2023.szeptember.26. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mit kínál a látogatóknak Németország 2008-ban?

8 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/11201"><img class="image thumbnail" src="/files/images/master25_image018.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="31" /></a></span>A Német Turisztikai Hivatal (DZT) Magyarországi Képviselete márciusban adott tájékoztatást saját elmúlt évi tevékenységéről és a németországi utazások idei kínálatáról.  <em>Dernovics László</em> képviseletvezető kifejtette; tovább erősítik marketing-tevékenységüket, a hazánkból Németországba irányuló turizmus felszálló ágban van. <p>

master25 image018.thumbnailA Német Turisztikai Hivatal (DZT) Magyarországi Képviselete márciusban adott tájékoztatást saját elmúlt évi tevékenységéről és a németországi utazások idei kínálatáról.  Dernovics László képviseletvezető kifejtette; tovább erősítik marketing-tevékenységüket, a hazánkból Németországba irányuló turizmus felszálló ágban van.

master25 image018.thumbnailA Német Turisztikai Hivatal (DZT) Magyarországi Képviselete márciusban adott tájékoztatást saját elmúlt évi tevékenységéről és a németországi utazások idei kínálatáról.  Dernovics László képviseletvezető kifejtette; tovább erősítik marketing-tevékenységüket, a hazánkból Németországba irányuló turizmus felszálló ágban van.

A nemzetközi keresleti oldalról tekintve, Németország 36 nemzet között az 1. helyen állt 2007-ben, a FIFA VB tartóshatásának is köszönhetően.  A rendkívül sikeres 2006. évet is túlszárnyalta a német beutazó- és belföldi turizmus elmúlt évi teljesítménye.  A Szövetségi Statisztikai Hivatal összesen 361,8 millió vendégéjszakát regisztrált 2007-ben,ami 10,8 millióval több, mint tavalyelőtt.  A forgalomnövekedés éves megoszlása azt mutatja, hogy Németország egyre inkább egész éves úticélnak számít. A turizmus a német nemzeti imázs / brand érték hat megfogalmazott alkotóelemének egyik fontos összetevője. 

master25 image019.thumbnail

A turizmus szakmai módon megfogalmazott jellemzői szerint Németországot mindenek előtt „izgalmasnak" és „elbűvölőnek" tartották külföldi látogatói.  (Forrás: Anholt-GMI 4/2007)

Legnagyobb mértékben az európai turisták száma nőtt, kereken 35 millióra, a Németországba irányuló utazásban ez 5%-os emelkedést jelent.  Németország jelenleg 9%-os részesedéssel bír az európai utazási piacon, a célországok ranglistáján szorosan Franciaország és Spanyolország mögött áll, a kulturális utazások piacán pedig a második helyet foglalja el Németország. 

schloss%20herrenchiemsee.thumbnailA DZT idei témaéve, a „Kastélyok, parkok és kertek – romantikus Németország" ezen a pozíción kíván tovább javítani. 

A Német Turisztikai Hivatal honlapján ( http://www.deutschland-tourismus.de/ ) körpanorámás fényképek és virtuális séták népszerűsítik a kiemelt létesítményeket, a 150-nél is több kastélyt, várat és parkot.

A további tervek szerint;

2009-ben a „Németországi aktív üdülés, életstílus, kirándulás és kerékpározás" téma köré összpontosítja tevékenységét a DZT, 2010-ben Essen lesz Európa Kulturális Fővárosa, a Ruhr vidékkel egyetemben, 2011-ben az egészségturisztikára és a wellnessutakra építenek, 2012-ben pedig a németországi üzleti turisztikai lehetőségekre helyezik a hangsúlyt.

A DZT már megkezdte a tárgyalásokat a 2011-es németországi FIFA nőifutball-világbajnokság szervezőivel is a lehetséges együttműködésről, az esemény népszerűsítéséről.

A magyarországi utazási keresletet vizsgálva, azt tapasztaljuk, hogy Németország Olaszország, Ausztria után a harmadik helyen állt a magyar utazók 2006-os  külföldi útjainak sorában.

A sorrend:

Olaszország:  13 %

Ausztria:  13 %

Németország:  11 %

Horvátország:  10 %

Megállapítható tehát, hogy Magyarországon 2007-ben tovább nőtt az érdeklődés Németország iránt, a magyarok vendégéjszakáinak száma 2007-ben összességében 8,3 százalékkal nőtt, mintegy 427 ezerről 463 ezernél is többre.

Mit keresnek általánosságban a magyar utazók?

Elsősorban tengerparti utakat, de ezután

-nagy számban vidéki és hegyvidéki pihenést célzó utakat,

-kulturális célú utakat és városlátogatási lehetőségeket,

-körutazásokat,

-különleges alkalmakhoz kapcsolódó magáncélú utakat.

Az un.  Magic Cities városai a vendégéjszakák jelentős részét képviselik:   München és Berlin együttesen a magyar vendégéjszakák 13%-át realizálta 2007-ben.

A legnépszerűbb úticél az elmúlt évben is Bajorország volt, ahol  13,3%-al nőtt a magyar vendégéjszaka-szám.

München a Németországba látogató magyar turisták első számú városi úticélja,   32.697 vendégéjszakával népszerűségben megelőzi Berlint is.  A bővülés mértéke 9,8%, München és Bajország együtt a magyar vendég-éjszakák 42%-át könyvelheti el, köszöhető ez a földrajzi közelségnek, a légitársaságok tevékenységének, különös tekintettel a Lufthansara.  Az utazók 26%-a indult útnak repülővel.

A képviselet úgy látja, a fenti nemzetközi pozíció a németországi  „Kastélyok, parkok és kertek", a „Rendezvények" és „A német konyhaművészet" címszó szerint, a „Romantika" jegyében csoportosított témák köré szervezve javítható Franciaországgal és Olaszországgal szemben. Ennek érdekében a képviselet júniusban szervez arculatbemutató tanulmányutat Dessau/Wörlitz – Schloss Kroppstädt – Sangerhausen – Schloss Schkopau – Wernigerode – Wasserscloss Westburg  érintésével. 10 utazási iroda képviselőjének mutatják be a nyaralási lehetőségeket a Keleti-tenger partvidékén, elsősorban Rügen szigetén. A DZT  magyarországi képviselete 2008-ban már kiemelten kezeli az „Európa Kulturális Fővárosa 2010" projektet, ezért júliusban sajtóutat szervez a Ruhr-vidékre, s felvette a kapcsolatot a Magyar Turizmus Zrt-vel a lehetséges együttműködés egyeztetése céljából. 2008-ban a képviselet továbbra is egész éves együttműködésre törekszik kiemelt partnerével, a Lufthansa budapesti képviseletével. 

Az Autostadt hazai népszerűsítése érdekében a képviselet sajtóutat szervez május elején,  együttműködve az Autoclub Travellel, (a Magyar Autóklub utazási irodájával) ill. a wolfsburgi illetékesekkel.  A Berlin és Hannover között fekvő élménypark néhány éve épült, a feng-shui elvei szerint, s az egész család egésznapos szórakozását szolgálja egyedülálló, a gépkocsi köré szervezett, de az emberről szóló szolgáltatásaival.   A park honlapja, http://www.autostadt.de/ 3D-s bemutatóval érzékelteti az élményvilágot.  Utazási infók:  http://www.autoclubtravel.hu/ .

A 2008-as tervekben egyik legfontosabb cél a piacközpontú weboldal, a  http://www.nemetorszag.travel/  minél erőteljesebb használata.  Ezen az oldalon 2007-ben  több mint 115 ezer látogatást regisztráltak, a letöltött oldalak száma pedig meghaladta a 618 ezret.

A magyarországi kirendeltség PR-tevékenységének középpontjában a 2010-ig szóló, nagyszabású kulturális rendezvények és évfordulók állanak:

2008:  városi ünnepek Németországban: a lövészegyletek legnagyobb ünnepétől a legszebb karácsonyi piacig,

           konyhaművészet Németországban,                  

2009:   20 éve omlott le a Berlini Fal,

            a Bauhaus alapítása 90 évvel ezelőtt, Weimarban 1919-ben,

2010:   200 éves a müncheni Októberfest,

            41. Oberammergau-i Passió-játékok,

                  IBA Nemzetközi Építészeti Kiállítás Szász-Anhalt tartományban,

              300 éves a Meißeni Porcelán-manufaktúra

A 2008-as év kiemelt témája; „Kastélyok, parkok és kertek" , az ehhez kapcsolódó tevékenység:

-a németországi utazások pozícionálása kastély- és parklátogatásokkal,

-a kastélyok és parkok, valamint a csábító közparkok változatos kínálatának bemutatása,

-összehangolt cselekvéssor a végfelhasználók, a sajtó és az utazási iparág képviselői számára,

-nyomtatott anyagok, mint a „Schlösser, Parks und Gärten", illetve „Discover the Beauty and Romance" kiadványok terjesztése kimagasló nyomdai kivitelezésben,

-az éves téma bemutatása a „Deutsche Ferienwelten" magazin 8 részes sorozatában,

-sajtóutak a legnépszerűbb úticélokkal (pl. Neuschwanstein, Sanssouci, Linderhof),

-PR-cikkek szakmai újságokban,

-televíziós megjelenések (pl. „Kultúrház").

A magyarok érdeklődésére számít a Kulináris Németország címen megfogalmazott témakör.

–                Idevágó tudnivalók: 

–                földrajzi szempontból Délnyugat-Németország kiemelkedik a régiók közül, itt dolgozik a legtöbb mesterszakács, valamint

–                Rheinland régióban Bergisch Gladbach, illetve Aachen, Düsseldorf und Köln városokban,

–                Hannover, Wolfsburg és Osnabrück térségében,

–                a Rajna-Main-Neckar vidéken: Mannheim és Frankfurt városában,

–                Gourmet-éttermek vannak olyan nagyvárosokban, mint Berlin, Hamburg, Drezda, Lipcse, München és Stuttgart,

–                Németországban kb. 220 olyan regisztrált „Sterneköche" (mesterszakács) található, mint pl. Johann Lafer, Alfons Schubeck vagy Ralf Zacherl.

A Németországba irányuló magyar turizmus népszerűsítésének eszközei:

-piac-specifikus honlap magyarul:  ww.nemetorszag.travel

  2007-es felmérés szerint az oldalon

§                           115.072 látogatás történt,

§                            87.601 látogató  618.551 oldal töltött le,

§                            5,38 megtekintett oldal jutott egy-egy látogatásra,

§                            amelynek 4 perc volt az átlagos ideje,

§                            76,10 % volt az új látogatás.

          A látogatási csúcs októberben volt (22 ezer) és júliusban 18 ezer látogatóval.  

-online reklámkampány különböző platformokon,

-megjelenés speciális utazási portálokon:        

§  http://www.c-travel.hu/

§   http://www.hurra-nyaralunk.hu/,

-Németországhoz kapcsolódó összefoglaló honlapon szöveges megjelenése:

§   nemetorszag.lap.hu

-tematikus oldalakon nyereményjátékok:

§   http://www.nlc.hu/

§   http://www.ezoterikus.hu/ 

Valamint;  bannerek, PR cikkek, szöveges hirdetés, nyereményjáték (a nyeremény: 3 nap / 2 vendégéjszaka, repülőjeggyel, 2 személyre).

A DZT legfontosabb régióbeli eseménye lesz a  11. Deutsche Reisebörse   2008. április 3-án Schönbrunn-ban. 

Itt több, mint 60 német kiállító képviseli Németországot

  • 24 város
  •  9 régió
  •  6 tartomány
  •  11 hotel / hotellánc
  •  6 kulturális-, élmény-, témapark
  •  4 közlekedési vállalat
  •  3 beutaztató iroda bemutatkozásával.

Magyarországról mintegy 40 szakmai látogató és 10 újságíró várható.

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.