2022.október.02. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Május 30-án ünnepelte alapításának 4. évfordulóját a Magyar Katolikus Rádió (MKR) ezzel belépnek a digitális korszakba

8 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/13620"><img class="image thumbnail" src="/files/images/katradio.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.katolikusradio.hu" title="www.katolikusradio.hu" width="100" height="73" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.katolikusradio.hu/">www.katolikusradio.hu</a> </strong></span></span><p>Spányi Antal püspök, a Rádió vezérigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: ünnepelni, a kapott lehetőségekkel számot vetni és a jövőbe tekinteni jöttünk össze. A püspök sikeresnek ítélte a rádió elmúlt négy évét: a hallgatók visszajelzései és a hallgatottsági adatok mellett ezt igazolja a Rádió dolgozóinak odaadó munkája is, amellyel igyekeztek megfelelni a Püspöki Konferencia és közszolgálati műsorszolgáltatás elvárásainak. </p><p>

 www.katolikusradio.huwww.katolikusradio.hu

Spányi Antal püspök, a Rádió vezérigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: ünnepelni, a kapott lehetőségekkel számot vetni és a jövőbe tekinteni jöttünk össze. A püspök sikeresnek ítélte a rádió elmúlt négy évét: a hallgatók visszajelzései és a hallgatottsági adatok mellett ezt igazolja a Rádió dolgozóinak odaadó munkája is, amellyel igyekeztek megfelelni a Püspöki Konferencia és közszolgálati műsorszolgáltatás elvárásainak.

 www.katolikusradio.huwww.katolikusradio.hu

Spányi Antal püspök, a Rádió vezérigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott: ünnepelni, a kapott lehetőségekkel számot vetni és a jövőbe tekinteni jöttünk össze. A püspök sikeresnek ítélte a rádió elmúlt négy évét: a hallgatók visszajelzései és a hallgatottsági adatok mellett ezt igazolja a Rádió dolgozóinak odaadó munkája is, amellyel igyekeztek megfelelni a Püspöki Konferencia és közszolgálati műsorszolgáltatás elvárásainak.

„Mindenkihez szóló hang a mi hangunk" – fogalmazott a püspök -, korosztályra és családi állapotra való tekintet nélkül, hiszen a műsorokat megbízható, a társadalmat szolgáló értékrend alapján készítik. Külön hangsúlyozta a magyar nyelv ápolásának feladatát, hiszen „a nyelv szépségében, tisztaságában, igazságában benne él a nemzet". Fontos feladata továbbá a Rádiónak a kultúra őrzése és terjesztése, a család értékének, erényének a védelme, a családi életre nevelés, valamint a hitéleti értékek védelme és terjesztése.

spányi antal püspök, a rádió vezérigazgatójaSpányi Antal püspök, a Rádió vezérigazgatójaBeszéde végén Spányi Antal megköszönte a kapott lehetőséget, amellyel felelősséggel fognak élni továbbra is. Különösen most, amikor egy új, modern technika segítségével – leküzdve a vételi nehézségeket – hamarosan megnyílik az út a  és a kiváló hangzás biztosítása előtt.

erdő péter bíboros prímásErdő Péter bíboros prímásKöszöntőjében Erdő Péter bíboros is kiemelte azt a küldetéstudatot, amely a Rádió vezetőit és munkatársait vezeti a jövő felé. Utalva a Szentatya felhívására, amelyet a magyar püspökökhöz intézett az ad limina látogatás során, hangsúlyozta: meg kell tanulni hozzáértően használni a tömegtájékoztatási eszközöket, és az Egyházat sokszor érintő hibás tájékoztatás ellenére meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyekkel hitünket, világnézetünket tudjuk továbbítani.

A közszolgálat, az értékközvetítés sokszor párhuzamba állítható az irgalmasság lelki cselekedeteivel is: tanítani a tudatlanokat, jó tanácsot adni a tanácstalanoknak, megvigasztalni a szomorúakat, mind-mind a Rádió küldetéséhez tartozik – mondta Erdő Péter bíboros.

kárpáti rudolf, az antenna hungária zrt. műsorterjesztési ágazatvezetőjeKárpáti Rudolf, az Antenna Hungária Zrt. műsorterjesztési ágazatvezetőjeEzt követően Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária Zrt. műsorterjesztési ágazatvezetője röviden elmondta: az MKR országhatárokon belül és túl egyaránt biztosítani kívánja a vételi lehetőséget a magyar anyanyelvű lakosok számára. Az erre alkalmas középhullámú frekvencia vételi minősége azonban még javításra szorul. A mai napon induló digitális tesztsugárzás elsősorban a vételminőség, az adóteljesítmény és a lefedettség viszonyát, valamint a külső zavarokkal szembeni védettséget kívánja javítani.

A Katolikus Rádió és az Antenna Hungária 2008 júniusában meghatározott időtartamokban nappali és éjszakai tesztsugárzásokat folytat, amelyek célja a digitális középhullám műszaki lehetőségeinek gyakorlati vizsgálata, valamint a nappali és az éjszakai ellátott terület felmérése. A Magyarországon még alig ismert digitális rádiózás előkészítő munkáit az európai sikeres kísérletek eredményei fogják segíteni.

ő is figyelt végig: amikor szólt a zene, a macska mindig előbújt a zöldből és hallgatta...Ő is figyelt végig: amikor szólt a zene, a macska mindig előbújt a zöldből és hallgatta…A Magyar Katolikus Rádió fennállásának negyedik évfordulója alkalmából 2008. május 30-án digitális középhullámú (DRM) tesztsugárzást indít az Antenna Hungáriával együttmőködve.

