2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem hallgathatok, mert tudom, hogy a jogtalanság ellen tiltakoztok… -15 éve halt meg Tomá¹ek bíboros

3 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/4012"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Frantisek%20Tomasek.thumbnail.jpg" border="0" alt="Frantisek Tomasek" title="Frantisek Tomasek" width="70" height="100" /></a></span> <p>Ma tizenöt éve, 1992. augusztus 4-én halt meg Franti¹ek Tomá¹ek bíboros, Prága érseke, egyike azoknak a közép-európai személyiségeknek, akik a kommunizmus alatt is bátran kiálltak az egyházért, a papokért és a hívekért, vállalva az üldöztetést is. </p><p>

  frantisek tomasek

Ma tizenöt éve, 1992. augusztus 4-én halt meg Franti¹ek Tomá¹ek bíboros, Prága érseke, egyike azoknak a közép-európai személyiségeknek, akik a kommunizmus alatt is bátran kiálltak az egyházért, a papokért és a hívekért, vállalva az üldöztetést is.

  frantisek tomasek

Ma tizenöt éve, 1992. augusztus 4-én halt meg Franti¹ek Tomá¹ek bíboros, Prága érseke, egyike azoknak a közép-európai személyiségeknek, akik a kommunizmus alatt is bátran kiálltak az egyházért, a papokért és a hívekért, vállalva az üldöztetést is.

A cseh egyház máig nagy tiszteletnek és szeretetnek örvendõ személyisége a diktatúra évei alatt bátorítást jelentett az akkori Csehszlovákia nem hívõ népének is.

Franti¹ek Tomá¹ek a morvaországi Studenkában született 1899-ben. Az olmützi (olomuci) szeminárium elvégzése után 1922 júliusában szentelték pappá.

1938-ban az olmützi teológiai fakultáson doktorált, és ott oktatott is. A német megszállás vetett véget teológusi pályájának, mivel a fõiskolákat bezárták. A háború után, 1946-ban docens, majd 1947-ben professzor lett az Olmützi Teológiai Fõiskolán, a hittanári szakon. Ez sem tartott sokáig: 1950-ben ugyanis a kommunista hatalom bezáratta a fõiskolát.

1949. október 14-én Josef Karel Matocha akkori püspök titokban segédpüspökké szentelte Franti¹ek Tomá¹eket. A kommunista rezsim azonban megakadályozta mûködését. VI. Pál pápa 1965. február 19-én a Prágai Érsekség apostoli adminisztrátorává nevezte ki, ám az államhatalom ezt nem ismerte el.

VI. Pál pápa 1976-ban bíborossá kreálta, de nevét ?in pectore" tartotta, azaz nem hozta nyilvánosságra. Csak egy évvel késõbb, 1977-ben vehette át hivatalosan is az érseki széket, ám a hatalom mindvégig gyanakodva figyelte és akadályozta tevékenységét.

A bársonyos forradalom alatt egyértelmûen kiállt a forradalmi törekvések mellett – mint mondta, morális megfontolásból. ?Nem hallgathatok, mert tudom, hogy a négy évtizede tartó jogtalanság elleni bátor tiltakozás egyesít benneteket. A szabadság oszthatatlan" – mondta 1989. november 21-én a prágai Vencel téren tüntetõ több mint 200 000 ember elõtt.

Tomá¹ek bíboros a bársonyos forradalom után, 1991-ben ment nyugdíjba, az érseki széket Miloslav Vlk vette át. Szellemi végrendeletében Tomá¹ek bíboros arra kérte az embereket: mindig szálljanak szembe a rosszal, még akkor is, ha ezek az emberi küzdelmek nem mindig járnak sikerrel, és soha nem fejezõdnek be.

A cseh egyház legendás alakját 1997-ben posztumusz Adalbert-díjjal tüntették ki.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.