megjelenésére is" – tette hozzá Majoros Miklós.

A „Leopard" magyar nyelvű Mac OS X 10.5.2 verziója az eredeti Mac OS X operációs rendszer 10.5.0 – 10.5.2 változataira telepíthető. A „Leopard" napokban bejelentett 10.5.3 verziója is hamarosan elérhetővé válik magyar nyelven.

A „Leopard" a Mac OS X hatodik kiadása, mely több mint 300 újítást tartalmaz. Az új funkciók között megtalálható az állományok intuitív rendszerezését segítő, Stacks szolgáltatással kiegészített, újraírt Desktop, az új állomány-megosztási lehetőségekkel felvértezett Finder, a legtöbb dokumentum-típusba a létrehozó szoftver nélkül is gyors betekintést biztosító Quick Look szolgáltatás, a szoftvereket csoportokba rendező és köztük kényelmes váltást biztosító Spaces funkció, valamint az adatmentést megkönnyítő Time Machine. A „Leopard" változattal frissült a Mac OS X beépített Mail programja is, az iChat pedig minden eddiginél látványosabb lehetőséget biztosít a videó-telefonáláshoz.

A „Leopard" gyönyörű, új grafikus felülete minden programban visszaköszön, ízléses és egységes felhasználói felületet, vizuális élményt biztosítva ezzel. Az aktív ablakok mélyebb árnyékolása is segíti könnyű felismerésüket.

A Mac OS X 10.5 „Leopard" számos további új szolgáltatást és funkciót is tartalmaz, melyek közül érdemes kiemelni:

  • a továbbfejlesztett szülői felügyeleti és tartalomszűrési lehetőségeket,
  • a teljes és végleges Boot Camp szoftvert, mely lehetővé teszi a Windows operációs rendszer telepítését Intel processzoros Mac gépekre,
  • Dashboard elemek létrehozásának lehetőségét tetszőleges web tartalomból,
  • új Photo Booth funkciókat, melynek segítségével például mókás, animált iChat jelképeket lehet készíteni,
  • a továbbfejlesztett szótárat, beépített Wikipedia támogatással,
  • új, hálózati iCal funkciókat az új CalDAV szabványra építve,
  • valamint a Front Row szoftver új változatát.

A Mac OS X 10.5 "Leopard" operációs rendszer használatához 867 MHz-nél magasabb órajelű PowerPC G4 vagy G5, illetve Intel processzorra épített Mac számítógép szükséges, legkevesebb 512 MByte RAM tárral.

A „Leopard" lokalizált Mac OS X 10.5.2 verziója a www2.apple.hu/support  linkről tölthető le. A hamarosan megjelenő magyar nyelvű 10.5.3 verzió ugyanitt érhető majd el.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.