2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jó hülyén meghalni? Vajon miért halnak vízbe a magyarok az idei nyáron is? Pedig van megoldás?

11 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/4545"><img class="image thumbnail" src="/files/images/tiszatómellény.thumbnail.jpg" border="0" alt="Ritkaság, ha mentõmellényt használnak a csónakosok (Tiszató 2007)" title="Ritkaság, ha mentõmellényt használnak a csónakosok (Tiszató 2007)" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Ritkaság, ha mentõmellényt használnak a csónakosok (Tiszató 2007)</strong></span></span>  <p>Az idei esztendõben is, ha meleg van jönnek a szokásos hírek: Itt csónakázás, ott fürdés vagy éppen vizibiciklirõl való leesés miatt vizbe fulladt egyik-másik honfitársunk. Sõt hogy a kép ne legyen ilyen egyértelmû, a strandokon is rendszeresen jön a tepsis hullaszállító kocsi. Vajon szükségszerû-e mindez?</p><p>

ritkaság, ha mentõmellényt használnak a csónakosok (tiszató 2007)Ritkaság, ha mentõmellényt használnak a csónakosok (Tiszató 2007) 

Az idei esztendõben is, ha meleg van jönnek a szokásos hírek: Itt csónakázás, ott fürdés vagy éppen vizibiciklirõl való leesés miatt vizbe fulladt egyik-másik honfitársunk. Sõt hogy a kép ne legyen ilyen egyértelmû, a strandokon is rendszeresen jön a tepsis hullaszállító kocsi. Vajon szükségszerû-e mindez?

ritkaság, ha mentõmellényt használnak a csónakosok (tiszató 2007)Ritkaság, ha mentõmellényt használnak a csónakosok (Tiszató 2007) 

Az idei esztendõben is, ha meleg van jönnek a szokásos hírek: Itt csónakázás, ott fürdés vagy éppen vizibiciklirõl való leesés miatt vizbe fulladt egyik-másik honfitársunk. Sõt hogy a kép ne legyen ilyen egyértelmû, a strandokon is rendszeresen jön a tepsis hullaszállító kocsi. Vajon szükségszerû-e mindez?

A probléma igencsak régi, és úgy tûnik minden generációban visszatér. No meg a kereskedelem is tehet róla, de kevésbé: Minek kínálja azt, amit nem keresnek az emberek? És ha gagyit keresnek azt is kapnak! Pedig, ahogy egyik tanult barátom emlegette volt esztendõkkel ezelõtt, amikor e tárgyú e könyvem megjelent (ingyen letölthetõ innen) :a melegvizet egyszer kitalálták, minek újra feltalálni, csak alkalmazni kell.

a gyakoribb, nem használják (tiszató 2007)A gyakoribb, nem használják (Tiszató 2007)A vizirendõrségtõl csak intelmet kapunk: ne menjünk a mély vízbe, használjunk mentõmellényt. De milyet és miért? Ha olyan kényelmetlen amit kínál a piac? Meg ilyenkor kibújik belõlünk a nagymellényû sündisznócska: Tudok én úszni. Igen uszodában feszített víztükör mellett. Meg ha amikor gond van leér a lábam… De a nyilt vizek egészen mások. Durvák, könyörtelenek.

Meg kell cáfolni egy közhiedelmet: Sokan azt mondják, hogy csak a tengeri mentõeszközök biztonságát garantálják szigorú európai szabványok. Nos nincsen ez így. A bemutatott nem mentõeszköz minõsítésû, de a túlélést segítõ eszközöket is: az EU-ban a BS 7661 jelû szabvány szabályozza, ezek elé is komoly biztonsági követelményeket állít.

 bema 2000 karúszó (karöv)BEMA 2000 karúszó (karöv)

 fontos a ce és a tüv valamint a gs (a ce csak akkor ha európában vettük!)Fontos a CE és a TÜV valamint a GS (a CE csak akkor ha Európában vettük!)

 

Az egyik ilyen találmány, ami a kereskedelemben kapható a karúszó. A hidelemmel ellentétben ezek NEM CSAK gyerekeknek készülnek. A BEMA (A név a feltalaló nevébõl származik:Bernhardt Marktwitz, közelmúltban meghalt ex jugoszláv úszóoktató nevéból származik) karövek esetében a 2-es jelzésû, amit kifejezetten nagy gyerekek és felnõttek számára készítenek. Németországban, Ausztriában szinte minden sportboltban kaphatóak, mint a fürdõruha. És használják is õket. Nem csak szabadvízben, hanem sokszor uszodában is. Bár nem mentõeszköz, de kiválóan használhatóak akkor, ha vizbeesik viselõje, mondjuk egy vizibiciklirõl vagy elsodorja a víz.

   

                     a bema karöv egyik klónja az usa-ból (itthon is kapható)A BEMA karöv egyik klónja az USA-ból (itthon is kapható)                            

a másik elterjedt minõsített bema klónA másik elterjedt minõsített BEMA klón

Ha ilyen eszközt vásárolunk akkor két dologra kell odafigyelni. A legfontosabb hogy a két EU-s biztonsági megfelelés küzül legalább az egyikkel rendelkezzen: vagy a GS TÜV, vagy pedig a már korábban említett BS 7661 szabvány hivatkozással rendelkezzen. Az élvonalbeli termékek a BEMA és klónjai, mint például a BECO mindkettõvel rendelkeznek. Kis helyen elférnek, viszonylag nem drágák, és esetleg életet menthet. Garantált élettartamuk 2-3 év.(Napi használat mellett!) Nem érdemes spórolni a használattal.

ba nemzetközi gyerektanács -mentõmellény gyakorlatBA  -gyerek mentõmellény gyakorlatAz elsõ kérdés mindig az: Mi van a gyerekekkel? Sokszor bizony elég egy félrenézés, és kész a tragédia. Erre is találtak megoldást már elég régen. De mint a könyvben annak idején leirtam, nem az a jó megoldás, ami a mamának tetszik, hanem az ami a gyereknek a legkisebb kényelmetlenséget okozza a legnagyobb biztonság mellett. Itt már nem olyan jó a kép, mert a magyar boltokban alig alig találunk megfelelõ eszközt.

Akkor nézzük sorjában:

 

az osztrák camaro cég habpaneles úszóruhája - jól kitalált kényelmes viselet a gyereknekAz osztrák Camaro cég habpaneles úszóruhája – jól kitalált kényelmes viselet a gyereknek a nálunk néha kapható úszóruhával egybeépitett swim safeA nálunk néha kapható úszóruhával egybeépitett Swim Safe

                                          swim sweeter kissé kényelmetlen, nehéz feladni, de biztonságos kisebb gyerekeknekSwim Sweeter kissé kényelmetlen, nehéz feladni, de biztonságos kisebb gyerekeknek       

az arena felfújható gyermek fürdõruhája - mint az amerikai swimfree...Az Arena felfújható gyermek fürdõruhája – mint az amerikai SwimFree…

Az úszóruhával egybeépitett eszközök nehezen beszerezhetõek, kissé drágák, de a legnagyobb biztonságot ezek adják. Az Arena sportszergyártó cég több ilyen kifejezetten gyermek úszássegítõ fürdõruhát készít és forgalmaz évek óta. Itthon alig, alig bukkannak fel, de Németoszágból vagy Ausztriából az Interneten gond nélkül megvásárolhatjuk ezeket.

  

magyarországon elvétve fordul elõ a felfújható gyerek ruha klasszikus a swimfree(usa)Magyarországon elvétve fordul elõ a felfújható gyerek ruha klasszikus a SwimFree(USA) a swimfree légkamra szelep (elöl-hátul 1-1)A swimfree légkamra szelep (elöl-hátul 1-1)

Itt vagy habpanelek vannak a fürdõruhába beépítve, vagy pedig felfújható légkamrák. Nem kényelmetlen a gyereknek, de nem tudja levetni, vagy kiesni belõle.

Habpaneles fürdõruhák a gyerekek számára szinte mindenütt úgy készülnek, hogy egyben védelmet adjanak a a Nap fokozott UV sugárzása ellen. Nagyobb gyerekek számára innen a szomszédból az osztrák Camaro által gyártott  SWIMTRAINER ruha a legmegfelelõbb. De más gyártók is piacra léptek, hiszen a tengerparti országokban tudják, mennyire fontos piaci szegmens és a szülõk számára is megnyugtató, akár az otthoni medence mellett a biztonság.

Érdekes és jól használhatók az ugynevezett swim-sweeter ruhák. Itt miutan feladták a gyerekre, utólag kell egy ruhával egybeépített úszóövet felfújni, és amig ez fel van fújva addig a gyerek nem esik ki belõle. A szelep hátul van, biciklipumpával lehet felfújni, vagy autó kompresszorral. A magyar Vatera portálon jópár darab ebbõl már gazdát cserélt.

Az úszókaröv akár gyermekeknél, akár felnõtteknál alapvetõ biztonsági eszköz lehet, mert a véletlen és pánik eredetû vizbefulladást képes megakadályozni. Természetesen csak akkor, ha megfelelõ minõségû eszközt használunk. Itt az alapmárka a németekhez menekült ex jugoszláv úszóedzõ találmánya a BEMA karöv, amibõl bébi, gyerek és felnõtt méretek készülnek, de az idei év ujdonsága a neoprénbõl készült BEMA karöv. Ez kiváló úszáshoz, fürdéshez. Legközelebb Ausztriában, Németországban találhatunk ilyet, de hasonlóan biztonságos TÜV jelzéssel ellátott klónjaik a hazai boltokba is eljutnak.  De például akadályozza, ha vizibiciklin szórakozik valaki, vagy éppen evez.

Erre is van megoldás. Még gyerek esetében is!. Az egyik a habpaneles vagy légkamrás úszóruhák használata. Ezekbõl van választék, a Speedo, a Camaro gyárt ilyeneket (nem biztos, hogy hazai boltban találunk ilyet… De Ausztriában biztos. A másik az úszómellény. De melyik?

  

a bema felfújható gyerek (uszodai)mellényeA BEMA felfújható gyerek (uszodai)mellénye a swimvest/schimschool nálunk is kapható gyermek felfújható mellényA SwimVest/Schimschool nálunk is kapható gyermek felfújható mellény

                               az elõbbi swim vest mellény klónja - van pár belõle...Az elõbbi Swim Vest mellény klónja – van pár belõle…                  

szintén egy klón ami azonos és nalunk is kaphatószintén egy klón ami azonos és nalunk is kapható

A régi hazai gyakorlat szerint itt is a habpaneles polisztirol betétest ajánlják. Nost ezt hordja az akinek hét anyukaja (+Áfa) van. Ugyanis ennél kényelmetlenebb eszközt még nem találtak ki. Nem csoda, hogy legutolsó Tisza tavi kiránduláson is benn volt sokszor a csónakban. Eredeti csomagolásban, valahol elrekkentve. Hogyha a vizirendõrök ellenõriznek legyen…

Itt is van megoldás, de ehhez kicsit mélyebben kell a pénztárcába nyúlni.

automata felfújható mentõmellényAutomata felfújható mentõmellényGyerekek esetében jó az emlitett habpaneles ruha. Vagy felfújható úszómellény. De melyik? Többféle is megjelent a hazai kereskedelemben. Ha a GS és TÜV jelzéssel ellátott, akkor használható. Egy jótét lélek felfedezte, hogy importálni lehet az eredetileg Swim Vest SwimScool  Step 4 jelzést viselõ gyerekmellényt, ezt több strand butikjában is megtaláljuk. Ha jól használjuk, akkor a gyerek is biztonságban van – természetesen szülõi felügyelet mellett – nem csúszhat be a vizbe vagy ki a kézbõl. Hasonlóak már szinte szabásminta alapján is a többi GS jelzésú gyerek mellények.

az uszodai mellényeket nem lehet vizben felfújni, ellentétben a mentõmellényekkel és a snorkelmellényekkelAz uszodai mellényeket nem lehet vizben felfújni, ellentétben a mentõmellényekkel és a snorkelmellényekkelEzek használatához jó tudni a következõket. Érdemes erre gondolni, mert ettõl válik kényelmessé a gyerek számára is a használata. Tudni kell, hogy ezeket nem úgy tervezték mint a professzionális mellényeket, vizben nem lehet ezeket felfújni. Általában 2-3 légkamrásak.  Mielott a gyerekre adjuk teljesen fel kell oket fújni, legyenek kemények, de nem nagyon. Utána a gyerek ha felvette, a vizben kell kiereszteni belúle annyi levegõt, hogy a vízben kényelmesen tudjon mozogni, és ne bólyaként hánykolódjon. A Swim Vest Swimschool mellényból és a Starfish-bõl idõnként felnõtt változatok is felbukkannak. Ezek szintén használhatóak uszodában vagy strandoláskor.

Aki rendszeresen evez, vagy van motoros csónakja, annak érdemes egy professzionális megoldáson törnie a fejét. Szerencsére a magyar -szak!!!- boltokban itt már megoldást lehet találni, ezek a professzionális hajós mentõmellények. Ezekbõl van gyemek méret is!

automata mellényautomata mellényEzeknél a mellényeknél többféle megoldás van. A klasszikus mindenkinek ajánlott megoldás az automata, amelyik vízbe esés esetén automatikusa felfúvódik, mert a víz felold egy tablettát.(20 ezer HUF-50 ezer HUF a mellény ára) A felhúzott rugó meg átüti a széndioxidpatront. Ezt minden használat után benne cserélni kell, ami alkalmankét 3-4 ezer forintos kiadás is lehet. Minden mellényhez csak a gyártó által specifikált ujratõltõ eszközt lehet használni.

