2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nagyköveti tájékoztató az Olasz Köztársaság Nemzeti Ünnepe előtt

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13543"><img class="image thumbnail" src="/files/images/itflag1.thumbnail.jpg" border="0" width="67" height="100" /></a></span>  <p>2008. május 28-án az Olasz Kultúrintézetben  <em>Paolo Guido Spinelli, </em>az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete a Magyarországon működő legfontosabb olasz intézmények és cégek képviselőivel együtt tartott tájékoztatót az olasz gazdasági és kulturális intézményrendszerről, s bemutatta az Olasz Köztársaság Ünnepéhez kötődő rendezvényeket. </p><p>

itflag1.thumbnail 

2008. május 28-án az Olasz Kultúrintézetben  Paolo Guido Spinelli, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete a Magyarországon működő legfontosabb olasz intézmények és cégek képviselőivel együtt tartott tájékoztatót az olasz gazdasági és kulturális intézményrendszerről, s bemutatta az Olasz Köztársaság Ünnepéhez kötődő rendezvényeket.

itflag1.thumbnail 

2008. május 28-án az Olasz Kultúrintézetben  Paolo Guido Spinelli, az Olasz Köztársaság magyarországi nagykövete a Magyarországon működő legfontosabb olasz intézmények és cégek képviselőivel együtt tartott tájékoztatót az olasz gazdasági és kulturális intézményrendszerről, s bemutatta az Olasz Köztársaság Ünnepéhez kötődő rendezvényeket.

A tájékoztatón a nagyköveten kívül felszólalt Salvatore Ettore, a budapesti Olasz Kultúrintézet közelmúltban kinevezett új vezetője,  Alessio Ponz de Leon Pisani,  a budapesti Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) igazgatója és Alessandro Stricca, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke.

Június 2-a  Olaszországban a  Köztársaság Napja, a Festa della Repubblica62 évvel ezelőtt, 1946-ban ezen a napon döntöttek népszavazással az olaszok a köztársasági államforma mellett,   1948. január elsején pedig életbe lépett az olasz alkotmány;  Olaszország parlamentáris demokratikus köztársaság lett. Minden olasz számára nagyon fontos ez a nap, hangoztatta a nagykövet, megünnepli a magyarországi olasz közösség is.  Az előző alkotmány 1848-ban született meg…

Spinelli úr szólt a Systema Italia-ról, az Olasz Rendszerről is, amelybe minden olasz kirendeltség, képviselet, stb. szerepet kap, hogy az olasz gazdasági-kulturális értékeket közvetítse az adott országban. Magyar földön is hozzájárul a magyar gazdaság és társadalom fejlődéséhez, segíti a magánvállalkozások kibontakozását.

Egyre nagyobb teret kap pl. Magyarországon az olasz borászat és gasztronómia, az olasz vendéglők divatosak, és divatos dolog olasz módon étkezni.  Olaszország Magyarországnak 3-4. kereskedelmi partnere, a kölcsönös áruforgalom folyamatosan növekszik.

A Budapesti Olasz Nagykövetség és az Olasz Kultúrintézet az ünnep tiszteletére ingyenes olasz-magyar jazzkoncertet rendez  2008. június 1-jén, este 8 órától a budapesti Olasz Kultúrintézet koncerttermében.

A rendezvényen fellép Ada Montellanico (ének), Giovanni Ceccarelli (zongora), Flavio Boltro (trombita) és a Szabó Dániel Trió, a modern jazz egyik kiemelkedő hazai, fiatal zenészekből álló képviselője.

Alessio Ponz de Leon Pisani az ICE-ről szólva elmondta, az Olasz Külkereskedelmi Intézet feladata a „Made in Italy" képviselete,  az olasz földön előállított gazdasági és kereskedelmi termékek fejlesztése és promótálása, különös tekintettel a kisvállalkozások igényeire és a lehetőségek felmérésére.   Az ICE központja Rómában van, s száznál is több képviselettel rendelkezik világszerte, mindenütt segítik az olasz cégeket.  Nyitottak az új piacok felé is, mint amilyen Kína és Oroszország. Magyarországon hasonló együttműködési tevékenységet folytat az ittlévő olasz és a magyar vállalkozásokkal.  Fontos projekteket támogat, pl. a Szigetszentmiklóson magyar partnerrel épülő virág-értékesítésre szakosodott logisztikai központot, amely a régióban is elosztó szerepet fog betölteni.

A műszaki felhasználású textíliák előállításában érdekelt Maclodio cég magyar vállalatot vásárolt intelligens textilek közös előállítására.

Stricca elnök elmondta, 1992-ben alapították az Olasz-Magyar Kereskedelmi kamarát, amely ellátja az olasz kamarák helyi és a magyar kamarák olaszországi képviseletét. A 300 tagú jogi személyiségű társaság tagjai jogi képviseletén túl a kisvállalkozások útját egyengeti, fő tevékenysége a „lobbizás".  Együttműködik az ICE-vel is, december óta pedig ellátja az ENIT, az Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal képviseletét is, amely megnyitotta kirendeltségét Budapesten. A hivatal Olaszországot és az olasz turisztikai termékeket népszerűsíti turisztikai célpontként, valamint információt szolgáltat.

A kamara újonnan csatlakozó tagjai között speciális érdeklődésűeket is találhatunk,  pl. mezőgazdászokat.

A május 29-én kezdődő kamarai konferencia az EU idevágó strukturális „alapjaival" is foglalkozik.

Salvatore Ettore beszámolt róla, hogy továbbra is építenek a két nép közötti szimpátiára és együttműködési készségre.  Az intézet „szomszédjával", a budapesti VIII. kerülettel megállapodtak, hogy segítik kiszélesíteni az olasz nyelv tanítását az iskolákban. Ebben a kerületben már többen tanulnak olaszul, mint az egész országban…

A fejlesztésben számítani lehet a Perugia-i és Siena-i egyetemeken folyó olasznyelv oktatási tapasztalatokra, ahol már baráti körök is működnek.

http://www.filatimaclodio.it/

http://www.enit.hu/ 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.