2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Múzsák és szentek – KönyvTÁRlat II

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64773"><img class="image image-_original" src="/files/images/O%20(1)_0.jpg" border="0" width="357" height="210" /></a></span>2012. szeptember 27-től „újratöltve": folytatódik az Országos Széchényi Könyvtár irodalmi-kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat. 16.30-19.00 óra között a Múzsák és szentek című programsorozat évadnyitó előadása, a "Kódexek titkaival" és gregorián énekekkel.<strong> </strong></p> <p> 

2012. szeptember 27-től „újratöltve": folytatódik az Országos Széchényi Könyvtár irodalmi-kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat. 16.30-19.00 óra között a Múzsák és szentek című programsorozat évadnyitó előadása, a "Kódexek titkaival" és gregorián énekekkel. 

 

2012. szeptember 27-től „újratöltve": folytatódik az Országos Széchényi Könyvtár irodalmi-kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat. 16.30-19.00 óra között a Múzsák és szentek című programsorozat évadnyitó előadása, a "Kódexek titkaival" és gregorián énekekkel. 

 

2012 szeptemberétől 2013 márciusáig, a már bevált módon, havonta egyszer rendeznek egy-egy komplex programot a magyar irodalom egy-egy kiemelt, jelentős korszakát, „múzsákat és szenteket" középpontba állítva. Az érdeklődők – kollégáik és meghívott előadók segítségével – előadásokon, beszélgetéseken vehetnek részt, amelyeket minden alkalommal a témához illeszkedő koncertek tesznek teljessé. Minden egyes programot kamara kiállítás kísér a könyvtárban található kincsekből: vonatkozó kéziratok, plakátok, első kiadások, soha nem látott ritkaságok.

 

A programsorozat második szériáját ajánlom minden irodalom- és kultúrtörténet iránt érdeklődőnek. Az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai különösen figyeltek arra, hogy olyan esteket állítsanak össze, amelyek minden korosztály, így a fiatalok számára is vonzóak. Fiatalok és idősebbek, középiskolások és egyetemisták egyaránt profitálhatnak belőlük.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a program díjmentes.

 

Kamarakiállítás csak ezen a napon: Apollonius pictus – az eredeti kézirat.

Csak ezen a napon tekinthető meg az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött egyik legrégebbi kézirat, amely egy késő antik kalandregényt tartalmaz, Apollonius türoszi király históriájá-t, és a téma szakértő kutatója, Boreczky Anna, az MTA-OSZK Res Libraria Kutatócsoport tudományos munkatársa kalauzolja Önöket a középkor története szempontjából egyedülállóan érdekes mű titkainak megismerésében.

 

Kaland, ármány, szerelem: Apollonius pictus, a középkor egyik népszerű regénye képekben – egy szerzetes-közösség sajátos humora. Boreczky Anna, az MTA-OSZK Res Libraria Kutatócsoport tudományos munkatársának előadása.

 

A regény a középkorban és a kora-újkorban nagy népszerűségnek örvendett, fordulatokban gazdag elbeszélése inspirálta William Shakespeare Periklész című drámájának cselekményét is. Bár a kézirat több szempontból is különös figyelmet érdemel, mindezidáig még szakmai körökben is szinte teljesen ismeretlen volt.

 

A kézirat – amely az 1000 körüli években egy bencés kolostorban, a kölni érsekség területén fekvő Werden an der Ruhr-ban készült – a regény legkorábbi fennmaradt illusztrált példánya. A cselekményt szinte képregényszerűen megjelenítő színezetlen tollrajzok megőrizték a mű valaha volt, késő antik illusztráció-ciklusának számos vonását, ezáltal a kéziratot egy szinte teljesen elveszett műfaj, az illusztrált késő antik regény legfontosabb tanújának rangjára emelik. A rajzok ugyanakkor a világi elbeszélő képsorozatok középkori története szempontjából is egyedülállóan érdekesek, kiemelt hely illeti meg őket keletkezési idejük, az első ezredforduló alapvetően szakrális célokat szolgáló könyvművészetében. A 11-12. század során a képeket főként német neveket tartalmazó bejegyzésekkel egészítették ki, amelyek egy szerzetes-közösség különleges humorán keresztül ritka közvetlen bepillantást engednek a regény egykori fogadtatásába is.

 

A kézirat kapcsán többek között olyan kérdések merülnek fel, mint egy adott mű különböző időszakokban és kultúrkörökben való adaptálhatósága, a hagyományozódás során a megőrzés/átalakítás problematikája, vagy az első ezredforduló kolostori műveltségének összetettsége.

 

„Ne kíméld a béka szalonnát!" – irodalmi körkép a késő középkorból – az ájtatossági irodalomtól a tojásos tészta receptjéig. Madas Edit irodalomtörténész, az MTA-OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport vezetője, egyetemi tanár előadása.

 

Másik előadásuk a  XVI. század első harmadát, a középkor végét tekinti át,  amely a frissen megszületett magyar fordításirodalom virágkora. Apácáknak szóló ájtatossági irodalomról van szó elsősorban, de olyan szövegekből is ad Madas Edit színes válogatást, melyek olvasása, hallgatása szórakoztatva tanított. Pergő dialógusokból gyűjtöttek egy csokorra valót, melyeken keresztül mégis számos műfajt megismerhetünk. Az egyik az apostolok méltóságáról szóló traktátusból származik, a másik egy mártírpassió, a harmadik egy példa, az Élet és a Halál párbeszéde. Közös jellemzőjük, hogy bővelkednek humoros fordulatokban. Egy tojásos tészta receptjén keresztül bepillantást nyerhetünk az allegorikus szövegmagyarázat technikájába, és együtt ízlelgethetjük a félezer éves irodalmi nyelv különleges kifejezéseit.

A középkor szellemi életének megidézését a Szent Efrém Férfikar gregorián énekei teszik teljessé.

 

A teljes program ingyenes. Az egyes programrészek külön-külön is látogathatók.
Az Országos Széchényi Könyvtár munkáját segítik, ha részvételi szándékukat 2012. szeptember 25-ig jelzik a pr@oszk.hu címen, vagy a  224 9742, illetve 224 3745-ös telefonszámon. Telt ház esetén a programokon való részvételt az igények beérkezésének sorrendjében tudják biztosítani.

 

2012. szeptember 27.

Országos Széchényi Könyvtár

Múzsák és szentek – KönyvTÁRlat II.

Kódexek titkai – Nyelvemlékek, kódexek, töredékek

 

www.oszk.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük