2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyarország elismerte Koszovó függetlenségét – visszhang

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/11146"><img class="image thumbnail" src="/files/images/koszovozaszlaja.thumbnail.jpg" border="0" alt="Kosovo zászlaja" title="Kosovo zászlaja" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Kosovo zászlaja</strong></span></span>Magyarország szerdán - Bulgáriával és Horvátországgal egyetemben - elismerte Koszovó függetlenségét. A szerb kormány tiltakozásul visszarendelte budapesti és zágrábi nagykövetét.</p><p>

kosovo zászlajaKosovo zászlajaMagyarország szerdán – Bulgáriával és Horvátországgal egyetemben – elismerte Koszovó függetlenségét. A szerb kormány tiltakozásul visszarendelte budapesti és zágrábi nagykövetét.

kosovo zászlajaKosovo zászlajaMagyarország szerdán – Bulgáriával és Horvátországgal egyetemben – elismerte Koszovó függetlenségét. A szerb kormány tiltakozásul visszarendelte budapesti és zágrábi nagykövetét.

A magyar kormány – a bolgárral és a horváttal egyetemben – szerdán úgy döntött, hogy elismeri Koszovó függetlenségét. Budapest szerint a koszovói status quo már fenntarthatatlan volt, s a régió tartós stabilitásához és fejlődéséhez előre kellett lépni a koszovói rendezésben. „Az is világossá vált, hogy a kérdésnek nincs optimális, minden fél által elfogadható megoldása, a tárgyalásos rendezés lehetőségei kimerültek" – mutatott rá közleményében a kormányszóvivői iroda.

Így – az Európai Unió és a NATO tagállamai többségének véleményét osztva – a kormány arra a következtetésre jutott, hogy a válságból Koszovó nemzetközileg ellenőrzött függetlensége jelenthet kiutat. A kormány egyúttal megerősítette, hogy Koszovó jogállásának megoldása sajátos és egyedi jellegű, és nem teremt precedenst más megoldatlan konfliktusok vonatkozásában.

Magyarország fontosnak tartja, hogy Koszovóban maradéktalanul érvényesüljenek az úgynevezett Ahtisaari-tervben foglalt elvek és értékek, így a demokrácia, a jogállamiság, a működő piacgazdaság, különösen pedig a nemzeti kisebbségi közösségeket megillető jogok. Ezen elvek és értékek betartását Budapest fokozott figyelemmel fogja kísérni a végrehajtást felügyelő Nemzetközi Irányító Csoportban is.

Közleményében a kormány pozitívan értékeli, hogy a koszovói vezetés kész szorosan együttműködni a nemzetközi közösség képviselőivel, így a koszovói rendezésben vezető szerepet játszó Európai Unió missziójával is. Különösen fontosnak tartja a koszovói kormánynak a függetlenség kikiáltása óta tanúsított eddigi megfontolt, felelősségteljes magatartását, amire a jövőben is számít. Magyarország a továbbiakban is aktívan hozzá kíván járulni a régió stabilitása és biztonsága erősítéséhez, többek között a KFOR és az EULEX missziókban való részvétel útján is.

A kormány ugyanakkor elkötelezett a magyar-szerb kétoldalú kapcsolatok fejlesztése mellett, álláspontja szerint ezen a területen Koszovó függetlenségének elismerése nem okozhat törést. Mindemellett nagyon fontosnak tartja azt is, hogy a koszovói kérdés ne hátráltassa Szerbia és az Európai Unió közötti kapcsolatok fejlődését. Szomszédos országként Magyarország mindent meg fog tenni Szerbia integrációs előrehaladásának támogatása érdekében.

Az elismerés előtt Magyarország, Bulgária és Horvátország kormányai közös nyilatkozatot tettek: ebben szintén kiemelt jelentőséget tulajdonítanak Délkelet-Európa stabilitásának, valamint annak, hogy a régió valamennyi állama világos európai perspektívával rendelkezzen, emellett továbbra is támogatják az EU-nak és a NATO-nak a koszovói stabilitás és a demokrácia megteremtése iránti aktív elkötelezettségét. A három ország úgy vélte, hogy a térség valamennyi állama számára – beleértve Szerbiát is – az európai integráció biztosítja a gazdasági fejlődés, a társadalmi haladás és prosperitás egyedüli alapját. Az aláíró felek mindemellett támogatták a Szerbia és az Unió közötti kapcsolatok további erősítését.

Magyarország a 17. uniós tagállam az elismerők sorában, a világon eleddig több mint harminc ország tett hasonlóképpen.

 

A Fidesz üdvözli az elismerést

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Koszovó függetlenségének kikiáltása óta sürgeti a kormányt, hogy Magyarország minél előbb ismerje el az önálló Koszovót – hívta fel közleményében a figyelmet Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke. Az ellenzéki politikus azon meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarország nem bátoríthatja azokat a szerb politikai erőket, amelyek azt gondolják, hogy Koszovót meg tudja tartani Szerbia. A szerdai kormánydöntés előtt kiadott közleményében Németh Zsolt üdvözölte az elismerésről várható döntést, egyben felhívta a figyelmet arra, hogy „a kormánynak minden szükséges intézkedést meg kell tennie annak érdekében, hogy a vajdasági magyarság biztonsága és nyugalma az elismerés következtében ne szenvedjen csorbát".

Szerb tiltakozás

Szerbia szerdán diplomáciai jegyzékben tiltakozott Koszovó elismerése miatt, és rosszallása jeléül hazahívta nagykövetét Budapestről és Zágrábból. Szentiványi Gábor külügyi szakállamtitkár a távirati irodának nyilatkozva elmondta: nem érte váratlanul a magyar Külügyminisztériumot a budapesti szerb nagykövet visszahívása. Ez a lépés ugyanakkor nem jelenti a diplomáciai kapcsolatok megszakítását; nagykövet hiányában várhatóan ideiglenes ügyvivő vezeti majd a diplomáciai képviseletet. Szerbia budapesti nagykövetsége egyébként mély csalódását fejezte ki Budapest döntése miatt, és úgy vélte: mindez kedvezőtlenül fog kihatni a két ország közötti kapcsolatokra és együttműködésre.

BruxInfo

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.