A kormány idén is színvonalas programsorozattal készül az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójára. A hagyományos programok mellett több új rendezvény is várja az ünnepelni vágyókat Budapest számos pontján. Március 9. és 14. között Megelevenedő '48 címmel élő szoborcsoportok lesznek láthatóak Budapest terein; március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőin az ünnepi díszelőadáson ismert színészek és 200 táncos működik közre, és az ünnepek történetében először hangzik el itt az 1848 márciusában született Magyar Nők Kiáltványa.

 

A kormány idén is színvonalas programsorozattal készül az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulójára. A hagyományos programok mellett több új rendezvény is várja az ünnepelni vágyókat Budapest számos pontján. Március 9. és 14. között Megelevenedő '48 címmel élő szoborcsoportok lesznek láthatóak Budapest terein; március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőin az ünnepi díszelőadáson ismert színészek és 200 táncos működik közre, és az ünnepek történetében először hangzik el itt az 1848 márciusában született Magyar Nők Kiáltványa.

Beharangozó programok

Március 9-től 14-ig – Megelevenedő '48 – élő szoborcsoport

16.00 – 19.00 óráig

Az ünnepet megelőző napokban Budapest több pontján élő szoborcsoportot láthatnak a járókelők, minden nap más helyszínen. Az 1848-at megelevenítő jelenetben pantomimművészek 16.00 és 19.00 óra között egy 150 éves nyomdagép segítségével azt a pillanatot idézik fel, amikor a Landerer és Heckenast féle nyomdában a márciusi ifjak először vehették kezükbe a szabad sajtó első nyomtatott lapjait, a Nemzeti dal első kinyomtatott példányait. A Petőfi Sándort, Vasvári Pált, Jókai Mórt, Landerer Lajost és Szendrey Júliát megelevenítő színészek a járókelőknek nyújtják át a Nemzeti dal frissen nyomtatott példányait. Az élő szoborcsoport március 15-én a Nemzeti Múzeumnál várja majd az ünnepi műsorra érkezőket.

Helyszínek:

–         március 9., Deák tér

–         március 10., Blaha Lujza tér

–         március 11., Ferenciek tere

–         március 12., Nyugati tér

–         március 13., Moszkva tér

–         március 14., Batthyány tér

 

 

Március 10-től 14-ig  – Történelmi játszóház gyerekeknek a Múzeumkertben

10.00 – 18.00 óráig

Március 9-től március 14-ig 10.00 és 18.00 óra között történelmi játszóház, huszárkiállítás, toborzó program és táncbemutató várja a gyermekeket, iskolai és óvodai osztályokat a Nemzeti Múzeum kertjében. A helyszínen a huszártörténelmet bemutató plakátkiállítást és lovas huszárt is láthatnak a gyerekek. A huszársátorban korhű használati tárgyakat, ruhákat és lószerszámokat, a berendezett terepasztalon pedig modellezett csatajelenetet találnak majd az érdeklődők. A vállalkozó kedvű gyerekek játékos alaki gyakorlaton vehetnek részt, de lehetőségük nyílik arra is, hogy elénekeljenek egy 48-as dalt, vagy elszavaljanak egy verset a színpadon.

A Múzeumkertben az igazi huszárok mellett a Zöldhuszárok is bemutatkoznak, akik a környezettudatos gyermekeket, fiatalokat várják soraikba. A program megvalósításában számos civil és zöldszervezet vállalt szerepet, többek között a Zöld Jövő, a Zöld Fiatalok és a HuMuSz.

Családi programok március 15-én

Ünnepi megemlékezés a Nemzeti Múzeumban

9.00 – 13.00 óráig

A Nemzeti Múzeum előtt 9.00 órától az 1848. március 15-ei eseményeket megelevenítő pantomimesek bemutatója várja az érdeklődőket.

Az ünnepi megemlékezés 11.00 órakor zászlós bevonulással kezdődik, melynek részeként 200 táncos egy óriási kokárdát, majd egy hatalmas nemzeti zászlót formál piros, fehér és zöld zászlókból. Az előadásban szerepet kap a Magyar Köztársaság Nemzeti Lovas Díszegység tizenhat lovasa, akik a Kossuth térről érkeznek 11.00 órára a Nemzeti Múzeum elé. Az ünnepi műsorban bemutatkoznak a győri balett szólistái is. Az ünnepi műsor főbb szerepeiben idén Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Nyári Oszkár, Simon Kornél, Fekete Ernő, Stubnya Béla és Egyházi Géza látható majd.

Az ünnepségek történetében először hangzik el a műsorban a Nemzeti Múzeum lépcsőjén az 1848 márciusában született Magyar Nők Kiáltványa, és felcsendül a kor legkedveltebb Nemzeti dal feldolgozása is, Kálózdi János cigányprímás előadásában.

A Nemzeti Múzeum oszlopai több tucatnyi óriás molinó segítségével adnak folyamatosan változó díszlethátteret az előadásnak. Az ünnepi produkció vezető koreográfusa Román Sándor.

