2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

NEMZETI KÁVÉHÁZ KONZERVATÍVOKNAK

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/13609"><img class="image thumbnail" src="/files/images/nemzeti%20kavehaz%20007.thumbnail.jpg" border="0" alt="Nemzeti Kávéház" title="Nemzeti Kávéház" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>Nemzeti Kávéház</strong></span></span> <p>A Magyarok Házának tövében, a Semmelweis utcában május 30-án nyitotta meg Novák Tamás vállalkozó a szakma hiánypótló létesítményét, a Nemzeti Kávéházat. Az épület egyébként 1945-ig Nemzeti Casinóként szolgált, utána lett a Szovjet Kultúra Háza.</p><p>

 nemzeti kávéházNemzeti Kávéház

A Magyarok Házának tövében, a Semmelweis utcában május 30-án nyitotta meg Novák Tamás vállalkozó a szakma hiánypótló létesítményét, a Nemzeti Kávéházat. Az épület egyébként 1945-ig Nemzeti Casinóként szolgált, utána lett a Szovjet Kultúra Háza.

 nemzeti kávéházNemzeti Kávéház

A Magyarok Házának tövében, a Semmelweis utcában május 30-án nyitotta meg Novák Tamás vállalkozó a szakma hiánypótló létesítményét, a Nemzeti Kávéházat. Az épület egyébként 1945-ig Nemzeti Casinóként szolgált, utána lett a Szovjet Kultúra Háza.

   Régi álmát váltotta valóra, hogy legyen egy hely, ahol a vendéget a nemzet szimbólumai veszik körül, ahol a magyaros jelleg nemcsak jelkép, hanem a saját igaz meggyőződéseinek tere. Kényelmes foteljei alkalmasak legyenek baráti csevegésre, közéleti pletykálkodásra, és a betérő jobbára elfeledett süteményeket rendelhet: Sarokházat, Rigó Jancsit, Dobos-tortát vagy minyont a kávéja mellé – másodosztályú árakon. Az italok kétharmada szintén hungarikum: a Kárpát-medence területéről származó borok, pálinkák, likőrök, gyümölcslevek, jégkrémek. Kumiszt egyelőre nem terveznek.

   A kávéház alsó, 12 négyzetméteres szintjén a 19-20. század fordulóját idéző, igényes szecessziós asztalos- és festészeti munkákat, fafaragásokat, tükröket, hozzá stílusos kandelábereket tervezett Novák Tamás. Álmait erdélyi mesteremberek, pingálók (Csog Ferenc, Pócs Márton, Szabó Ferenc) és a kőszegi Várkonyi Botond kovácsmester vitelezték ki – kiváló minőségben. A központi asztalt díszítő, aranyozott Szent Korona hímzését régi fonalakból egy idős asszony, Edit néni végezte.

   A felső szint szintén kibérelhető, a modern konferenciák minden műszaki eszközével és sakkasztallal, hogy akár szimultán mérkőzést is játszhassanak a nemzetközi vagy a hazai mesterek. Itt tartják majd a 70 éves Magyarok Világszövetségének VII. kongresszusát. Rendeznek továbbá sajtótájékoztatókat, könyv- és lemezbemutatókat, előadásokat, színészek és képzőművészek bemutatkozását. Okos terv, mert a magukat peremre szorultaknak érzők lehetőséget kapnak a társas együttlétre, politikai nézeteik kifejtésére. A hangszórók az 1920-as, 30-as évek slágereit és a ma is népszerű számokat sugározzák, remélve, hogy a hallgatók is együtt dúdolják az ismert dallamokat.

    A Nemzeti Kávéház bizonyára sikeres történet lesz a külföldi magyarok körében is.

Dobi Ildikó

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.