A jelenleg kapható hajós mellények már célra tervezettek, van olyan, amin emelõ heveder, vagy éppen a trapéz beakasztásához, vagy a biztonsági kötélhez karabiner található. A profiknál a Balatonon és a dunai hajókon ilyet lehet látni.

Azonban a Secumar – éppen e sorok irójának fülrágása nyomán – a közelmúltban lehetõséget teremtett ujabb kibocsátású mellényeinek kettõs célú – automata illetve egy másik szerelési móddal manuális – használatára. Mire is jók a manuális mellények? Nos ezek akkor fúvódnak fel, ha a belõle kilógó madzagot megrántjuk. Míg abban az esetben, ha a személy eszméletvesztése vagy éppen cselekvõképtelenséges várható akkor az automata rendszer használata ajánlott vagy éppen kötelezõ, a manuális megoldásnak is van elõnye: fürdéskor, úszáskor rajtunk lehet, és vészhelyzetben egyszerûen felfujható a zsinór megrántásával.

Tudni kell, hogy valamilyen ok miatt a cégek egységesen ezeket a felfúvódó mellényeket 150 Newton felhajtóerõvel gyártják (32-35 grammos töltet), amik ha teljesen felfúvódtak gyakorlatilag akadályozzák a vizben való mozgást. Ilyenkor ha szükséges, akkor elég sok levegõt kell kiengedi belõle, hogy ki tudjunk mászni. Csendesebb vizeken éppen ezért a régi 50 Newton-os mellények pótlására szakemberrel (a gurtnikat kell kicsit átszabni) szokták a gyermek mellényeket (16 grammos töltet) manuálisra és a gurtnijait felnõtt méretûre átalakítani. A gyártók nem ajánlják, de a tapasztalat alapján a hazai tavakban folyóvizekben (és uszodában) a szükséges biztonságot megadja.

snorkel mellény, csak tüdõvel lehet felfújni úszáshoz is kivalóSnorkel mellény, csak tüdõvel lehet felfújni úszáshoz is kivalóVégezetül még egy dolog. Nagyon sokszor kellene valami viszonylag olcsó és könnyen kezelhetõ, a vizben mozgásszabadságot is adó mellény.(Evezéshez kicsit kényelmetlen, de például vizibiciklihez kivaló) Most már itt sem kell külhonba menni. A hazai búvár boltokban kapható az úgynevezett snorkelmellény, ami ennek a feladatnak tökéletesen megfelel. Ezt csak szájjal lehet felfújni (bár vannak patronosak is, amik kicsi 16 grammos patront használnak, de ritkább itthon mint a fehér holló). Ilyenkor  ha felünk attól beleesunk a vizibicsklirõl vizreszállás elõtt félig-negyedig fel kell fújni. Igy a felszinen tart, és a vizben ha belelestünk fel lehet fújni a szükséges mértékig.

Cikkünkben nem a hivatalos, hanem a gyakorlati álláspontot képviseljük. Mert attól mindig idegbajt kapunk, hogy az idei nyáron is emberek halnak meg. Ostobán, olyan módon, ami megelõzhetõ lett volna. Ha csak egy karúszó van a gyereken, esetleg a szülõn is. A szabad víz nem uszoda. És nincs mindig ott az úszómester, hogy síppal fegyelmezzen.

Az már megint egy másik tanulmány témája lehet, hogy a hazai uszodákban vajon miért nem engedik a legtöbb helyen az úszássegítõ eszközök, és a kifejezetten uszodai célra tervezett (rövid tollas lágy gumi) uszonyok használatát. Elõbb vagy utóbb itt is fel kellene zárkózni Európához.

http://www.secumar.com/

Hazai forgalmazók:

http://www.mentomelleny.hu/katalogus.php?Action=ShowSubCategory&SCID=47

http://shop.yachtlap.hu/shop.php?page=cikk&k=107

http://www.johajo.hu/ruha/01/018

http://www.halradar.hu/?dT=tA&tID=1367&PHPSESSID=cfd282918039580c0fe0dd2baff612d5&PHPSESSID=cfd282918039580c0fe0dd2baff612d5

Cikkünket átvette:

http://www.balatonihirek.hu/index.php?id=2883

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.