A Magyar Katolikus Rádió küldetésének tekinti, hogy biztosítsa mind a határainkon belüli, mind pedig a határainkon túli területek magyar anyanyelvő lakosainak a Rádió mősorainak a hallgatását. Ehhez a középhullámú mősorszóró sáv nyújtja a legkedvezőbb feltételeket. Az előttünk álló kísérletek során elsősorban a vétel minőségi paramétereinek a változását, az adóteljesítmény és a lefedettség viszonyát, valamint a külső zavarokkal szembeni védettséget kívánjuk vizsgálni.

juhász judit, a rádió világi igazgatója - a születésnapi ünnepség házigazdájaJuhász Judit, a rádió világi igazgatója – a születésnapi ünnepség házigazdájaA tesztek megkezdését követően a Katolikus Rádió és az Antenna Hungária 2008 júniusában meghatározott időtartamokban a rádió Lakihegyi adóján, 810 kHz-en nappali és éjszakai tesztsugárzásokat folytat, amelyek célja a DRM mőszaki lehetőségeinek gyakorlati vizsgálata, valamint a nappali és az éjszakai ellátott terület felmérése. Ezzel egyidejőleg szubjektív vizsgálatok is zajlanak majd, a DRM módban elérhető hangminőség értékelésére.

Magyarországon a digitális rádiózás még gyermekcipőben jár, az országban lévő digitális készülékek számát legfeljebb néhány tucatra becsülik. Folyamatban van azonban a digitális rádiós multiplex-pályázat, amennyiben ez kedvező eredménnyel zárul, akkor a közeljövőben megkezdődhet a digitális rádiós földfelszíni, kereskedelmi szolgáltatás Magyarországon.

a születésnapi torta: négyévesek lettek...A születésnapi torta: Négyévesek lettek…Az Antenna Hungária, mint a digitális rádiós pályázat egyik résztvevője felkészülten várja a digitális földfelszíni rádiózás bevezetéséről nyár folyamán megszületendő döntést, 1995 óta folytat DAB kísérleti adást, a digitális rádiós kísérleteket a tavalyi év során DAB+ és T-DMB kísérletekkel bővítette. Az Antenna Hungária anyavállalata, a TDF-csoport pedig sikeres DRM kísérleteket folytatott Franciaországban és további európai országokban, melyek tapasztalatai rendelkezésre állnak – mondta el Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója.

juhász judit felvágja a születésnapi tortátJuhász Judit felvágja a születésnapi tortátAz Antenna Hungária innovatív, vevőorientált telekommunikációs társaság, Magyarországon piacvezető az országos földfelszíni televízió- és rádiómősor-szórás és mikrohullámú hálózati szolgáltatások terén. Erősségeire, személyi állományára és tapasztalataira támaszkodva a társaság technológiákat és megoldásokat alkalmaz és fejleszt, hogy ezzel is hozzájáruljon üzleti ügyfelei és az egész iparág sikeréhez. A nemzetközi TDF-csoport tagjaként és független piaci szereplőként az AH célja, hogy kulcsszerepet játsszon a digitális televíziós és rádiós mősorszórásra való átállásban, valamint a mősorszórás és a távközlés konvergenciájában. 

http://www.ahrt.hu/

az ünneplők: dolgozók, meghivottak, vendégekAz ünneplők: dolgozók, meghivottak, vendégekA Magyar Katolikus Rádió 2004. május 30-án kezdte meg mőködését a szolnoki adóval a középhullámú 1341 kHz-es frekvencián. Az adóhálózat a budapesti 810 kHz-es, valamint a siófoki 1341 kHz-es frekvenciával bővült 2005 tavaszán, ezáltal a rádió mősora országosan foghatóvá vált.

p1010044.thumbnail 1A Rádiót a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia azzal a céllal hozta létre, hogy a magyar társadalomban a keresztény életfelfogást megerősítse és terjessze. Közszolgálati mősorstruktúrájával segít eligazodni és tájékozódni a közélet számtalan területén és a mindennapok kérdéseiben. A Rádió szerepet vállal a Katolikus Egyház tanításának hirdetésében, a magyar és az egyetemes kultúra, valamint anyanyelvünk értékeinek megőrzésében határon innen és túl. A Katolikus Rádió három stúdióját a legmodernebb digitális adásszerkesztő és lebonyolító berendezésekkel szerelték fel, hogy a jövőbeni mősorszórás igényeinek is eleget tegyenek.

http://www.katolikusradio.hu/

A DRM (Dgiital Radio Mondiale) a 30 MHz alatti sávok nemzetközileg elfogadott és szabványosított digitális rádiórendszere. A fejlesztés a DRM konzorcium keretein belül 1998-ban kezdődött, az első rendszeres adások 2003-ban indultak. A jelenlegi hosszú-, közép- és rövidhullámú sávokban elérhető hangminőség az FM-rádiók és a CD elterjedése miatt egyre kevésbé felel már meg a hallgatói igényeknek, viszont ezekkel az AM-adókkal gazdaságosabban valósítható meg a nagy területek lefedése, valamint egyszerőbben valósítható meg az interkontinentális sugárzás, mint mőholdon keresztül. A DRM ötvözi a digitális technikából fakadó előnyöket a nagy területek egyszerő lefedésével. A konzorcium folytatja fejlesztéseit, és kiterjeszti a rendszert a 120 MHz-es frekvenciáig. A rendszer-kiterjesztési projekt belső elnevezése DRM+. A DRM FM-közeli hangzást és könnyő kezelést biztosít a digitális átvitelnek köszönhetően, mindezt kisebb energiafelhasználás mellett.

http://www.drg.org/

Török Viktória/Magyar Kurír/Euroastra

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.