11.40-től térzene zárja a programot a Honvédelmi Minisztérium Központi Zenekarának közreműködésében.

Az ünnepi műsort az MTV élőben közvetíti.

„A szabadság 12 pontja" – játékos próbatétel a Lánchídon

10.00 – 18.00 óráig

Idén is megrendezésre kerül a tavaly nagy sikert aratott családi program a Lánchídon. Az érdeklődők játékos próbatétel keretében idézhetik fel a forradalmi nap eseményeit Pesttől Budáig a Lánchídon létrehozott 12 állomáson. Az egyes helyszíneken korabeli jelmezekbe öltözött színészek a nézők bevonásával jelenítenek meg egy-egy történelmi mozzanatot. Idén a '48-as férfialakok mellett a forradalomban résztvevő nők is előtérbe kerülnek, így Teleki Blanka vagy Laborfalvi Róza hazafias tettei is megelevenednek egy-egy állomáson.

Az egyes állomások:

 1. Petőfi lakása: kokárdakészítés
 2. Pilvax kávéház: felolvasás a 12 pontból
 3. Pesti utca: kvízkérdések
 4. Jogi Egyetem: részvétel a helyben rendezett életképben
 5. Pozsonyi kikötő – gőzhajó: matrózcsomó-készítés, hajókötéldobás
 6. Landerer Nyomdája: Nemzeti dal nyomtatása korabeli nyomdagépen
 7. Ebédlőasztal a Teleki Blanka Leánynevelő Intézetében: buzdítás a Nemzeti Múzeum előtti nagygyűlésen való részvételre
 8. Nemzeti Múzeum: részlet szavalása a Nemzeti dalból
 9. Városháza: a Nők Proklamációjának kihirdetése
 10. Helytartótanács: Táncsics kocsijának húzása
 11. Színház – Laborfalvi Róza és a diáklányok: korabeli hazafias dalok tanulása és éneklése
 12. Fáklyás utcai felvonulás: korabeli táncok tanulása

A feladatok elvégzését követően minden állomáson lepecsételik a próbára jelentkezők forradalmi feladatlapját. Azok a jelentkezők, akik elsőként teljesítik a 12 próbatételt, oklevelük mellé huszárbábut kapnak ajándékba.

Huszártábor, lovasbemutató, dalárda a Roosevelt téren   

10.00 – 18.00 óráig

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség részvételével '48-as huszár- és honvédtábor várja lovakkal, szekerekkel, ágyúkkal, hadi konyhával, sátrakkal, alkalmi istállókkal a látogatókat a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Roosevelt téren. Ezen a napon bárki beállhat a „Márciusi ifjak" közé: korabeli jelmezes animátorok várják a próbatételekre jelentkezőket, akik a feladatok sikeres teljesítése esetén ajándékot kapnak. A huszártábor óránként lovasbemutatót tart 50 lovassal, a bátrabb gyerekek pedig maguk is kipróbálhatják a lovaglást.

A Roosevelt térre költözik a tavalyi „Március díszei" kézműves foglalkozás, ahol papírcsákót, kokárdát, kardot, lovacskát, gyöngyös pártát valamint tavaszkoszorút készíthetnek a gyerekek. A '48-as Dalárda pódiumán korabeli huszárdalokat énekelhetnek el az ünneplők zenekari kísérettel egyénileg vagy társaságban. A rendezvényre látogatók emlékeket is vihetnek magukkal: a Petőfi életnagyságú képe mellett márciusi ifjúként fotót készítők a www.zmng.com/marcius15 weboldalról tölthetik le az elkészült képeket. A téren aznap az alkalomra tervezett, a forradalom és szabadságharc emlékét idéző érmék is nyomhatók.

Hivatalos állami megemlékezések

Zászlófelvonás és koszorúzás a Kossuth téren

9.30 – 10.00 óráig

A közjogi méltóságok részvételével március 15-én reggel 9.30 órától vonják fel a Magyar Köztársaság lobogóját és koszorúzzák meg a Kossuth Emlékművet.

Ünnepi díszelőadás a Művészetek Palotájában

20.00 – 21.00 óráig

20.00 órától kezdődik az immár hagyományos ünnepi díszelőadás a Művészetek Palotájában, amelyen a Zeneakadémia növendékeiből álló Akadémiai Szimfonikus Zenekar előadásában két fiatal kortárs zeneszerző – Varga Judit és Oláh Dezső – erre az alkalomra írt darabja csendül fel.

Az est folyamán átadásra kerül:

–         A Magyar Köztársaság Kiváló Művésze díj;

–         A Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díj;

–         A Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díj;

–         A Márciusi Ifjak díj.

Az előadást a Magyar Televízió és a Duna Televízió élőben közvetíti.

A programokról további részletek találhatóak a www.magyarorszag.hu/marcius15 weboldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük