2023.március.27. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Multimédia az oktatásban – 2007-es konferencia

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/4622"><img class="image thumbnail" src="/files/images/multimédia.thumbnail.jpg" border="0" alt="Multimédia" title="Multimédia" width="100" height="58" /></a></span>Tizenkét alkalommal került sor a fenti címmel konferenciára,  2007-ben augusztus 23-24-én a rendezvény házigazdája a Budapesti Mûszaki Fõiskola (BMF) volt.  A rendezvény meghírdetett célja;  elõsegíteni az oktatás, kutatás és a média-elõállítás szakembereinek tapasztalatcseréjét, ismerkedésüket a technológiákkal, azok alkalmazóival, a gyártókkal és forgalmazókkal. <p>

 multimédiaTizenkét alkalommal került sor a fenti címmel konferenciára,  2007-ben augusztus 23-24-én a rendezvény házigazdája a Budapesti Mûszaki Fõiskola (BMF) volt.  A rendezvény meghírdetett célja;  elõsegíteni az oktatás, kutatás és a média-elõállítás szakembereinek tapasztalatcseréjét, ismerkedésüket a technológiákkal, azok alkalmazóival, a gyártókkal és forgalmazókkal.

 multimédiaTizenkét alkalommal került sor a fenti címmel konferenciára,  2007-ben augusztus 23-24-én a rendezvény házigazdája a Budapesti Mûszaki Fõiskola (BMF) volt.  A rendezvény meghírdetett célja;  elõsegíteni az oktatás, kutatás és a média-elõállítás szakembereinek tapasztalatcseréjét, ismerkedésüket a technológiákkal, azok alkalmazóival, a gyártókkal és forgalmazókkal.

A rendezvény bemutatkozási lehetõségként szolgált a hazai és a határon túli oktatóknak, kutatóknak, szakembereknek és hallgatóknak egyaránt.  Megismerhetõ és megvitatható volt minden új eredmény az elõadások, poszterek, kiállítások, kiadványok és bemutatók révén.

Az elõadások alapján, a szakértõi bizottság javasolta anyagok lehetõséget kapnak a ?Journal of Applied Multimedia"

folyóiratban való megjelenésre.  ( http://www.jampaper.eu/ )

Az idei konferencián új témakört jelentett, hogyan kapcsolódik a multimédia-technológia a határterületekkel, bemutatták a mûszaki, mûvészeti, módszertani megoldásokat is. A mûvészeti mûhelyek (látványtervezés, fotó, színház, stb.) szakemberei, a könyvtárosok és a kommunikációs képzéssel foglalkozók is bemutathatták multimédiás tapasztalataikat, a multimédiára rendszeralkalmazásként tekintve. 

A konferencia fõbb témacsoportjai:

-a multimédia alkalmazásának pedagógiai, módszertani, szakmai megoldásai,

-kommunikáció és médiakompetencia,

-technikai, technológiai fejlesztések a tudástartalmak szolgálatában.

A rendezvényt Tick József, a BMF informatikai rektor-helyettese nyitotta meg, s emlékeztetett, a multimédia ma már mindenütt jelen van és az oktatásban nagy szükség van rá. A konferencia támogatni kívánja a szakemberek tapasztalat- és technológia-cseréjét, egyúttal bemutatkozási és publikálási lehetõséget is nyújt.

Nagy elõzetes érdeklõdés volt tapasztalható az öt plenáris elõadás és a nyolc párhuzamosan futó szekció iránt. 

Az elõadásokat szakmai bizottság válogatta, az eseményhez, annak honlapján videokonferencián is lehetett kapcsolódni.

A rendezvény egyik támogatója volt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, az ott folyó, idevágó tevékenység bemutatását a multimédia szakosztály (MMO, Multimédia az Oktatásban) részérõl Berke Józseftõl elnöktõl és Géczy Lászlótól hallhatták a megjelentek. A szekció maga 2007. áprilisában alakult a BME-n. 

A szekcióba belépni kívánóknak  elõször tagságot kell szerezniök a Társaságba, ezután várják jelentkezésüket a  gulyas@jampaper.eu  és a berke@jampaper.eu címeken.  Bemutatásra került a szakosztály kezelésében indult  Journal of Applied Multimedia  címû kétnyelvû elektronikus folyóirat is.

Az elsõ plenáris elõadást a BME munkatársa, Izsó Lajos tartotta ?Webbányászati módszerek alkalmazása internet alapú tananyagok minõségvizsgálatára" címmel.  Elõadásában meghatározást adott a web-miningról, ismertette az általuk tesztmegoldásokra választott Clementine 10.1  rendszer (SPSS gyártmány) eredményeit. Felhívta a figyelmet, ez a költséges megoldás-csomag gazdaságosan, sokrétûen alkalmazható az oktatásban. Különös elõnye mutatkozik az oktatás hatékonyságának minõségi ellenõrzésében, az ipari minõségellenõrzési metódusokhoz hasonló eljárás szerint.

A webbányászat három fõ területe:

-Web Structure Mining, (robotokkal végezhetõ),

-Web Usage Mining;  a felhasználók hogyan használják a site-ot,

-Web Content Mining;  a tartalmak kezelése, ez nyelvfüggõ terület, de van már magyar megoldása is!

A konferencia során a felhasználói viselkedésre irányult a fókusz, a Clementine felõl közelítve.

Nem könnyû terület ez, mivel a naplófájlok elemzése nagy munkát jelent, nagyon sok adatról van szó és tapasztalt elemzõkre van szükség a gépi munka mellett is.  A feladat egyik részét végzi a CAT, a Clementine Application Templat megoldás.  A WeMining CAT a WebMining node adatokból igen jól elemezhetõ adatállományt állít elõ, ez lehet a további kifinomult elemzések alapja. 

A 72 adatstream jelentõs része az oktatás céljára már adaptálva van.

Az elõadás anyagát a

www.erg.bme.hu/webmaining  oldalra,

az egész konferencia anyagának közzétételét pedig a

http://www.jampaper.eu/  helyre ígérték a rendezvény szervezõi.

http://www.cs3.hu/

http://www.spss.com/

http://www.business.mnsu.edu/ps/CRM_webmining.pdf

http://www.imation.com/

http://www.xerox.com/

http://www.kekalma.hu/

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.