2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53823"><img class="image image-preview" src="/files/images/eu-flag-anim.gif" border="0" width="152" height="108" /></a></span>Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetségkutató és -kiválasztó versenyét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét - a verseny történetében másodszor Közép-Európában - Pozsonyban rendezték meg.</p> <p><strong> </strong>

eu flag animEurópa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetségkutató és -kiválasztó versenyét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét – a verseny történetében másodszor Közép-Európában – Pozsonyban rendezték meg.

 

eu flag animEurópa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetségkutató és -kiválasztó versenyét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét – a verseny történetében másodszor Közép-Európában – Pozsonyban rendezték meg.

 

A 25 ezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott 123 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2011/2012. évben megrendezett 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny fődíjasa és két első díjas pályázatának készítője képviselte.

 

A négy lépcsős európai ifjú tudósok versenyének az első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

 

Az idei, szeptember 21. és 26. közötti európai döntőre 37 ország versenyzőt hívták meg. A pozsonyi döntőn Papp Gergely saját fejlesztésű és maga által elkészített rezonanciális-tölcsérű neodym hangszórója a verseny egyik legjelentősebb díjában, a Szlovák Szabadalmi Hivatal 2000 eurós különdíjában részesült.

 

A 19 éves tehetség egy olyan hangszórót fejlesztett ki, amely nem a klasszikus hangszóró elv alapján működik. Egyedi kialakítású mágnes-kört épített, melyben két külön álló lengőtekercs foglal helyet és légréses indukciója jóval nagyobb, mint a hagyományos hangszóróké. Remanens indukciója minimális, ezáltal nagyobb érzékenységet, jobb hangminőséget, valamint jóval nagyobb hangnyomást sikerült elérnie. A hangszóró frekvencia átvitele sokkal szélesebb a szokásosnál, 65Hz-től egészen 13 kHz-es tartományig képes a minőségi hangátvitelre és mindezt 115 decibel feletti hangnyomás mellett. Túlterhelés esetén a tekercs – speciális kialakítása miatt – önmagát képes hűteni, ezzel meggátolva a tekercs leégését. Gergely teljesen új elrendezésű hangszóróját most már találmányi bejelentés is védi a jogtalan felhasználóktól.

 

A szeptember 25-i verseny díjátadó ünnepségen részt vett többek között Dušan Čaplovič, szlovák oktatási miniszter is.

 

A következő 2012/2013. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt – a "Magyar Tudomány Napja" rendezvénysorozat részeként – november közepén egy szakmai rendezvény keretében hirdetjük meg az SZTNH Konferenciatermében.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.