Plakát 1930-bólPlakát 1930-ból Végre egy dolog, amiben teljes egyetértés van az orvosok és a természetgyógyászok között. A hal egészséges étel! Ennek ellenére nagyon keveset eszünk belőle. Karácsonykor halászlé és rántott ponty, aztán hosszú szünet.

Plakát 1930-bólPlakát 1930-ból Végre egy dolog, amiben teljes egyetértés van az orvosok és a természetgyógyászok között. A hal egészséges étel! Ennek ellenére nagyon keveset eszünk belőle. Karácsonykor halászlé és rántott ponty, aztán hosszú szünet.

   Kis statisztika, Európai országokban az egy főre jutó évi halfogyasztás. Portugália 59 kg. Spanyolország 45 kg. Finnország 31 kg. Franciaország 30 kg. Nem sorolom tovább. Magyarország 4 kg. 40 deka. De nem azért, mert nincs tengerünk, vagy kevés halat termelünk. Magyarország a harmadik legnagyobb pontytermelő ország Európában, a magyar édesvízi halak exportja 30 millió eurót tesz ki évente.

   És ez így megy már száz éve. Az egészségügyi kormányzatok próbálkoznak ezzel-azzal. A legegyszerűbb, ami nem kerül sokba, a propaganda. Az idősebbek emlékeznek még az ötven évvel ezelőtti szlogenre: „Egyél halat, a legjobb falat!" Hát ez bizony gyengécske ötlet volt, olyasmi, mint a „Cipőt a cipőboltból!" Akkor már ötletesebb a sokkal régebbi plakát, egy ponty és egy tehén párbeszéde. „Mondja marha, miért oly bús? Olcsóbb a ponty, mint a hús." De amilyen megrögzött szokásaink vannak, nem változtattunk táplálkozási szokásainkon egy jottányit sem.

   Pedig a szlogen kevés. Adjon támogatást az állam! Adott is. A halhús áfájának 5 százalékra való csökkentése lendületet adhat a magyar akvakultúrának (vízművelés, haltenyésztés), a halászati termékek előállításának, és segíti a fogyasztás növekedését. Nyilatkozta a szép nevű Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke. De volt ellentámadás is.

   Négy évvel ezelőtt nagy vihart kavart vendéglátós körökben, hogy leállították a halászatot a Balatonon. Az ellenzők rögtön támadtak azzal érvelve, hogy a horgászat minden szépsége mellett csupán hobbi, míg a halászat embereknek ad megélhetési lehetőséget. Erre jött a viszontválasz. A mértéktelen halászat következtében jelentősen csökken természetes vizeink, elsősorban a Balaton őshonos halállománya. Nem úgy van az! Áfacsökkentést inkább a fürdőturizmusnál kellene alkalmazni..A kereskedők úgyis „lenyelik" a differenciát. A vevő nem vesz észre semmit. Nem úgy van az!  A fürdőturizmus számára kívánatos tiszta víz ugyanis táplálékforrás-hiányt jelent a halak számára.

   A csata még nem dőlt el a halászok, horgászok, haltenyésztők, halárusok, vízi turizmust fejleszteni szándékozók, ökológusok, természetvédők között. Addig is adjuk fel megrögzött szokásainkat bátran és együnk minél több halat. Nagyon egészséges.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük