Hiller István oktatási és kulturális miniszter a közoktatási szakszervezetekkel tárgyalt az állami fenntartású iskolákról szóló javaslatáról. Az egyeztetésen résztvevő szakszervezetek döntő többsége támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a közoktatási szakszervezetekkel tárgyalt az állami fenntartású iskolákról szóló javaslatáról. Az egyeztetésen résztvevő szakszervezetek döntő többsége támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

„Azt szeretném, hogy Magyarországon állami fenntartású iskolák is legyenek, mert az esélykülönbségek csökkentése, az esélyegyenlőség ezzel a rendszerrel nagyobb lehetőséget kap" – hangsúlyozta Hiller István a közoktatási szakszervezetekkel folytatott egyeztetést követően. „Nincsen olyan felmérés, hazai vagy nemzetközi tapasztalat a magyar oktatási rendszerről, amely a vagyoni és regionális különbségeket ne helyezné a magyar oktatás elsődleges problémái közé. Ezeknek a kiegyenlítését pedig az állami iskolafenntartással lehet elkezdeni" – folytatta.

A javaslat nem szűntet meg, nem számol fel semmit. Az állami fenntartású iskolák nem kisajátítással, nem államosítással jönnek létre. A jelenlegi fenntartók továbbra is az oktatási rendszer részei, az állami fenntartású iskolák önkéntes alapon, az állammal való tárgyalások eredményeképp jöhetnek létre – fejtette ki a szakminiszter.

„Az állami fenntartású intézményekben nagy hangsúlyt fektetünk a minőségbiztosításra. Egységes kerettanterv és pedagógiai rendszer alapján garantáljuk majd az átjárhatóságot és a minőségi oktatást. Ugyanakkor helyi szinten a pedagógusközösség tanszabadságát megtartva alakíthatja ki a tantervet" – részletezte.

A finanszírozásról szólva Hiller István elmondta, hogy az állami fenntartású intézmények az alapnormatíván felül állami kiegészítő normatívát kapnak, amelyet az állam mint iskolafenntartó az esélykülönbségek csökkentésére és a minőségi oktatás biztosítására fordít.

A javaslat megvalósításához a 2/3-os törvény megváltoztatására nincs szükség, a jogi környezet most is megengedi az állami iskolák létét – fűzte hozzá.

A javaslat alapvető irányával, hogy az állam nagyobb szerepet vállaljon a közoktatásban az esélykülönbségek csökkentése és a szegregáció visszaszorítása érdekében, a megbeszélésen résztvevő szakszervezetek döntő többsége egyetértett. A Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, a Kollégiumi Szakmai és Érdekvédelmi Szövetség, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete helyesnek és támogathatónak tartja a javaslatot, és jelezte, hogy a részletek kidolgozásában is partnere a minisztériumnak. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a részletek megismeréséig nem tartotta támogathatónak a javaslatot.

Az egyeztetések folytatódnak: Hiller István március 3-án, szerdán szülői szervezetekkel, március 5-én, pénteken pedig az Országos Diákjogi Tanács és a Diákközéletért Alapítvány képviselőivel tárgyal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük