2024.április.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megjelent a Google Sky – az ismert fényképes adatbázis immár az égre is tekint

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/4567"><img class="image thumbnail" src="/files/images/bode%20spiralkod.thumbnail.jpg" border="0" alt="Bode spirálköd" title="Bode spirálköd" width="98" height="100" /></a><span style="width: 96px" class="caption"><em>Bode spirálköd</em></span></span> <p><strong>A Google 2007 augusztus 23-án bejelentette a "Sky"-t, a Google Earth új funkcióját, amellyel a felhasználók megnézhetik, hogyan néz ki a csillagos égbolt bolygónk felszínérõl nézve.</strong><strong> </strong></p><p>

bode spirálködBode spirálköd

A Google 2007 augusztus 23-án bejelentette a "Sky"-t, a Google Earth új funkcióját, amellyel a felhasználók megnézhetik, hogyan néz ki a csillagos égbolt bolygónk felszínérõl nézve.

bode spirálködBode spirálköd

A Google 2007 augusztus 23-án bejelentette a "Sky"-t, a Google Earth új funkcióját, amellyel a felhasználók megnézhetik, hogyan néz ki a csillagos égbolt bolygónk felszínérõl nézve.

A Sky-jal a Google Earth felhasználói szabadon átszelhetik Földünk egét, így megtekinthetnek 100 millió csillagot és és elnavigálhatnak 200 millió galaxis között. A nagy felbontású képek és a különféle információs rétegek különleges teret nyújtanak a világûr jobb megismeréséhez és tanulmányozásához – ehhez mindössze a Google Earth "View" menüjében a "Switch to Sky" gombra kell kattintani. A kezelõfelület és a navigáció (beleértve a zoomolást, keresést, a rétegek kiválasztását vagy a ?My Places"-t is) megegyezik a már korábban megszokottal.

orion csillagködOrion csillagködA Sky részeként a Google 7 új információs réteget készített, amelyek különbözõ égi jelenségek megismerését könnyítik meg:

  • Csillagképek – A ?Constellations" réteg a Cassiopeiától az Andromédáig a csillagképek egymáshoz tartozó pontjait kapcsolja össze és neveiket tünteti fel. A felhasználók további érdekes információkat tudhatnak meg azokról a csillagokról, amelyek kedvenc csillagképeiket alkotják.
  • Amatõr csillagászat – A "Backyard Astronomy" rétegben a felhasználók számos információt találhatnak a csillagokról, galaxisokról és a szabad szemmel, általános vagy kisebb csillagászati távcsõvel látható csillagködökrõl. Ez különösen az amatõr csillagászok számára hasznos, akik jól szerkesztett formában férhetnek hozzá az éjszakai égrõl szóló információkhoz.
  • A Hubble ûrteleszkóp képei – A ?HST" (Hubble Space Telescope) rétegben 129 csodálatosan szép nagyfelbontású kép található, amelyet a NASA Földünk körül keringõ Hubble ûrteleszkópja készített.
  • Hold – A "Moon" rétegben különbözõ animációk láthatók a holdfázisokról és égi követõnk pozíciójáról.
  • Bolygók – A "Planets" réteg naprendszerünk 7 másik bolygóját mutatja be alaposabban, miközben felrajzolja a következõ 2 hónapra kiszámított pályájukat.
  • Felhasználói kézikönyv a galaxisokhoz – A "Users Guide to Galaxies" réteg lehetõvé teszi a felhasználóknak, hogy virtuális túrán vegyenek részt a különbözõ galaxisokban az Ursa Minor törpegalaxistól a Tejútig.
  • Egy csillag élete – A "Life of a Star" réteg végig vezeti a felhasználókat egy csillag teljes életciklusán születésétõl a haláláig.

A Sky-t különbözõ tudományos forrásokból (pl. a Space Telescope Science Institute-ból (STScI), a Sloan Digital Sky Survey-bõl (SDSS), a Digital Sky Survey Consortium-tól (DSSC), a CalTech Palomar Obszervatóriumtól, az Egyesült Királyság Csillagászati Technológiai Központjától (UK ATC) és az Anglo-Australian Obszervatóriumból (AAO)) származó képek összegyûjtésével a Google pittsburghi fejlesztõcsapata hozta létre. A kezdeményezés megszületésében fontos szerepet játszott, hogy a Washingtoni Egyetem részt vett a Google Visiting Faculty programjában, amelynek keretében vezetõ tudósok látogatták meg a Google-t, ahol mintegy 6-12 hónapon át folytathatták kutatásaikat.

"Nagyon örülünk annak, hogy rengeteg csillagászati képet és egyéb tartalmat bocsáthatunk felhasználóink rendelkezésére, amely lehetõvé teszi nekik, hogy többet tudjanak meg arról, amit az égbolton látnak, sõt saját történeteiket is elmesélhessék," mondta Lior Ron, a Google termékmenedzsere. "Az iparág vezetõ szakértõivel együttmûködve sikerült átalakítanunk a Google Earth-öt egy virtuális csillagászati távcsõvé."

"Korábban soha nem volt ennyire egyszerûen elérhetõ a teljes égbolt térképe. Bárki, akit érdekelnek az Univerzum csodái, megnézheti például, hogy pontosan merre találhatók a Hubble által lefotózott csodálatos jelenségek. A Google Earth ?Sky" nézete segítségével jobban megérthetõvé válik a világegyetem, hiszen egy számítógép segítségével mostantól bárki tanulmányozhatja," mondta Dr. Carol Christian, aki Dr. Alberto Conti-val együtt vezeti a Space Telescope Science Institute Sky-jal foglalkozó csapatát.

szórvány galaxisSzórvány galaxisA bejelentést megelõzõ hónapban a Google Earth-ben már elérhetõvé vált a NASA-rétegek egy csoportja. A csoport három fõ alkotóelembõl áll: az ûrhajósok Földrõl készített fotóiból, a mûholdas képekbõl és a Föld városainak fényeibõl. Az elsõ réteg segítségével megtudhatjuk, hogyan nézett ki bolygónk az ûrbõl az 1960-as években, a második réteg képei hosszabb idõszakot ölelnek fel, míg a harmadik a jól kivilágított városokra koncentrál.

A Sky nézet Google Earth-ben való eléréséhez a felhasználóknak le kell tölteniük a program legfrissebb változatát a következõ honlapról: http://earth.google.com/. Az új funkció az Earth mind a 13 nyelvén elérhetõ lesz. Ha többet szeretne tudni a Sky-ról, tekintse meg demókat (http://earth.google.com/sky/skyedu ) vagy nézze meg Sally Ride-ot és Greg Coombie-t, a Google mérnökét, ahogy bemutatják a Sky néhány funkcióját (http://earth.google.com/sky ).

 

A Google Earth mûholdas felvételeket, térképeket és a Google keresõszolgáltatásának erejét egyesíti annak érdekében, hogy a világ földrajzi információit elérhetõvé tegye és mindenki számára használható formába rendezze. A program, amelyet 2005 júniusi indulása óta több, mint 200 millióan töltöttek le, innen érhetõ el ingyenesen: http://earth.google.com/.

A Google innovatív keresõtechnológiái emberek milliói számára teszik elérhetõvé a keresett információkat nap mint nap. A céget 1998-ban Larry Page és Sergey Brin, a Stanford Egyetem PhD-hallgatói alapították. A Google ma a világ egyik legértékesebb webes vállalata minden nagyobb piacon. A cég hatékony hirdetési programja mérhetõ eredményeket nyújt a legkisebb és a legnagyobb vállalkozásoknak egyaránt, miközben hasznos információkkal szolgál felhasználóinak. A Google fõhadiszállása a Szilícium-völgyben van, irodái pedig megtalálhatók szerte Amerikában, Európában és Ázsiában.

http://www.google.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.